2024. április 17.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

FIABCI-díjas a Nyíregyházi Főiskola épületegyüttese

2009. október 29.
A FIABCI ingatlanfejlesztési nívódíj pályázat európai győztesei Budapesten vehették át elismeréseiket még a nyáron, köztük volt a Nyíregyházi Főiskola is.
A Prix d'Excellence a legnagyobb nemzetközi ingatlanszakértői szövetség, a FIABCI és a The Wall Street Journal közös építészeti díja. A FIABCI által meghirdetett nemzetközi ingatlanfejlesztési pályázaton már megépült építészeti együttesekkel vagy egyes épületekkel lehet részt venni. A zsűri tagjai a bírálatkor az átfogó minőséget és a működtetés színvonalát ismerik el, s nem csupán az esztétikai, méretbeli vagy funkcionális tulajdonságokat.
 
A Nyíregyházi Főiskola épületegyüttese (fotó: NYF PR Iroda)
 
A magyarországi ünnepségen középület kategóriában a Nyíregyházi Főiskola Campus-fejlesztése kategóriája első helyezését nyerte el. A díjat Balázs Tibor (B5 Építészstudió) építész, dr. Jánosi Zoltán, a főiskola rektora és Csabai Lászlóné, Nyíregyháza város polgármestere vette át. Az elismert főiskolai épületegyüttest Balázs Tibor vezető tervező jegyzi, tervezője a B5 Építészstúdió Kft. és az A Stúdió 90 Építésztervező Kft., kivitelezője a Strabag Zrt., beruházója pedig a főiskola.
 
A Nemzetközi Ingatlan Szövetség minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (Prix d'Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és megjutalmazása. A pályázat kizárólagos jogú sajtótámogatója a Wall Street Journal. Az elmúlt 10 évben a magyarországi ingatlanfejlesztők sikeresen vettek részt a pályázaton és több kategória győzelmet arattak, valamint különdíjat is nyertek. Idén - a hagyományoknak megfelelően - a nemzetközi pályázaton a FIABCI magyar tagozata, valamint a Magyar Ingatlanszövetség által szervezett Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat nyertesei vettek részt. A főiskola Campusa tehát világbajnok 2009-ben, csakúgy, mint korábban a Művészetek Palotája, vagy a gödöllői kastély.
 
A díjátadón készült fotók megtekinthetők a Nyíregyházi Főiskola honlapjának képtárában.
 
 
Prof. dr. Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola rektorának nyilatkozata, köszöntője
 
Tisztelet az alkotóknak!
 
A Nyíregyházi Főiskola 2000-től indult és ma is tartó szellemi és építészeti-infrastrukturális fejlesztése Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közigazgatási és kulturális centrumában, az Észak-Alföld Régió második legnagyobb városában 2009-re Magyarország egyik legkorszerűbb felsőoktatási campusát hozta létre. A főiskola vezetői és az Oktatási és Kulturális Minisztérium elhatározásával kialakított, s a megye felsőoktatási, gazdasági és kulturális jövőképéhez szabott architekturális innovációs elképzeléseket Balázs Tibor építészmérnök és az általa vezetett B5 Építészstúdió, valamint a Kulcsár Attila építészmérnök által irányított Nyíregyházi Tervezői Cégtársulás (a Műszaki és Mezőgazdasági Kar épülete) alakította tervrajzokká, és kezdetben a Magyar Építő Rt., majd a STRABAG és alvállalkozóik valósították meg. Az üzemeltetést végző Immorent Kft., a Kraftszer Kft. és a főiskola tulajdonában levő HC Kht. a működést tették korszerűvé; az intézmény szobrászművészei: Nagy Lajos Imre és Bodó Károly, továbbá a beruházások PPP-s szakaszához kapcsolódó műalkotások alkotói: Jovánovics Tamás, Kovács Lola és Szilágyi Terézia, a parkosítást végző, Krajnyák Csaba által irányított Tulipa Kft.-vel együtt pedig a campus esztétikai arculatát formálták tovább, s tették azt kiemelkedően igényessé.
 
Az előbb világbanki, majd állami, végül PPP finanszírozási forrásokból létrejött teljes fejlesztési komplexum: a Sóstói úti campus ma tízezer hallgató és csaknem ezer dolgozó szellemi otthona. Felsőoktatási intézmény és tudáscentrum egyszerre: a megyei innovációt is jelentősen alakító központ. Felsőoktatási tevékenységét a bolognai szerkezetben öt karon harminchárom alapszak közel hetven szakiránnyal, kilenc tanári szakképzettséget adó és egy diszciplináris mesterszak, tizenhat felsőfokú szakképzés, huszonhárom szakirányú továbbképzés határozza meg. Végzett hallgatói között több világbajnok (műrepülés, gyorsírás-gépírás, kick-box) továbbá számos, az európai vagy az országos élvonalba jutott szakember található. Az intézmény 2009 nyarán megvásárolta a területén elhelyezkedő gázmotorokat, így hőenergia szempontjából gyakorlatilag önellátóvá vált. Szilárd gazdasági helyzetét jelzi, hogy beruházásait 2009 elejétől PPP-kölcsönök nélkül, önerőből folytatja tovább.
 
2009 nyarán Balázs Tibor és a B5 Építészstúdió: a Nyíregyházi Főiskola Campus (2000-től 2009-ig tartó) ingatlanfejlesztése és a hozzá kapcsolódó innováció tárgyában benyújtott pályázata a FIABCI és a Wall Street Journal által kiírt világversenyen a középületek kategóriában világelső lett. A nyolc kategória egyikében elnyert világbajnoki cím feljogosítja az intézményt, hogy épületein és hivatalos nyomtatványain elhelyezhesse "A világ legjobb középülete 2009" feliratot.
 
Az állam keleti pereméről adva példát Magyarországnak az összefogás, az igényesség, a jövőképbe vetett hit erejéről és értelméről.
 
Nyíregyháza, 2009. szeptember 27.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok