2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Országos felsőoktatási tanévnyitó

2007. szeptember 3.
Bekerülni a világ felsőoktatásának élvonalába és ott benn is maradni - ezt jelölte meg célként Hiller István, az oktatási tárca vezetője a budapesti Műegyetemen rendezett országos felsőoktatási tanévnyitón hétfőn.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Kutatás-fejlesztés és oktatás: ma ez a világban a legfontosabb, s ez kell, hogy Magyarországon is meghatározó legyen - mutatott rá Hiller István, aki szerint mostanra a világ felsőoktatása a színvonalról szól.

A miniszter hangsúlyozta: olyan intézkedéseket hoztak és hoznak a jövőben is, amely a felsőoktatásban lezajlott mennyiségi változás, a hallgatói létszám másfél évtized alatti, több mint négyszeresére bővülése után, a minőségi felsőoktatás érdekét szolgálják.

Ezek között említette az új felvételi rendszert, s a fejlesztési részhozzájárulás (fer) bevezetését.

Az új felvételi rendszerben az intézmény finanszírozását befolyásoló tényezővé lépett elő a hallgatók teljesítménye és választása - emelte ki.

A minőséget szolgálja a fer is - mondta, hozzátéve: első alkalommal 2008 szeptemberében kell majd fizetniük a hozzájárulást a hallgatóknak.

Aki jobban tanul, kevesebb fizet majd - summázta a tárca vezetője.

A fer minden egyes fillére az intézményben marad, s teljesítményalapú ösztöndíjra, illetve az egyetemek, főiskolák fejlesztésére fordítják majd - hangoztatta.

Azért, hogy az intézményeken belül is megvalósulhasson a minőségi átalakulás, az akkreditáció során egy minősített oktató csak egy intézményben vehető figyelembe - sorolta a változásokat a tárca vezetője.

Kijelentette: az állam nemhogy kivonulna a jövőben a felsőoktatás finanszírozásából, hanem megerősíti pozícióit, s méginkább részt kíván abban venni. Ezért a felsőoktatás idei 214 milliárdos költségvetési támogatása 2010-re 241 milliárdra nő, ezt a felsőoktatási törvényben három évre előre rögzítették.

Molnár Károly, az idén 226. tanévét megnyitó Műegyetem rektora elmondta, hogy a mostani tanévben 4.100 új hallgató kezdi meg az intézmény falai között felsőfokú tanulmányait.

A rektor értékelése szerint az új felvételi rendszer megadta az egyetemnek a lehetőséget, hogy következetesen érvényesítse minőségpolitikáját. Az alma materbe az idei felvételi során átlagosan 126 ponttal lehetett bekerülni - támasztotta alá szavait.

Az egyetemen jelenleg öt nyelven folyik az oktatás, oktatói 200 nemzetközi tudományos szervezetben képviseltetik magukat. Az intézménynek a világ 150 egyetemével van tudományos együttműködése - sorolta.

A tanévnyitó ünnepségen jelen voltak a társegyetemek és főiskolák rektorai, a partnervállalatok vezetői, továbbá Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék vezetője, valamint Habsburg György, az egyetem díszpolgára.

Fotó: Gordon Eszter

Az ünnepségen adták a Felsőoktatási Minőség Díj arany fokozatú elismerő oklevelét az egyetemnek, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést, melyben Domokos Gábor egyetemi tanár és Várkonyi Péter László egyetemi adjunktus részesül a "Gömböc" fantázianevű test feltalálásáért.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok