2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Sólyom László egyetemi tanári kinevezéseket adott át

2007. szeptember 3.
Sólyom László köztársasági elnök hétfőn 90 egyetemi tanárnak adta át kinevezését Hiller István oktatási miniszterrel együtt a Néprajzi Múzeum aulájában.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Az államfő ünnepi beszédében hangsúlyozta, az egyetemet a professzorok teszik egyetemmé. A professzor tudományos és emberi, nevelői teljesítményétől függ, hogy az egyetem betölti-e feladatát - tette hozzá.

Mint kiemelte, minden nagy, legendás professzor példájával, egyéniségével hatott.

A köztársasági elnök harmadik alkalommal adja át az egyetemi tanári kinevezéseket, amely kapcsán úgy fogalmazott, ezalatt a három év alatt is folytatódott az egyetemi világ forrongása: integráció, Bologna, finanszírozási kérdések, felszámoló biztosok és menedzserek, folyamatosan növekvő hallgatói létszám, benne élesen elkülönülve az egyre rosszabb előképzettségű tömeg és az egyre jobb, vékony elitréteg.

A kinevezések átadásának ünnepi volta felment minket az alól, hogy a magyar oktatásügy, művelődés átfogó problémáiról beszéljünk - jegyezte meg.

Azonban feltette a kérdéseket: kell-e, és ha igen, milyen eszközökkel szabad a munkaerő-piachoz igazítani az egyetemi kínálatot, kikből legyenek szakmunkások, hogyan lehetne az egyetemi kutatóhelyek és a gazdaság felhasználóinak kapcsolatát sokkal erősebbé tenni? Ezekben a stratégiai kérdésekben a professzori karnak kell, hogy legyen véleménye - tette hozzá.

A jövőről szólva azt hangoztatta: miközben nő a hallgatói létszám, és ezen belül is az esti, a levelező és a távoktatás aránya, a doktoranduszok száma gyakorlatilag változatlan.

A PhD és kandidátusi fokozattal rendelkezők kétharmada elmúlt hatvan éves, és 88 százaléka ötven év feletti - mutatott rá.

Sólyom László azonban hangsúlyozta: "bármilyen szükség van is a fiatalabb minősített oktatókra, csakis az üzemszerű működés és az akkreditációs követelmények miatt, nem szabad engedni a követelményekből". Márpedig aggasztó az egyes doktori iskolák közötti különbség - tette hozzá.

A köztársasági elnök köszöntője végén eredményes működést és még több örömet kívánt a professzor asszonyoknak és uraknak.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok