2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Fontos tudnivalók az új influenzáról felsőoktatási intézmények számára

2009. szeptember 10.
Hiller István oktatási és kulturális és Székely Tamás egészségügyi miniszter tájékoztató levele az egyetemek, főiskolák vezetői számára.
Tisztelt Rektor Asszony/Úr!
 
Mindannyian várakozással tekintünk az új tanév elé. Egyrészt azt szeretnénk, ha ez az év is zökkenőmentesen telne, mint általában a többi. Másrészt új kihívások elé nézünk. Ilyen kihívás például az új influenzavírus járványos terjedése világszerte. Az előttünk álló tanév kezdetén szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy az idei influenza szezonban Magyarországon is megkezdődhet az új influenzavírus járványos terjedése.
 
Az eddigi nemzetközi tapasztalatok alapján ebben a világjárványban az oktatási intézmények hallgatói fokozottan érintettek, és körükben gyorsan terjedhet az A(H1N1)v influenzafertőzés. Zárt közösségekben, így az oktatási intézményekben is, az influenza könnyebben okozhat járványokat. A szakemberek mindent elkövetnek azért, hogy ősszel mielőbb rendelkezésre álljon a fertőzés megelőzésére szolgáló influenza elleni védőoltás. A védőoltás már október elején elérhető lesz.
 
Nagyon fontos valamennyi oktatási intézmény számára, hogy felkészüljön azokra az intézkedésekre, amellyel az influenza terjedése a közösségekben gátolható, lassítható.
 
Az intézkedések a járványhullám idejétől és súlyosságától függően egyebek mellett a következők lehetnek: az influenzaszerű tüneteket mutató hallgatók és oktatók azonnali hazaküldése, a gyakran használt felületek gyakori fertőtlenítése, szükség esetén az ÁNTSZ-szel előzetesen egyeztetve az oktatás korlátozott ideig történő szüneteltetése. Mindannyian azt szeretnénk, ha a tanítás rendjét semmi sem zavarná meg, mégis készen kell állnunk, bármit is hozzon az ősz.
 
Szeretnénk Önöknek mindehhez segítséget nyújtani. Ezért összeállítottunk egy javaslat és segédanyag csomagot a felkészüléshez az alábbiak szerint:
  • Készítsenek felkészülési tervet az influenzajárvány megelőzésére, vagy amennyiben rendelkeznek már tervvel, frissítsék azt. Ehhez nyújt segítséget a Háttér információk az új influenzáról, és a javasolt megelőző intézkedésekrőlszóló dokumentum.
  • Kövessék a hivatalos honlapokon közzétett új információkat: www.eum.hu, www.antsz.hu, www.oek.hu. További telefonos információ az alábbi ingyenes hívható zöld számon kérhető: 06 80 204-217.
  • Nagy hangsúlyt kell helyezni a megfelelő higiénére, a megfelelő feltételek biztosítására. A felvilágosítás segítése érdekében elkészítettünk Önöknek egy háttéranyagot Kérdések és válaszok az új influenzáról és a megelőzésről felsőoktatási intézmények számára, a 2009-2010-es tanévre címmel.
  • Készüljenek fel az influenza megelőzésével és a meghozott intézkedésekkel kapcsolatos intézményen belüli kommunikációra. További kommunikációs segédanyagokat is letölthetnek az Egészségügyi Minisztérium és az ÁNTSZ honlapjáról (http://www.eum.hu/uj-influenzavirusrol; www.antsz.hu/portal/portal/ujinfluenza.html), melyek szabadon sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  • Kérjük, működjenek együtt az ÁNTSZ illetékes regionális/kistérségi intézetével. Segítsék a járványügyi munkát és jelezzék az ÁNTSZ-nek, ha a hallgatók körében feltűnő mértékű hiányzás tapasztalható. Kérjük, hogy amennyiben az oktatás átmeneti szüneteltetéséről saját hatáskörben dönteni kívánnak, előzetesen egyeztessenek az ÁNTSZ illetékes intézetével. Az új influenzával kapcsolatos további kérdések esetén számíthatnak az ÁNTSZ segítségére. A zökkenőmentes kapcsolattartás érdekében javasoljuk, hogy aktualizálják az ÁNTSZ elérhetőségeit tartalmazó listáikat, melyhez az ÁNTSZ honlapja segítséget nyújt (www.antsz.hu).
  • Kérjük, a csatolt információkat juttassák el a hallgatói önkormányzatok és a hallgatóiknak elhelyezést biztosító kollégiumi vezetők számára is.
Minden bizonnyal nagy kihívást jelent majd megtalálni az egyensúlyt a felsőoktatási intézmények oktatási és egyéb társadalmi feladatainak folyamatos fenntartása, valamint a közegészségügyi követelmények biztosítása között, a hallgatók, az oktatók és a családok biztonsága és védelme érdekében. Az Ön által vezetett oktatási intézménynek az elkötelezettsége jelentősen hozzájárul mindazokhoz az erőfeszítésekhez, amelyet az influenzajárvány leküzdésében országos szinten teszünk. Éppen ezért szeretnénk Önökkel a továbbiakban is szorosan együttműködni az influenza világjárvánnyal kapcsolatos közös célok megvalósítása érdekében.
 
Üdvözlettel
 
Dr. Székely Tamás     Dr. Hiller István
egészségügyi miniszter  oktatási és kulturális miniszter
 
 
 
 
 
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok