2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Budapesti Műszaki Főiskola - Tavaszmező utcai építkezés

2002. október 8.

Budapesti Műszaki Főiskola - Tavaszmező utcai építkezés

Helyszín: 1084 Budapest, Tavaszmező u. 15-17.
Lebonyolító:
Start év: 2001
Nettó alapterület: 2000 m2
Kivitelező: kiválasztása folyamatban
Beruházási költség: 0,9 milliárd forint
Építész tervező: Magyar Ádám

Budapesti Műszaki Főiskola

A pályázat



A Budapesti Műszaki Főiskola Tavaszmező utcai épületére kiírt pályázatot Magyar Ádám és Juhari Katalin nyerte. A győztes pályamű a nyolcadik kerületben, a Tavaszmező utca 14-16-18-as számú összevont telkeken épülhet fel.

A leendő épület és környezete

A tervezők többszörösen is nehéz feladattal néztek szembe. Hiszen az épület kialakításakor arra törekedtek, hogy illeszkedjen a környezet hangulatához, a már meglévő szárnyakhoz, ugyanakkor megfelejen a kor és a létesítmény jellegéből fakadó elvárásoknak. Nehézséget okozott továbbá, hogy a nagy befogadóképesség mellett ügyelniük kellett arra is, nehogy a környező házakra nagyon rátelepülő, azokat esetleg árnyékoló épületet tervezzenek. A lehető legjobb térkihasználás mellett figyelmet fordítottak még a zöldterületek megfelelő arányára is.

Az épület főhomlokzata

Udvari homlokzat

Az új létesítmény bejárata előtti gyalogos teret alakítanak ki, mely a belső térben szinte megszakítás nélkül folytatódik. A nagy üvegajtók, illetve a mögöttük található aula a beáradó fénytől barátságossá válik, és a főiskolákon oly fontos társasági élet központjává válhat. Az aula elsődleges feladata a három épületrész összekötése, de itt kap helyet a büfé és a könyvesbolt is.



Az épület földszinti alaprajza

A földszinten lesz a három nagyelőadó, amelyeket az aulából és a galériáról érhetnek el a hallgatók. A közéjük tervezett kijáraton keresztül lehet kijutni a kertbe. A tömbre tervezett tetőteraszon a tűzfalak mentén felállított virágrácsok teszik majd barátságosabbá a környezetet. Az emeleteken kisebb termek és vendéglakások épülnek, melyeket liftek és két melléklépcsőház fog összekötni az épület más részeivel. Az oktatási helyszínek - három kivételével - mind a csendes hátsókertre néznek, míg a legfelső szinten berendezett lakóhelyiségek a zöldtető felé nyitottak.



A szemközti Szűz utca torkolatában áll a föiskola két másik létesítménye a Tavaszmező utca 15 és 17 szám alatt: a Pártos Gyula által tervezett volt Magyar Királyi Állami Mechanikai és Órásipari Szakiskola és a Wellisch Alfréd nevével fémjelzett volt Zrínyi Miklós Gimnázium eklektikus épülete. Az új épület - a tervezők szándéka szerint - szervesen kapcsolódna ezekhez. Az egységet hangsúlyozva az összekötő gyalogosutakat azonos díszburkolattal fednék le.

Metszetek

Korunk kihívásainak megfelelni kívánó létesítmény nem nélkülözheti a megfelelő közlekedési kapcsolatot. Ezért az épület pincéjében és egy közeli telken összesen hatvannégy jármű parkolásához elegendő helyet alakítanának ki, amely várhatóan kielégíti az elkövetkezendő évek igényeit. Annak érdekében azonban, hogy az egyirányú Tavaszmező utca forgalma a lehető legkevésbé zavarja a gyalogosokat a főbejárat előtt a járda szintjére emelik az úttestet, ami lassabb haladásra bírja a járműveket.

 

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok