2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Felvételi ponthatárok - Manherz Károly: 82 ezren bekerültek

2008. július 25.
Mintegy 82 ezren bekerültek valamelyik egyetemre, főiskolára a felsőoktatásba jelentkezett több mint 96 ezer diák közül - közölte Manherz Károly szakállamtitkár csütörtökön az idei ponthatárok nyilvánosságra hozatala előtt tartott fórumon, Budapesten.
Manherz Károly utalt arra, hogy az idén számították először a 400+80 pontos rendszerben a pontokat, s így mintegy 20-25 olyan szak van, ahol a pontok 452-475 között mozognak.

Összegzése szerint bevált az új rendszer, a "mezőny széthúzódott".

A szakállamtitkár az MTI kérdésére elmondta, hogy korábban a ponthatár egy-egy ponttal történő elmozdítása akár 25-30 hallgatót is érinthetett, a mostani metódusnál azonban lényegesen kevesebbet, csak egy-két diákot.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke hangsúlyozta: aki elérte a ponthatárt, azt fel kell venni, aki viszont nem, azt nem lehet.

Elmondta: az, akinek most egyik helyre sem sikerült bekerülnie, a pótfelvételin próbálkozhat majd. A pótfelvételin várhatóan elsősorban költségtérítéses helyeket hirdetnek meg, államilag finanszírozott helyek csak a felsőfokú szakképzésben és a mesterképzésben lehetnek. A jelentkezési határidő augusztus 13-a.

Kerekes Gábor, az Educatio Kht. vezetője arról beszélt, hogy az idén a gazdaságtudományi és a bölcsészképzésben volt kiemelkedő a jelentkezők száma a felvehetőkéhez képest. A műszaki és informatikai területen ugyanakkor 1:1 volt az arány.

Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója arról szólt, hogy szeptembertől havonta 10 ezer forinttal több diákhitelt lehet felvenni az állami és a költségtérítéses képzésben egyaránt.

Véleménye szerint érdemes megbarátkozni a költségtérítéses képzés gondolatával, "ami nem ördögtől való", s a diákhitel összege fedezetet tud rá nyújtani.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok