2023. december 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Új egyetemi épületek, megújuló kollégiumok - folytatódnak a felsőoktatási beruházások

A magyar felsőoktatás reformja évek óta zajlik. A képzés, az intézmény szerkezet átalakítása mellett az egyetemek, főiskolák legfontosabb alaptevékenysége csak akkor lesz hatékony, ha a tanulási környezet is a lehető legjobb állapotban van. A cél, hogy korszerű, jól felszerelt előadókban, méltó körülmények között tanulhassanak, kutathassanak diákjaink.
2006. december 27.

Átadták a Kármán Tódor-díjakat

Gasparetz András egyetemi docens, a MagiCom Kft. ügyvezető igazgatója, Tóth Róbert, a MOL Nyrt.Tudós Management vezetője, Sándor József kohómérnök, a FÉMALK Zrt. tulajdonos elnök-vezérigazgatója és Kapolyi László akadémikus, a System Consulting Zrt. elnök-vezérigazgatója, miután átvették a Kármán Tódor-díjakat Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára és Pakucs János, a kuratrium elnöke társaságában. Az elismerést a magyarországi oktatás, képzés, felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenységért adományozzák (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)
Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a magyarországi oktatás, képzés, felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenységért a gazdasági élet szereplőinek elismerésére alapított Kármán Tódor-díjakat adott át.
2006. december 22.

A felsőoktatási kerekasztal támogatta a hallgatói juttatások rendszerének tervezetét

A felsőoktatási kerekasztal támogatta és elfogadta a hallgatói juttatások rendszeréről szóló tervezetet, amelyről január végén tárgyalhat a kormány - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a tanácskozás szerdai ülését követően újságíróknak
2006. december 20.

A szakállamtitkár szerint sikeres volt a felsőoktatásról szóló programsorozat

Sikeres volt a Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) november elején indított országos vitafórum programsorozata, ugyanakkor van egyfajta bizonytalanságérzet mindenkiben - jelentette ki az OKM felsőoktatási és tudományos szakállamtitkára csütörtökön Szegeden.
2006. december 14.

Megjelent a Felsőoktatási felvételi tájékoztató

Megjelent a Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2007, s ezzel kezdetét vette a jövő évi felvételi időszak; a jelentkezés határideje február 15-e lesz a következő évben is, de a mester- és kiegészítő képzésekre március 15-ig is lehet jelentkezni - közölték az oktatási tárca és az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) illetékesei.
2006. december 14.

Fejlesztési részhozzájárulás: a január végi felvételi pótkötetben benne lesznek az összegek

Az oktatási tárca szándékai szerint a szokásos, január végi felsőoktatási felvételi pótkötetben már benne lesz a felsőoktatási részhozzájárulások pontos összege intézményekre és karokra lebontva - közölte Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár.
2006. december 13.

Összevontan folytatódik a Socrates és a Leonardo ösztöndíjprogram

Jövő évtől összevontan folytatódik a Socrates és a Leonardo ösztöndíjprogram; az uniós támogatás megpályázásával külföldi szakképzésre jelentkezhetnek a diákok - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.
2006. december 13.

Közös intézetet létesített a győri Széchenyi Egyetem és az Audi Hungaria

A tudomány és a gyakorlati alkalmazás szorosabbá tételére közös intézetet létesített az Audi Hungaria és a győri Széchenyi István Egyetem, az erről szóló szerződést az egyetem megalapításának ötödik évfordulója alkalmából rendezett ünnepi szenátusi ülésen írták alá hétfőn.
2006. december 12.

Megnyílt az Educatio 2006 oktatási kiállítás a Műegyetemen

Kétnapos felsőoktatási kiállítás nyílt szombaton a budapesti Műegyetemen: az Educatio 2006 egyetemi és főiskolai börzén az elmúlt évekhez hasonlóan csaknem valamennyi hazai felsőoktatási intézmény képviselteti magát. A kiállítást, amelyet már a kezdetekor élénk érdeklődés kísért, Hiller István miniszter nyitotta meg.
2006. december 9.

Manherz Károly: a felsőoktatási reform a minőségről szól

A felsőoktatási reform második szakaszában a minőségi változások elérése a legfontosabb cél - jelentette ki Manherz Károly kedden Debrecenben.
2006. december 5.

Példa nélkül álló együttműködésben a Zeneakadémia

Konzorciumi szerződést kötött a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Kodolányi János Főiskola.
2006. november 21.

Felsőoktatási tankönyvvásár a Műegyetemen

Az idén csaknem 60 kiadó kínálja tankönyveit a kedden, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen megnyílt kétnapos felsőoktatási tankönyv- és szakkönyvvásáron.
2006. november 21.

Részidős képzés

A felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény előírásai alapján a kormány, amikor dönt az államilag támogatott hallgatói létszámkeretről, akkor döntenie kell arról is, hogy az új belépők (felsőfokú szakképzésre, alapképzésre, illetve egységes, osztatlan képzésre felvehető, államilag támogatott hallgatói létszámkeret) hány százaléka kezdheti meg részidős (esti, levelező) képzésben a tanulmányait.
2006. november 20.

Új egyetemi könyvtárat avattak Veszprémben

Felavatták pénteken Veszprémben a Pannon Egyetem 1,3 milliárd forintos költséggel felépített, ötszintes, 110 ezer kötetes új könyvtárát.
2006. november 17.

Hallgattassék meg...! - Tájékoztató roadshow indul a felsőoktatási reformról

Országos tájékoztató roadshow-t indít az Oktatási és Kulturális Minisztérium és az Educatio Press Magyar Oktatási Hírügynökség november-decemberben. A körút 12 állomásán a hallgatók, oktatók és érdeklődők kérdezhetnek a minisztérium képviselőjétől a felsőoktatás reformjával kapcsolatosan.
2006. november 17.

Felavatták a Berzsenyi főiskola forrásközpontját

Több mint 1,4 milliárdos ráfordítással, magántőke bevonásával épült fel Szombathelyen a Berzsenyi Dániel Főiskolán a könyvtárt, az informatikai részleget és az új hallgatói aulát is magában foglaló regionális felsőoktatási forrásközpont. A PPP konstrukciós beruházást Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára avatta fel szerdán.
2006. november 15.

Elismerési törvény - általános vita

Az európai uniós irányelv átvétele miatt szükséges a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló törvény megváltoztatására - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a jogszabály-módosítás hétfői általános vitájában, a parlamentben.
2006. november 14.

Az új felvételi rendszer a minőségi felsőoktatás garanciája

Az új felvételi rendszer, amelyben a hallgatók jelentkezése és az intézmények kapacitása dönti el, hol folytatja a diák a tanulmányait, a minőségi felsőoktatás létrejöttének garanciája - jelentette ki az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) felsőoktatási és tudományos szakállamtitkára pénteken Szegeden.
2006. november 10.

Felsőoktatási Minőségi Díj jövő júniustól

Felsőoktatási Minőségi Díjat ítél oda az oktatási és kulturális tárca vezetője 2007 júniusától évente, amelyet felsőoktatási intézmények, intézetek, tanszékek nyerhetnek el.
2006. november 8.

Jövő tanévben 56 ezer hallgató vehet részt államilag finanszírozott képzésben

0717_151.jpg
Jövő tanévtől 56 ezer hallgató vehet részt államilag finanszírozott képzésben - jelentette be Hiller István szakminiszter a kormány szerdai ülését követő tájékoztatón.
2006. november 8.

Hiller István: mintegy 700 intézmény újul meg 2007-13 között

Fotó: Gordon Eszter
Az oktatási tárca 2007 vége és 2013 között mintegy hétszáz oktatási intézmény korszerűsítését, felújítását és mintegy 250-300 teljes átalakítását tervezi uniós források bevonásával - mondta Hiller István a súlyosan, halmozottan fogyatékos helyzetű gyermekek oktatásáról rendezett szakmai konferencián csütörtökön a fővárosban.
2006. november 2.

Javulnak a felsőoktatás pozíciói a jövő évi költségvetésben

Javulnak a felsőoktatás pozíciói a jövő évi költségvetésben Határozottan javulnak a felsőoktatás pozíciói a jövő évi költségvetésben - közölte Závecz Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) gazdasági és fejlesztési államtitkára a Magyar Rektori Konferencia keddi budapesti ülésén. Ez a számítás ugyanakkor egyelőre csak a "tervezett számokon" alapul.
2006. október 31.

Az OKM közleménye a HÖOK-kal és a PDSZ-szel történt egyeztetésekről

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezetése a HÖOK-kal 9, a PDSZ-szel 12 alkalommal ült tárgyalóasztalhoz kétoldalú megbeszélések formájában, vagy a nagyobb érdekegyeztető fórumok keretében.
2006. október 27.

Felsőoktatási Kerekasztal - egyeztetések kezdődtek a hallgatói juttatások átalakításáról

MTI Fotó: Kovács Attila
A hallgatói juttatások átalakításáról kezdődtek egyeztetések a Felsőoktatási Kerekasztal szerdai ülésén Budapesten.
2006. október 18.

Nincs egyetértés a tandíj kérdésében

Fotó: Gordon Eszter
Továbbra sincs egyetértés a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és az oktatási tárca között a tandíj kérdésében; a hallgatók október 19-én megtartják demonstrációjukat a fővárosban - derült ki a szaktárca vezetőjének és a HÖOK elnökének csütörtöki budapesti találkozója után.
2006. október 5.

Az oktatástól 2007-ben nem vonnak el forrásokat

Az oktatási szféra állami támogatása 2007-ben is az idei szinten marad - mondta Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár a Magyar Rektori Konferencia ülésén szerdán Tatabányán.
2006. október 4.

Hiller István a HÖOK tüntetéséről

Tévedés egy pontból megítélni a felsőoktatási reformot - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) csütörtök esti tüntetésével kapcsolatban.
2006. szeptember 29.

Jövőre még nincs változás a felvételi pontok számításában

Nem kell változásra számítaniuk a jövőre, a felsőoktatásba jelentkező diákoknak a felvételi pontok számításában; nő viszont a jelentkezésekért fizetendő összeg, kilencezer forintra, ezért azonban három helyre lehet majd kérelmet benyújtani - mondta Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár.
2006. szeptember 27.

Átadták a dunaújvárosi főiskola új épületszárnyát

Hiller István jelenlegi és Magyar Bálint korábbi oktatási miniszter jelenlétében kedden délután átadták a dunaújvárosi főiskola új épületszárnyát. A mintegy hárommilliárd forint értékű beruházás az úgynevezett PPP-program keretében, vagyis magántőke bevonásával, az állam és a város pénzügyi támogatásával készült el.
2006. szeptember 27.

Alkotmánybíróság: alkotmánysértő a felsőoktatási törvény módosításának egyik passzusa

- Az Alkotmánybíróság (Ab) helyt adott a köztársasági elnök felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos indítványának, mely szerint alkotmánysértő a jogszabály módosításának egyik pontja - tájékoztatta az MTI-t az Ab sajtófőnöke a testület hétfői döntéséről.
2006. szeptember 25.

Egyetértés a felsőoktatási reformról

Fotó: Gordon Eszter
A felsőoktatási reform irányaiban és minden részletkérdésében teljes volt az egyetértés a felsőoktatási intézmények vezetői, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezetői között a Magyar Rektori Konferencia elnökségének délelőtti ülésén.
2006. szeptember 21.

Megtartotta alakuló ülését a Felsőoktatási Kerekasztal

qk6t4659.jpg
Egyetértés mutatkozott a Felsőoktatási Kerekasztal szerdai budapesti alakuló ülésén a szaktárca vezetője által javasolt tárgyalási témákban: így a kerekasztal a jövőben napirendjére tűzi a felsőoktatás intézményszerkezetének és finanszírozásának átalakítását, a minőségbiztosítás kérdését, a felsőoktatási hallgatói támogatások rendszerét és az infrastruktúra megerősítését.
2006. szeptember 13.

Ma tartja alakuló ülését a felsőoktatási kerekasztal-ELŐZETES

Budapest, 2006. szeptember 13., szerda (MTI) - Ma tartja alakuló ülését a felsőoktatási kerekasztal: a szervezet munkájába a tervek szerint bekapcsolódik a Magyar Rektori Konferencia, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, valamint a munkaadók, a közoktatás és az önkormányzatok képviselői is.
2006. szeptember 13.

A GSZT támogatja a II. Nemzeti Fejlesztési Terv stratégiáját

A Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) hétfői plenáris ülésén támogatta az 2007-2013. évekre szóló Új Magyarország Fejlesztési Terv (II. Nemzeti Fejlesztési Terv) stratégiáját.
2006. szeptember 11.

Változásokra van szükség a felsőoktatásban Fotógaléria

- Változásokra és átalakításokra van szükség a felsőoktatásban, ezeknek a minőség jegyében kell történnie; a mennyiségi változások korszaka befejeződött - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) ünnepélyes tanévnyitóján.
2006. szeptember 8.

Öt pont a korszerű felsőoktatásért - országos tanévnyitó Fotógaléria

- Öt pontban, a felsőoktatás szerkezetének és finanszírozásának, továbbá a hallgatói juttatások rendszerének átalakításában, valamint az infrastruktúra megerősítésében és a minőségbiztosításban jelölte meg a korszerű felsőoktatás jövőbeni garanciáját Hiller István oktatási és kulturális miniszter az országos felsőoktatási tanévnyitón pénteken a fővárosban. Az eseményen részt vett és felszólalt Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter is.
2006. szeptember 8.

Megkezdődött a tanév a Miskolci Egyetemen

miskolciegyetemd_vaj20060907007.jpg
Egy egyetem sikerének titka az, hogy a hagyományokra építve olyan, korszerű versenytudást tud-e nyújtani, amellyel a végzősök a nemzetközi porondon és a hazai munkaerőpiacon is megállják helyüket - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter a MiskolciEgyetem tanévnyitóján csütörtökön.
2006. szeptember 7.

Tanévnyitó a Budapesti Műszaki Főiskolán Fotógaléria

tanevnyito_bmf_060904_01.jpg
- Itt az ideje a minőség szolgálatába állítani a tudást - mondta az oktatási és kulturális tárca vezetője a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) tanévnyitó ünnepségén hétfőn.
2006. szeptember 4.

Tanévnyitó a budapesti Műegyetemen Fotógaléria

tanevnyito_bme_060904_01.jpg
- A felsőoktatás átalakításáról szólva a minőség és versenyképesség fontosságát hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 225. tanévnyitó ünnepségén, amelyen részt vett a köztársasági elnök is.
2006. szeptember 4.

Sólyom László: az egyetemet a professzorok teszik valódi egyetemmé Fotógaléria

solyom_profok_060904_01.jpg
- Az egyetemet a professzorok teszik valódi egyetemmé, s az egyetemi autonómia sem éri el igazi célját, ha nem autonóm személyiségek munkáját szolgálja - mondta Sólyom László köztársasági elnök hétfőn a Néprajzi Múzeumban, ahol Hiller István oktatási miniszterrel együtt egyetemi tanári kinevezéseket adott át.
2006. szeptember 4.

Románia uniós csatlakozása után csökken a romániai magyarok kitelepedésre való késztetése Markó Béla szerint

- Románia uniós csatlakozása után csökken a romániai magyarok kitelepedésre való késztetése - jelentette ki Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a hétvégén az erdélyi Félixfürdőn rendezett Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) Akadémiáján.
2006. szeptember 3.

El kell indítani a felsőoktatási intézményrendszer átalakítását

- Túl sok felsőoktatási intézmény van Magyarországon, a rendszer valamilyen átalakítását, átszervezését el kell indítani - jelentette ki az Oktatási és Kulturális Minisztérium felsőoktatási és tudományos szakállamtitkára pénteken Szegeden.
2006. szeptember 1.

Az OKM közleménye a felvételi pontszámításról

Szeptember első hetében viszi a szakmai és érdekvédelmi szervezetek elé az Oktatási és Kulturális Minisztérium azt a most készülő javaslatot, amely a felvételi pontszámítás módosításáról szól. A javaslat ebben a fázisban még csak egy szakmai anyag, amely csakis a megfelelő egyeztetések után, leghamarabb októberben kerülhet a kormány elé.
2006. augusztus 17.

Hiller István rektori megbízási okiratokat adott át

nkom_220395.jpg
Az oktatási és kulturális miniszter 6 felsőoktatási intézmény vezetőjének adta át a megbízólevelet.
2006. július 25.

Tanulmányi kirándulás Nándorfehérvárra

nkom_219488.jpg
Hiller István oktatási és kulturális miniszter csütörtökön Budapesten személyesen kívánt jó utat annak a húsz diáknak és öt pedagógusnak, akik a nándorfehérvári diadal helyszínére látogatnak el a tárca támogatásával.
2006. július 20.

A közoktatási és a felsőoktatási törvény módosítása

Hiller István ma az országgyűlés előtt ismertette a közoktatási és felsőoktatási törvény módosítására vonatkozó elképzeléseit.
2006. július 4.

A rektori konferencia elnöksége támogatja a fejlesztési részhozzájárulás bevezetését

nkom_210624.jpg
A Magyar Rektori Konferencia elnöksége támogatja a fejlesztési részhozzájárulás (fer) tervezett bevezetését - közölte Hiller István oktatási miniszter és Molnár Károly, a testület elnöke hétfőn Budapesten.
2006. július 3.

Fejlesztési részhozzájárulást vezetnek be 2008-tól a felsőoktatásban

nkom_209265.jpg
A FER a 2007/2008-as tanévtől lép életbe, mentesülnek alóla az első évfolyamos hallgatók, a doktori képzésben részt vevők, az első felsőfokú szakképzést megszerzők, a halmozottan hátrányos helyzetűek.
2006. június 27.

Rektori kinevezések átadása

nkom_209251.jpg
Négy egyetem kinevezett vezetőjének adta át a megbízólevelet Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden.
2006. június 27.

Hiller István nem kért türelmi időt

nkom_204667.jpg
Az oktatási és tudományos bizottság kedden hallgatta meg a miniszterjelöltet - a többség támogatta a Hiller István kinevezését.
2006. június 6.

Tájékoztató a Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj-pályázat meghirdetéséről

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a Magyary Zoltán Felsőoktatási Közalapítvány Kuratóriuma 2006. május 26-i ülésén várhatóan az alábbi határidőkkel hirdeti meg pályázatát Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíjra.

Beadási határidő: 2006. június 16.
Döntés a pályázatokról: 2006. július vége
2006. május 18.

Felhívás a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) való részvételre (2007. tavasz)

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) az Oktatási Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia fővédnökségével, továbbá a felsőoktatásban érintett minisztériumok és országos hatáskörű intézmények, szervezetek, alapítványok erkölcsi, szakmai, valamint anyagi támogatásával 2007 tavaszára 16 szekcióban meghirdeti a XXVIII. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát. A konferenciával kapcsolatos részletes dokumentumok, információk az OTDT honlapján érhetők el (www.otdt.hu).

A felhívás szövege (PDF, 262 kB)
2006. február 16.

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ közleménye

Két hét múlva, február 15-én éjfélkor lejár a felsőoktatási jelentkezési határidő. Aki a jelentkezés kényelmes és gyors módját szeretné választani, a tavalyi évhez hasonlóan megteheti a www.felvi.hu weboldal elektronikus felvételi felületén.
2006. február 1.

Adatlapok közoktatási feladatot ellátó felsőoktatási intézmények részére

1. 2006. évi létszámfelmérő adatlap közoktatási feladatokat ellátó felsőoktatási intézmények részére - Figyelem, az adatlap 2006. január 10-én a 22A és 22B sorokkal kiegészült!
A frissített adatlap:
DOC, 114 kB  (2006. január 6.)
2. 2005. évi elszámoló adatlap közoktatási feladatot ellátó állami felsőoktatási intézmények részére (2005. december 16.) - DOC, 148 kB
2006. január 6.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok