2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Újra pályázható az ECTS Minőségi Díj és az Oklevélmelléklet Minőségi Díj

2008. október 9.
Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy újra pályázhatóvá teszi az Európai Kreditátviteli Rendszer (ECTS), valamint az Oklevélmelléklet Minőségi Díjat (ECTS label, DS label).
Mint ismeretes az Európai Kreditátviteli Rendszer megkönnyíti a hallgatók mozgását az európai felsőoktatási intézmények között, míg az oklevélmelléklet a munkaadóknak, és más felsőoktatási - elsősorban külföldi - intézményeknek nyújt tárgyszerű információkat az oklevél tulajdonosa által folytatott tanulmányok jellegéről, szintjéről, tartalmáról.

A 2003 és 2006 között már több száz intézmény által megpályázott díjak fontosságára a 2007-es londoni szakminiszteri konferencia is rávilágított: "Az erőfeszítéseket a jövőben [...] a tanulási eredményeken (learning outcomes) és a hallgatók munkaterhén alapuló ECTS megfelelő végrehajtására kell összpontosítani. [...] Haladást értünk el [...] az ECTS és az oklevélmellékletek megvalósítása terén, azonban az elismerés sokféle nemzeti és intézményes módszerének következetesebbnek kell lennie."

Ennek szellemében az Európai Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatósága az ECTS és az oklevélmelléklet helyes alkalmazásának tiszteletbeli elismerésének céljával a 2009-2013-as időszakra közzétette a díjakra vonatkozó pályázati felhívását.

A korábban teljesen centralizált pályázatok kezelésében 2008-tól a tagországok nemzeti irodái (Magyarországon a Tempus Közalapítvány) és az általuk koordinált Bologna tanácsadói hálózatok (www.bolognafolyamat.hu) is közreműködnek. A TKA és a Bologna tanácsadók azonban nem csupán a pályázatok előbírálatát fogják elvégezni, de 2008. októbere és januárja között intézménylátogatásokkal is segíteni fogják a pályázatok elkészítésében azokat a pályázókat, akik ezt igénylik.

A minőségi díjak pályázati feltételei, pályázati űrlapjai megtalálhatók a Tempus Közalapítvány honlapján (www.tka.hu), ahol tájékozódhatnak a Bologna tanácsadókkal való konzultációs lehetőségekről, és a 2008. november 7-i információs napról is.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok