2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István összefogásra bíztatott a felsőoktatás korszerűsítése érdekében

2008. december 4.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a felsőoktatás szerkezetének korszerűsítése érdekében összefogásra és együttműködésre bíztatott csütörtökön, a Szolnoki Főiskola új campusának avató-ünnepségén.
A XXI. században a hatalom alapja egyértelműen a tudás. "Ami a középkorban a föld, a XIX. századtól az ipar, az a XXI. században a megszerzett és alkalmazott tudás" - fogalmazott. 
A tárcavezető felidézte, hogy az elmúlt években áttekintették és korszerűsítették a magyar felsőoktatás szerkezetét: átalakult a finanszírozás, a felvételi rendszer, valamint a minőségbiztosítási rendszer; az elmúlt fél évszázadban "soha nem látott módon" erősödött meg a felsőoktatás infrastruktúrája. Ezek egyetlen célt szolgáltak, szolgálnak: a magyar felsőoktatás, a főiskolák, az egyetemek színvonal-emelését.
Nyitott világban élünk - emelte ki Hiller István, hozzáfűzve, hogy ez a nyitottság nem regionális, hanem globális, melyben a kvantitáscentrikus gondolkodás helyett a kvalitáscentrikus gondolkodás a meghatározó.
"Aki ezt nem érti, lemarad, aki érti, az élre fog kerülni és tudja használni az előnyöket. Aki előbb vált jegyet, az előbb fog a végállomásra megérkezni, aki nem vált jegyet, az fel sem szállhat, aki későn vált jegyet, az lemarad".
A Szolnoki Főiskola új campusáról szólva azt hangsúlyozta, hogy "ez a gyönyörű és korszerű épület valaminek a kezdete. A szakminiszter biztatta a főiskolát más, akár a régióban található felsőoktatási intézményekkel való összefogásra annak érdekében, hogy szakmai alapon a felesleges párhuzamosságok felszámolódjanak.
A Szolnoki Főiskola önálló intézményként 1993 óta működik, ekkor vált a budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola és a Külkereskedelmi Főiskola kihelyezett tagozata Kereskedelmi és Gazdasági Főiskolává, amelynek hivatalos elnevezése 2000 óta Szolnoki Főiskola.
 
2006-ban a régóta tervezett integráció révén a Szolnoki Főiskola részévé vált a nagyobb hagyományokkal rendelkező mezőtúri Műszaki és Mezőgazdasági Fakultás (amely a Tessedik Sámuel Főiskolából vált ki). Ekkortól a Szolnoki Főiskola két fakultással rendelkezik, a közgazdaságtudományokat oktató szolnoki Üzleti Fakultással (kereskedelem-marketing, turizmus-vendéglátás, pénzügy-számvitel és nemzetközi gazdálkodás alapszakok) és a mezőtúri székhelyű Műszaki és Mezőgazdasági Fakultással.
Az intézmény sokat tett a hallgatók európai szintű környezetének megteremtéséért. A szálláshelyek kínálatából kiemelkedik az ÁÉV kollégium, amelynek felújítása 2007-ben fejeződött be.
A főiskola kiemelt területként kezeli az esélyegyenlőség biztosítását, a hátrányos helyzetű hallgatók támogatására több segítségnyújtási formát is kidolgoztak. A mozgáskorlátozott hallgatók segítésére az elmúlt években megtörtént az épületek megfelelő akadálymentesítése.
Szolnokon közel 20 ezer diák folytatja közép- és felsőfokú tanulmányait. A közelmúltban a Szolnoki Főiskola - a maga több mint 6 ezer hallgatójával és mezőtúri fakultásával - a térség legnagyobb felsőoktatási intézményévé vált.
A Szolnoki Főiskola 9000 négyzetméteres Tiszaligeti Campusa PPP konstrukcióban 3,18 milliárd forintból valósult meg. Az épületben a legmodernebb technikával felszerelt konferenciatermeket, előadókat és kiszolgáló helyiségeket vehetik birtokba a hallgatók.
A kormány az elmúlt két évben több mint 78 milliárd forintot fordított a felsőoktatás infrastrukturális fejlesztésére. Ennek túlnyomó része (71 milliárd) PPP konstrukció. Az építkezések 128 ezer négyzetméternyi alapterülettel növelték a magyarországi oktatási-kutatási létesítményeket. Bővült egyebek mellett a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem Általános Orvoskari oktatási épülete, a Semmelweis Egyetem Fogorvosi Kari oktatási épülete, a Szegedi Egyetem, valamint a Nyugat-Magyarországi Egyetem.
 
Összesen nyolc egyetem és hét főiskola jutott teljesen új képzési helyekhez, de megújult több mint nyolcezer kollégiumi férőhely is.
A budapesti Semmelweis Egyetem Oktatási és Kutatási Központját 2008. október 15-től vehették használatba a hallgatók.
Költségvetési forrásból folytatódik a Budapesti Műszaki Egyetem "K" épületének alapmegerősítése, a Műszaki Egyetemen High-tec laboratóriumok épülnek, az Eszterházy Főiskolán pedig a "B" oktatási épület újul meg. Korszerűsödnek a Károly Róbert Főiskolán a meglévő, kisebb oktatási és műhely épületek, fejlesztik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hangszerállományát. Év végére befejeződik a Szent István Egyetem jászberényi jégpályájának építése. 2009 első félévére rekonstruálják az ELTE Trefort kerti épületének homlokzatát, 2010-ben pedig befejeződik a Magyar Táncművészeti Főiskola Amerikai úti oktatási épületének és fűtésének rekonstrukciója.
Előkészítés alatt áll, de a jelenlegi kormányciklusban várhatóan befejeződik a Miskolci Egyetem zeneiskolai rekonstrukciója, épül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új műhelyháza, zajlik a Szent István Egyetem gödöllői oktatási campusának és a Budapesti Műszaki Főiskola kollégiumának rekonstrukciója.
 
 
 
   
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok