2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

OKM: a hallgatók és a szakszervezet is nemet mondott a felsőoktatási modellkísérletre

2007. április 17.
Az oktatási tárca mellett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) sem támogatja a felsőoktatási intézmények privatizációját is lehetővé tévő modellkísérletet, ahogyan továbbra is elutasítja azt a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete is - közölte Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár a két szervezettel folytatott egyeztetés után az MTI-vel hétfőn.
A felsőoktatási modellkísérletről (pilot projekt) szóló elképzelés a Felsőoktatási Tudományos Tanács ülését követően került nyilvánosságra múlt héten.

Magyar Bálint fejlesztési államtitkár hétfőn megismételte korábbi nagy vihart kiváltó javaslatát egy szakmai konferencián.

"Minden felsőoktatási intézménynek biztosítani kell a lehetőséget, hogy a garanciális elemek meghagyása mellett szabadabban vállalkozhasson, s érdekeltté kell tenni az intézményeket, hogy a kezelésükbe adott vagyonnal tulajdonosi szemlélettel bánjanak" - érvelt Magyar Bálint.

Az államtitkár úgynevezett pilot-projektként valósítaná meg, hogy az intézmények a szenátus döntése alapján nonprofit gazdasági társasággá válhassanak. Megilletnék őket a gazdasági társaságok jogai, s az alkalmazottakkal kollektív megállapodást köthetnének. A változtatásokra szerinte a közeljövőben módosuló felsőoktatási törvény adna lehetőséget.

Manherz Károly hangsúlyozta: a tárca álláspontja változatlan a kérdésben. Nincs szó a felsőoktatási törvény módosításában az állami felsőoktatási intézmények privatizációjáról, vagy arról, hogy az állam kivonulna a felsőoktatásból.

A tárca szakmai álláspontja egyértelmű - mondta. A törvényben már most is rögzített lehetőségek figyelembe vételével van lehetőségük a felsőoktatási intézményeknek arra, hogy vállalkozzanak, vagy gazdasági társaságot hozzanak létre, de azt nem szeretné a tárca, hogy ha az állami vagyont "kivinnék".

Kérdésre válaszolva hozzátette: amennyiben önálló képviselői vagy frakció indítványként bekerülne mégis a parlament elé a javaslat, az már politikai kérdés, s akkor a frakcióknak kell egyeztetni.

Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke megerősítette, nem támogatják Magyar Bálint államtitkár javaslatát. Mint mondta, egyrészt nincs is pontosan megfogalmazva, hogy miről lenne szó, másrészt az intézmények privatizálására - amit a javaslat lehetővé tenne - nem kellően érett a felsőoktatás, az nem járható út.

Furcsának tartotta egyben, hogy az államreform bizottság egy tagja a felsőoktatás átalakításába kezd az oktatási tárca ellenében.

Kis Papp Lászlót, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnökét a hír kiadásáig az MTI nem tudta elérni. A szakszervezeti vezető korábban élesen tiltakozott az esetleges privatizáció ellen.

A megbeszélésen szó volt az oktatói állások szabályozásáról, illetve az intézményekkel kötendő hároméves megállapodás-tervezetről. Az egyeztetések a jövő héten még folytatódnak. A felsőoktatási törvény módosítása a tervek szerint még áprilisban kormány elé kerülne.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok