2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kiállítás a magyar-osztrák Bologna-konferencia győztes logóiból

2009. október 21.
2010. március 11-én és 12-én Budapest és Bécs ad otthont a bolognai folyamat soron következő miniszteri találkozójának, miután annak rendezési jogát Ausztria és Magyarország közös pályázatával 2008 márciusában elnyerte.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
A konferencián a bolognai folyamatban résztvevő 46 ország felsőoktatásért felelős minisztere az Európai Felsőoktatási Térség (EFT) megvalósítására 1999-ben Bolognában kitűzött céldátum (2010) évében – a hallgatók és az intézmények képviselőivel közösen – ünnepélyes keretek közt tekintik át a bolognai folyamat első szakaszában elért eredményeket, s feladatokat határoznak meg a következő évtizedre. A rendezvény eseményei Budapesten a Parlament épületében kezdődnek, majd este és másnap a bécsi Hofburgban folytatódnak.
 
A konferencia előkészítéséért felelős osztrák-magyar Szervezési Vegyesbizottság (SZVB) 2008 októberében döntött úgy, hogy a konferencia logójának megtervezésére pályázatot írnak ki egy magyar és egy osztrák felsőoktatási intézményben. A tervpályázatra a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) 54 hallgatója 97 pályaművet nyújtott be. Az egyetem oktatóiból és az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) képviselőiből álló szakmai zsűri által végzett többfordulós előválogatás után az SZVB magyar tagjai nyolc pályaművet mutattak be az osztrák kollégáknak 2009 március 10-én. A nyolc osztrák logótervvel kiegészült pályázati anyagból az SZVB négy magyar és négy osztrák pályázatot ajánlott anonimizált formában Dr. Johannes Hahn osztrák tudományos és kutatási, illetve Dr. Hiller István magyar oktatási és kulturális miniszter figyelmébe. A miniszterek alapos mérlegelés után választották ki a győztes pályaművet, mely büszkeségünkre magyar hallgató alkotása. Az SZVB magyar tagjai további két honi pályamunkát díjaztak, egy további pályázat pedig – a Nemzeti Bologna Bizottság (NBB) kezdeményezésére – különdíjban részesült, e logót az OKM meg is vásárolta az NBB számára.
 
A magyar pályázat győztesei:
Palman Zsuzsanna IV. évfolyam – I. díj
Rekeczki Roland II. évf. – II. díj
Pesák Dávid III. évf. – III. díj
Szabó Márton II. évf. – Különdíj
 
 
A győztes pályamű grafikus elemei – az egymásra épülő és egymáshoz illeszkedő puzzle-darabok – a bolognai folyamat által megvalósított Európai Felsőoktatási Térség jellegzetességeit és értékeit szimbolizálják, mint például a mobilitás, a kreditrendszer, az oklevélmelléklet, a végzettségek elismerése, a képesítési keretrendszerek, vagy a sokszínűség és a felsőoktatásban érdekeltek együttműködése. A puzzle mintáinak játékossága a kreativitást, innovációt hangsúlyozza. A három pillér jelképezi a három „bolognai” képzési ciklust, a felső két elem pedig az EFT továbbépítésének, illetve az egyén élethosszig tartó tanulás általi továbbépülésének a lehetőségét is szimbolizálja.
 
Az MKE hallgatói által készített pályaművek jól ábrázolták a bolognai folyamat sokszínűségét, s oly fokú kreativitásról, frissességről és ötletgazdagságról tettek tanúbizonyságot, hogy az OKM elhatározta: egy csokornyit közülük a szélesebb nyilvánosságnak is bemutat. E kiállítás tekinthető most meg az OKM épületében, a lift földszinti előterében.
 
 
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok