2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Miskolcra érkezett a felsőoktatási reform túra

2007. október 4.
A Miskolci Egyetemre érkezett szerdán az oktatási tárca "Többet kapsz, mint gondolnád" mottójú road show-ja, Manherz Károly szakállamtitkár azt mondta: céljuk, hogy megismertessék a fiatalokkal a megújuló felsőoktatás legfontosabb változásait.
Az oktatási tárcánál előterjesztés készül arról, hogy a jól teljesítő felsőoktatási hallgatók legalább 15 százaléka ne fizessen képzési hozzájárulást, erről eddig az egyetemek, főiskolák dönthettek - mondta a szakállamtitkár.

Manherz Károly szerint 2004 óta tart a felsőoktatásba jelentkezők számának csökkenése, ugyanakkor nem változik az államilag támogatott hallgatói összlétszám: a következő tanévben várhatóan 56 ezer diák kezdheti meg ilyen formában tanulmányait.

A szakember szólt arról, hogy az elmúlt években megnégyszereződött az egyetemi, főiskolai hallgatók száma, ám az oktatóké jószerivel állandósult. Több intézményben kimutathatóan csökkent a színvonal, és bonyolulttá, szétaprózódottá vált a rendszer, egyebek közt ezért volt szükség az átalakításra - mondta a szakállamtitkár.

Manherz Károly szólt arról, hogy a felsőoktatási reform egyik igen fontos eleme a hallgatói juttatások megváltoztatása. A minisztérium törekvése az, hogy a rászoruló hallgatók már az első pillanattól az eddiginél több szociális ösztöndíjat kapjanak, az új juttatási rendszerben megéri jól tanulni, mert az valóban a teljesítményt jutalmazza.

Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora kijelentette: a felsőoktatásban is érvényesül a főváros központúság, a vidéki hallgatók kapcsolati tőkéért mennek budapesti egyetemekre, nem az oktatás színvonala miatt, így viszont a regionális gazdaság, a vállalati környezet könnyen szakember nélkül maradhat.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok