2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Felsőoktatási Minőségi Díj és Minőségfejlesztési Bizottság ügyrendje

2010. június 22.
I. A Felsőoktatási Minőségi Díj és Minőségfejlesztési Bizottság jogállása
  1. A Felsőoktatási Minőségi Díj és Minőségfejlesztési Bizottság (továbbiakban: Bizottság) a Felsőoktatási Minőségi Díjról szóló 221/2006. (XI. 15.) Kormány rendelet alapján jön létre és működik.
  2. A Bizottság működésének célja a felsőoktatás minőségfejlesztésének elősegítése, valamint a Felsőoktatási Minőségi Díj évente meghirdetendő pályázati felhívás követelményrendszerének és a pályázatok értékelési szempontjainak előkészítése.
  3. A Bizottság székhelye: Oktatási és Kulturális Minisztérium, 1055 Budapest, Szalay u. 10-14.
II. A Bizottság szervezeti felépítése
  1. A Bizottság elnökből és nyolc tagból áll. A Bizottság elnökét a miniszter bízza meg, a tagokat és a tanácskozási jogú tagokat a Kormány rendeletben felhatalmazott szervezetek delegálják.
  2. A tagok megbízatása két évre szól. A megbízás egy alkalommal - két évvel - meghosszabbítható. A tagok tisztségükről indokolás nélkül lemondhatnak, a megüresedett helyet 45 napon belül be kell tölteni. A tagok számára a tisztség ellátásáért tiszteletdíj nem jár.
  3. A Bizottság titkári teendőit az oktatási és kulturális miniszter által kijelölt személy látja el.
  4. A Bizottság ülésein a pályázatokat bonyolító szervezet vezetője tanácskozási joggal vesz részt.
III. A Bizottság működése
  1. A Bizottság üléseit az elnök vezeti, akit akadályoztatása esetén a rangidős bizottsági tag helyettesít.
  2. A Bizottságot az elnök kezdeményezésére a titkár hívja össze.
  3. A Bizottságot a tagok legalább felének kezdeményezésére is össze kell hívni.
  4. A titkár előkészíti a Bizottság üléseit, minden ülésről emlékeztetőt készít. Az emlékeztetőt az elnök, vagy az elnök által felkért bizottsági tag hitelesíti. Az emlékeztetőt a tagok részére meg kell küldeni.
  5. A Bizottság döntéseit az ülésein hozza. Az elnök felhatalmazása alapján a titkár írásban is felkérheti a tagokat döntéshozatalra.
  6. Határozathozatalhoz a tagok kétharmadának érvényes szavazata szükséges.
  7. A Bizottság döntéseit többségi szavazással hozza meg, szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt.
  8. Az elnök felhatalmazása alapján a titkár külső szakértőket kérhet fel, akik tanácskozási joggal vehetnek részt a Bizottság munkájában.
  9. A szakértő írásban véleményt készít a pályázatokról, véleményét a Bizottság ülésén - szükség szerint - ismerteti. A szakértő megbízás esetén helyszíni vizsgálatot is végezhet.
  10. A pályázatok elbírálása három fő szempont szerint történik: a., formai követelmények b., tartalmi, szakmai követelmények c., esetleges helyszíni értékelés.
  11. A díjazásra nem került pályázatok készítőit értesíteni szükséges a szakértők megállapításainak lényegéről, a működés javítása érdekében javasolt intézkedésekről.
  12. A Bizottság működéséhez szükséges alapfeltételeket az Oktatási és Kulturális Minisztérium Felsőoktatási Tudományos és Fejlesztési Főosztálya biztosítja.
IV. Egyéb rendelkezések
  1. A pályázati dokumentáció költségét - a Bizottság javaslata alapján - a miniszter állapítja meg és a pályázati kiírással együtt teszi közzé (Korm. rendelet 4.§ (3) bekezdése szerint).
  2. A Bizottság tagjai és a felkért szakértők munkájuk során a birtokukba jutott bizalmas adatokat, információkat kötelesek a titokvédelemre vonatkozó szabályok szerint kezelni.
  3. A Bizottság tagjai a Felsőoktatási Minőségi Díj elbírálása előtt összeférhetetlenségi nyilatkozatot tesznek, hogy azon intézmények pályázatainak elbírálásban nem vesznek részt, melyekkel bármilyen jellegű jogviszonyuk áll fenn.
  4. Jelen Ügyrend a Bizottság jóváhagyása után, a miniszter ellenjegyzésével lép hatályba. A hatályos Ügyrendet a minisztérium és a pályázatokat bonyolító szervezet honlapján közzé kell tenni.
Budapest, 2008. december 9.
 
Jóváhagyja
a Bizottság nevében:
Dr. Gaál Zoltán elnök sk.
 
Ellenjegyzi
az oktatási és kulturális miniszter nevében:
Dr. Manherz Károly szakállamtitkár sk.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok