2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

OTDK - záróértekezlet november közepén

2007. október 2.
A felsőoktatás értékének nevezte a kollégiumi és szakkollégiumi rendszert Szövényi Zsolt, az oktatási tárca főosztályvezetője az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDK) ülésén kedden Budapesten. A XXVIII. országos tudományos diákköri konferencia záróértekezletét november 12-én rendezik.
Szendrő Péter, az OTDK elnöke az ülésen elmondta, hogy jelenleg 412 ezer diák tanul a felsőoktatásban, s ez a szám évente 100 ezerrel gyarapodik. Közülük minden negyedik-ötödik diák kerül az országos konferenciára, azaz összesen mintegy tizenötezren vesznek részt.

A konferencián 16 szekcióban 31 tagozaton 3.500 dolgozatot mutatnak be - ismertette Szendrő Péter.

Szövényi Zsolt, az oktatási tárca főosztályvezetője megnyitó előadásában kiemelte, hogy a minőségi képzésnek kell az oktatáspolitika és az egyetempolitika előterébe kerülnie.

Rámutatott, hogy ugyan a felvételi rendszer sok mindenért okolható, de az mindenképpen előnye, hogy az adott képzési területen a legjobbak kerülhessenek a felsőoktatásba.

Mint mondta, évtizedeken keresztül a képzési keretszám feltöltése volt a cél, most pedig már az, hogy az adott keretszámot a legjobbakkal töltsék meg.

A tehetséggondozásról szólva kiemelte, hogy a kollégiumi és a szakkollégiumi rendszert értéknek tartja a felsőoktatásban, hiszen nagy szerepe van a tehetségek felfedezésében.

A kétévenként megrendezendő OTDK a legkiválóbb egyetemisták és főiskolások tudományos eredményeinek bemutatására ad lehetőséget, s egyben elismert szakemberekből, professzorokból, akadémikusokból álló bíráló bizottságok által hitelesített értékelési fórum.

A konferenciához kapcsolódóan hirdették meg immár 10. alkalommal a Pro Scientia Aranyérem pályázatot. Szintén a konferenciához kapcsolódóan ítélik majd oda - intézményi jelölés alapján - a Mestertanár Aranyérmet.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok