2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Regionális tudásközpont alakul Zalaegerszegen

2008. szeptember 9.
Regionális tudásközpont létrehozásáról szóló megállapodást írt alá kedden a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) zalaegerszegi intézete, a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Zalaegerszegen.
Sándorné Kriszt Éva, a BGF rektora elmondta: mindhárom zalaegerszegi felsőoktatási intézményben magas szintű felsőoktatás folyik, ennek hagyománya van a városban, amit az együttműködés során szeretnének továbbra is megőrizni. Ugyanakkor ezek az intézmények a képzések harmonizálásával jelentős előrelépésre lesznek képesek a felsőoktatásban, az innovációban, a kutatásban, valamint a vállalati kapcsolatokban.

A gazdasági főiskola kampuszán komoly infrastruktúra jött létre, és további lehetőségek vannak a fejlesztésre. A tudásközpont keretei között - a mechatronika és a gépészmérnöki képzés mellett - a műszaki egyetemen valamennyi kara hátteret biztosít majd a képzésekhez, a régió fejlődéséhez és a tudásipar fejlődéséhez - jegyezte meg Péceli Gábor, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora.

Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára elmondta: a magyar felsőoktatásban 2000 óta működő tudásközpontok az innováció, a fejlesztés és a kutatás céljaira jöttek létre. A zalaegerszegi tudásközpont mindemellett egy erőteljes képzésfejlesztést is vállalt. A hálózatszerű fejlesztést a Dunántúl településszerkezete teszi indokolttá, míg az Alföldön a városi integrációnak van szerepe, addig ebben a régióban a valóság más kultúrát, együttműködést és hálózatépítést igényel.

A tudásközpont létrehozását a megyei és a városi önkormányzat is támogatja. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármesterének megfogalmazása szerint meg kell ragadni minden lehetőséget, hogy az ország nyugati felén a főiskolai, egyetemi oktatás és a kutatás felélénküljön.

A tudásközpont az együttműködés részleteinek kidolgozását követően, egyéves előkészítő munkaprogram után, 2009 szeptemberében kezdi el működését Zalaegerszegen.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok