2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Beruházások a felsőoktatás területén - eddig csaknem 9 ezer új kollégiumi férőhelyet adtak át

2008. január 2.
Egy új minőségű magyar felsőoktatás létrehozásának egyik nagyon fontos eleme az intézményi infrastruktúra feltételeinek javítása. A magántőke bevonásával, az úgynevezett PPP-konstrukciókban történt beruházások révén gyökeresen megújul a hazai felsőoktatás háttere, intézményhálózata.
Új kollégiumok épülnek, régieket és egyéb oktatási épületeket újítanak fel. Így más minőségről beszélhetünk azokon a helyeken, ahol az oktatás már az új körülmények között zajlik.
 
Az oktatási tárca a "Magyar Universitas Program" részeként kezdte meg azt a nagyarányú infrastruktúra-korszerűsítést, az oktatáshoz kapcsolódó szolgáltatás vásárlást, amely biztosítja az Európai felsőoktatási térhez való intézményi felzárkóztatást.
 
A felsőoktatási intézmények a tárca, a kormány kritériumrendszerének betartása mellett 10 ezer férőhely létesítését biztosító diákotthoni bővítés programra, 20 ezer férőhely kollégium rekonstrukciós programra, valamint az oktatási infrastruktúra bővítését és korszerűsítését jelentő programokra jelentkezhettek.
 
Az elmúlt másfél évben PPP-beruházás keretében 3 új kollégiumot adtak át: Sopronban, a  Nyugat-Magyarországi Egyetemen (400 férőhely), a gödöllői  Szent István Egyetemen (464 férőhely) és a Budapesti  Műszaki Főiskolán (400 férőhely).
 
Tíz felsőoktatási intézményben pedig befejeződtek a kollégiumi rekonstrukciók: a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Debreceni Egyetemen, a Kaposvári Egyetemen, a Miskolci Egyetemen, a Szent István Egyetemen, a Dunaújvárosi Főiskolán, a Nyíregyházi Főiskolán, a Szolnoki Főiskolán, illetve Tessedik Sámuel Főiskolán. Összesen 7743 felújított férőhelyet adtak át, egyúttal pedig további 230 új férőhellyel bővült a kollégiumi kapacitás. A legtöbb helyen a színvonalas tanuláshoz megfelelő feltételeket tudják biztosítani a hallgatóknak: kétágyas, fürdőszobás szobákat, az önálló életre alkalmas körülményeket.
 
A kollégiumok mellett legalább olyan fontos, hogy korszerű, jól felszerelt tantermekben, oktatási-kutatási épületekben oktassanak. Az elmúlt másfél évben 6 egyetem, illetve főiskola épületeit újították fel, illetve bővítették. Ezek: a Budapesti Corvinus Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, illetve a Berzsenyi Dániel Főiskola, a Budapesti Műszaki Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, az Eszterházy Károly Főiskola, a Károly Róbert Főiskola, a Tessedik Sámuel Főiskola.
 
A munka azonban nem áll meg, 4 intézményben jelenleg zajlik a meglévő kollégiumok rekonstrukciója, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen, valamint a Veszprémi Pannon Egyetemen. További négy intézménynél a közbeszerzési eljárást hamarosan lezárják, és kezdődhetnek az újabb beruházások a Debreceni Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen, a Semmelweis Egyetemen és a Budapesti Műszaki Főiskolán.  A munkák befejezése után 5805 felújított és 1872 új kollégiumi férőhelyet adnak majd át.
 
A következő másfél-két évben újabb oktatási épületeket újítanak fel az ország számos pontján, a közbeszerzési eljárásokat lebonyolították, és a kivitelezési munkák már meg is kezdődtek a Budapesti Műszaki Főiskolán, a Semmelweis Egyetemen, a Szent István Egyetemen, a Dunaújvárosi Főiskolán, az Eötvös József Főiskolán, a Nyíregyházi Főiskolán, valamint a Szolnoki Főiskolán.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok