2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Új jelentkezési lehetőségek a Felsőoktatási Felvételi Tájékozató kiegészítésében

2008. január 31.
Megjelent a Felsőoktatási felvételi tájékoztató - 2008. szeptemberben induló képzések című kiadvány hivatalos kiegészítése. A kiegészítésben számos új képzést hirdettek meg a felsőoktatási intézmények, így az idei képzési kínálat több mint 30 alapképzéssel, 20-nál is több felsőfokú szakképzéssel, valamint közel 70 új mesterképzéssel bővült.
Egyes meghirdetéseknél változott a költségtérítési díj összege, az intézmények által szedhető külön eljárási díj, a képzési hozzájárulás összege, az irányszám, esetleg a vizsgakövetelmény, míg egyes képzéseket visszavontak az intézmények. A felvételizőknek érdemes ellátogatniuk a felvi.hu-ra, ahol már a kiegészítés alapján frissített adatbázisokat lehet böngészni.

Az Oktatási Hivatal gondozásában megjelentetett hivatalos kiegészítésben helyet kap minden, ami a Tájékoztatóból kimaradt: új képzések, jelentkezési lehetőségek, valamint egyes esetekben a megjelent adatok módosítása, kiegészítése. A kiegészítés megjelenik az Educatio Kht. Országos Felsőoktatási Információs Központ (www.felvi.hu), az Oktatási Hivatal (www.oh.gov.hu) és az Oktatási és Kulturális Minisztérium (www.okm.gov.hu) honlapján. A felvi.hu-n a közzététellel egyidőben a hivatalos kiegészítésnek megfelelően frissültek a meghirdetéseket tartalmazó adatbázisok is.

A 2008. február 15-éig - illetve mesterképzésben legkésőbb március 15-ig - benyújtandó felvételi jelentkezésnél a Tájékoztatót és ezt a Kiegészítést együtt kell figyelembe venni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az egyházi felsőoktatási intézmények hitéleti képzéseire nem ezek a határidők vonatkoznak, illetve azokra nem a központilag kiadott jelentkezési lapon kell jelentkezni. Kérjük, hogy minden érdeklődő nézze meg az adott intézmény fejezetében leírtakat, és annak megfelelően járjon el. A Tájékoztatóból szerkesztési hibák miatt a Szent Pál Akadémia anyaga kimaradt, az intézmény által meghirdetett képzések az intézmény honlapján, illetve a www.felvi.hu oldalon megtalálhatók. Technikai okok miatt a Sola Scriptura Teológiai Főiskola vizsgakövetelményeit csak az intézmény honlapján, illetve a www.felvi.hu oldalon találják meg.

Több tucat új mesterképzés

A Felsőoktatási felvételi tájékoztató - 2008. szeptemberben induló képzések című kiadvány kéziratának lezárását követően engedélyezett alapképzési és mesterképzési szakokat, valamint felsőfokú szakképzéseket hirdetik meg az intézmények a Tájékoztató kiegészítésében, többnyire államilag támogatott és költségtérítéses képzésben is.

Különösen a mesterképzésre jelentkezők választási lehetősége bővül: közel hetven új meghirdetés közül választhatnak az oklevéllel már rendelkezők - ezek fele a tanár szak szakirányait takarja. Utóbbiakról tudni kell, hogy ebben az évben kizárólag újabb oklevél megszerzésére irányuló tanári mesterképzésre lehet jelentkezni. Az erre vonatkozó speciális tudnivalók szintén megtalálhatóak a kiegészítésben.

Fontos tudnivaló továbbá a mesterképzésre jelentkezőknek, hogy a korábbi tanulmányaik alapján kreditelismertetési eljárást kell kezdeményezniük annál a felsőoktatási intézménynél, ahová jelentkezni szándékoznak. Felhívjuk figyelmüket, hogy ezt az eljárást legkésőbb 2008. május 31-ig indítsák meg, mert csak így garantálható, hogy a felvételi eljárásban benyújtandó kreditelismerési határozat megszülethet a hiánypótlás határidejéig (2008. július 10.). Ha valaki több helyre jelentkezik, az eljárást minden intézményben el kell végeznie.

Más változások is történtek. Néhány szak esetében az intézmény módosította a felvételi feltételeket vagy épp a vizsgakövetelményeket. Számos intézmény úgy döntött, hogy más szakirányokat is indít a korábban meghirdetettek helyett, mellett, vagy éppen nem indít bizonyos szakirányokat. Egyes helyeken változott a képzési hozzájárulás vagy épp a költségtérítés összege.


(Educatio Kht. - OFIK)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok