2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Felsőoktatási ponthatárok július 24-én

2008. június 12.
Július 24-én határozzák meg az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ekkor több mint 96 ezer felvételiző sorsa dől el - tette közzé honlapján az Országos Felsőoktatási Információs Központ.
Előreláthatólag az idén is a késő esti órákban állapítják meg az egyes képzésekre érvényes ponthatárokat, amelyek először a felvi.hu-n lesznek elérhetők. Még aznap éjszaka útjára indítják a ponthatárokat tartalmazó sms-eket is, ha a jelentkezési lapon a diák ehhez hozzájárult és megadta a mobilszámát.

A 2008/2009-es tanévre 96.302 diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe, közülük 5.200-an mesterképzésre. A felsőoktatási intézmények közül első helyen az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) áll a jelentkezések rangsorában, azt a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem követi. A főiskolák közül a Budapesti Gazdasági Főiskola volt a legnépszerűbb.

Államilag finanszírozott képzésben szeptembertől 56 ezer diák tanulhat. Mesterképzésre 3.500 államilag finanszírozott helyet különítettek el, és 12.500 a felsőfokú szakképzésben tanulók száma.

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ tájékoztatása szerint a felvételi összpontszámot, vagyis a rangsorolás alapjául szolgáló eredményt 400+80 pontos pontszámítási rendszerben fejezik ki. A pontszámítás alapját a tanulmányi pontok (maximum 200 pont), az érettségi pontok (maximum 200 pont), valamint a többletpontok (maximum 80 pont) képezik.

Alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre csak az a legalább középfokú végzettséggel rendelkező jelentkező vehető fel, akinek az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül számított pontszáma eléri a 160 pontot, ez a jogszabályi minimum ponthatár.

A felvételi összpontszámot az alapképzéseknél, illetve az egységes és osztatlan képzéseknél számíthatják a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összegéből, vagy az érettségi pontok kétszereséből, hozzáadva mindkét esetben a többletpontokat. A pontszámítási módok közül a felvételiző összpontszámát automatikusan, külön kérés nélkül a számára kedvezőbb módon kell meghatározni.

A művészet és a művészetközvetítés képzési terület szakjaira jelentkezők részére gyakorlati vizsga szervezhető. A gyakorlati vizsgán maximálisan 200 pont szerezhető. A felvételi összpontszám a gyakorlati vizsga eredményének kétszerese alapján is megállapítható, hozzáadva a többletpontokat.

Speciális pontszámítási szabály vonatkozik alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre és felsőfokú szakképzésre való jelentkezés esetén; a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett olimpiai játékokon, a FIDE által szervezett Sakkolimpián, 1984-től kezdődően a Paralimpián vagy Siketlimpián 1-3. helyezést elért jelentkezők felvételi összpontszáma bármely általuk választott intézményben, szakon és munkarendben 480 pont.

Bármely pontra, többletpontra, kedvezményre akkor jogosult a jelentkező, ha azt a legkésőbb a hiánypótlási határidőig - július 10-ig - a megfelelő dokumentumok másolatával igazolja.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok