2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bologna-szeminárium kezdődött - középpontban a szociális kérdések

2008. november 10.
Szociális kérdések, többek között a felsőoktatási intézmények esélyteremtő törekvései, a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatásának lehetőségei, ösztöndíjkérdések és akadálymentesítés szerepel a magyar fővárosban hétfőn kezdődött kétnapos Bologna-szeminárium napirendjén.
Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 17 országból érkezett mintegy 120 résztvevő három munkacsoportban vizsgálja a hallgatóközpontú oktatás megvalósításának lehetőségeit, az egyes országok gyakorlatát.

Kiemelt figyelmet szentelnek Írország nemrég elfogadott, a felsőoktatáshoz való hozzáférés javítását célzó stratégiájának, de bemutatják a Romaversitas programot is.

A tanácskozáson részt vesznek az Európai Rektori Konferencia és hallgatói szervezetek képviselői is.

Manherz Károly felidézte, hogy először a prágai miniszteri találkozón, 2001-ben a hallgatók vetették fel a szociális kérdések fontosságát, s az ő javaslatukba került be a prágai nyilatkozatba. Két évvel később, Berlinben a miniszterek a szociális dimenziót már döntő fontosságúnak ismerték el az Európai Felsőoktatási Térség szempontjából, majd a 2005-ös bergeni nyilatkozatban megerősítették szándékukat, hogy a kormányok tegyenek meg mindent azért, hogy a diákok tanulmányaikat szociális és gazdasági akadályoktól mentesen végezhessék.

A Londoni Nyilatkozat 2007-ben ezt a kérdéskört a kétéves munkaciklus prioritásai közé emelte. A miniszterek rögzítették, hogy a felsőoktatásba belépők összetételének valamennyi szinten tükröznie kell a népesség sokszínűségét.

A budapesti tanácskozás ajánlásai várhatóan bekerülnek a 2009-es leuveni nyilatkozatba.

A szeminárium második napján, kedden Hiller István oktatási és kulturális miniszter mond beszédet "A bolognai folyamat szociális dimenziója - A XXI. század kihívásai" címmel.


(MTI/OKM)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok