2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Csütörtök estétől nyilvánosak a felsőoktatási ponthatárok

2009. július 23.
Ma este 8-kor a www.felvi.hu teszi közzé a felvételi ponthatárokat, ezzel mintegy 127.500 felvételiző sorsa dől el. Az érdeklődők a fővárosban, a Millenáris Parkban kivetítőkön is figyelemmel kísérhetik a ponthatárokat a Pont Ott Partin. A rendezvényen részt vesz Hiller István oktatási és kulturális miniszter is.
A helyszínen könnyűzenei programok is várják a fiatalokat, és fórumbeszélgetést tartanak többek között a ponthatárok alakulásáról, az ösztöndíj-lehetőségekről, hallgatói juttatásokról, a diplomák piacképességéről, vagy ha úgy alakul, a pótfelvételi lehetőségekről.
 
A program ingyenes, és 16.30-tól kifulladásig tart. Amint meglesznek a ponthatárok, a park területén elhelyezett kivetítőkön folyamatosan mutatják be őket, de emellett számítógépek is a jelenlevők rendelkezésére állnak majd, ahol a www.felvi.hu-n lehet a pontokat böngészni.
 
Azok a jelentkezők, akik a jelentkezési lapjukon megadták mobiltelefonszámukat, és hozzájárultak, a ponthatárok nyilvánossá válásakor sms-ben is értesítést kapnak.
 
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
A felsőoktatási jelentkezések alapján arra lehet számítani, hogy a hagyományosan kedvelt szakokon és intézményekben idén is magasak lesznek a ponthatárok. Az idén felvételizők optimisták: egy most nyilvánosságra hozott felmérés szerint 73 százalékuk hisz abban, hogy az érettségi évében felveszik, és további 20 százalékuk gondolja, hogy a legkésőbb a következő évben bekerül a felsőoktatásba.
 
Az idén 127.500 diák jelentkezett egyetemekre és főiskolákra, mintegy 27 ezerrel több, mint tavaly. Alapképzésre 90.600-an, egységes osztatlan képzésre 10.200-an, felsőfokú szakképzésre 6.500-an nyújtottak be kérelmet. Mesterképzésre első helyen 17 ezren jelentkeztek.
 
A diákok összesen 285 ezer jelentkezést adtak be a következő tanévre. A többletből mintegy 12 ezer a nyelvi előkészítő évfolyamon most végző diák, s mintegy 11 ezer a mesterképzés bővülése miatti növekedés. Idén a jelentkezések alapján a legnépszerűbb alapszak a turizmus-vendéglátás, intézménye pedig az ELTE, amelyet a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem követ.
 
(OKM/MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok