2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Mobilitás Magyarországon – konferencia a lehetőségekről és a teendőkről

2009. december 10.

A Tempus Közalapítvány Bologna Tanácsadói Hálózata, a Nemzeti Bologna Bizottság és a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja konferenciát rendez "Mobilitás Magyarországon – lehetőségek és teendők" címmel 2010. január 19-én 10 órai kezdettel a Budapesti Corvinus Egyetemen.

A mobilitás megteremtése kezdetektől fogva a bolognai folyamat központi eleme. Számos intézkedés történt az elmúlt évek folyamán, melyek a mobilitás útjában álló akadályokat volt hivatott azonosítani illetve eltávolítani, mégis messze van még Európa attól, hogy a felsőoktatásban a mobilitás evidencia, mindennapi gyakorlat legyen. Erre több ízben is utaltak Európa felsőoktatásért felelős miniszterei legutóbbi találkozójuk során:

 

„Felhívunk minden országot a mobilitás növelésére, biztosítva annak magas minőségét illetve változatosabbá téve a mobilitás típusait és szélesítve hatókörét. 2020-ban az Európai Felsőoktatási Térség végzős hallgatói legkevesebb 20 százalékának kell külföldi tanulmányi vagy képzési tapasztalatokkal rendelkeznie.”

 

(Európa felsőoktatásért felelős minisztereinek nyilatkozata.

Leuven és Louvain-la-Neuve, 2009. április 28-29.)

 

De hogy áll Magyarország mobilitás tekintetében? Milyenek a statisztikák, mik a tendenciák? Milyen célokat kellene reálisan kitűznünk egy magyar mobilitási stratégiában és hogyan érhetnénk el azokat? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a konferencián az előadók, a szakma ismert és elismert szakértői, akik a mobilitást szakterületüknek megfelelően több lehetséges nézőpontból közelítik meg – így például megjelenik az oktatáskutatás, az államigazgatás, az elismerés és a kreditrendszer perspektívája, kiegészítve a gyakorlati szakember tapasztalataival.

 

A konferencia célja a mobilitás témakörében fellelhető ismeretek közkinccsé tételén és a közfigyelemnek a mobilitás fontosságára való ráirányításán túl, hogy összehozza a téma különböző szakembereit egymással és a felsőoktatás szereplőivel, valamint kiindulópontja legyen egy olyan közös gondolkodásnak, melynek eredménye rövid távon egy magyar mobilitási (vagy tágabban értelmezve: nemzetköziesítési) stratégia megszületése lehet.

 

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a http://www.tpf.hu/pages/event/index.php?page_id=478 oldal alján található on-line űrlapon lehet 2010. január 15-ig.

 

A konferencia részletes programja innen tölthető le.

 

Helyszín:Budapesti Corvinus Egyetem főépületének III. előadója (Budapest, IX. ker. Fővám tér 8.).

 

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

 

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok