2024. április 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Január 2-ig pótolhatják hiányzó adataikat, dokumentumaikat az ősszel jelentkezők

Az újév első munkanapjáig, 2008. január 2-ig van lehetőségük a még hiányzó dokumentumaikat pótolni azoknak, akik 2007. november 15-ig jelentkeztek a felsőoktatásba.
2007. december 28.

Összefoglaló a felsőoktatási reform 2007. évi eredményeiről

A kormány arra törekszik, hogy versenyképes és minőségi felsőoktatás legyen Magyarországon. A 2007-ben végrehajtott újabb reformlépések is ezt a célt szolgálták.
2007. december 27.

Manherz: januárra összehívják a felsőoktatási kerekasztalt

Befejeződött a felsőoktatási kerekasztal szakértői bizottságának tárgyalássorozata a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) alternatív tandíjjavaslatáról. A tárgyalások több menetben folytak a HÖOK által delegált tagokkal, a készülő munkaanyagot januárban a felsőoktatási kerekasztal elé terjesztik - jelentette be Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár a szerdai sajtótájékoztatón.
2007. december 19.

Megjelent a jövő évi felsőoktatási felvételi tájékoztató

Fotó: Gordon Eszter
Megjelent a jövő évi felsőoktatási felvételi tájékoztató: a 950 oldalas kötet a szeptemberben induló tanévre 1.616-féle alapképzést, 262-féle mesterképzést, 384-féle felsőfokú szakképzést, és 70-féle osztatlan képzést kínál a diákoknak - közölte Kerekes Gábor, az Educatio Kht. vezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatón.
2007. december 14.

Fenntartói megállapodás a felsőoktatási intézményekkel - 2010-re 240 milliárdos támogatás

Fotó: Gordon Eszter
Az állami fenntartású felsőoktatási intézmények támogatása a jelenlegi 214 milliárdról 2010-re mintegy 240 milliárd forintra nő annak a hároméves megállapodásnak köszönhetően, amelyet Hiller István szakminiszter írt alá csütörtökön 29 alma mater rektorával a fővárosban.
2007. december 13.

Hiller: fontos az állam szerepvállalása az oktatásban

Fotó: Gordon Eszter
Felelősségteljes feladatai vannak az államnak hosszú távon az oktatási rendszer szabályozásában, a finanszírozásban és a lehetőségek megteremtésében - mondta Hiller István szakminiszter a témában rendezett szakmai konferencián hétfőn a fővárosban.
2007. december 10.

Tárcatükör a Közgázon - napirenden az oktatás

Ha érvényes lesz a Fidesz által a tandíj kérdésében kezdeményezett népszavazás, akkor a kormány, s az oktatási tárca a voksolás eredményét végrehajtja. Erről Hiller István oktatási miniszter beszélt a Közgáz Tárcatükör című rendezvényén csütörtökön, ahol Pokorni Zoltán (Fidesz) korábbi tárcavezetővel vették számba az oktatás aktuális kérdéseit.
2007. december 7.

Hiller István szorosabb kapcsolatot szorgalmazott a felsőoktatás és a munkaerőpiac között

A munkaerőpiac és a felsőoktatás kapcsolatának további erősítését szorgalmazta Hiller István szakminiszter a Budapesti Gazdasági Főiskola állásbörzéjének záró rendezvényén szerdán.
2007. december 5.

Hiller István éves meghallgatása az oktatási bizottságban

A közoktatásban a nemzeti alaptanterv felülvizsgálatát, a tankönyvpiaci törvény módosítását, a csoportalapú finanszírozás bevezetését, míg a felsőoktatásban a Felsőoktatási Kerekasztal létrehozását, s az eddig közel 94 milliárdos infrastrukturális fejlesztéseket emelte ki az elmúlt egy év mérlegét megvonva három és fél órás szakbizottsági meghallgatásán Hiller István kedden.
2007. december 5.

Hiller: a minőség kérdése került a középpontba a felsőoktatásban

A korábbi mennyiségi szempontokkal szemben a minőség kérdése került a középpontba a magyar felsőoktatásban - mondta Hiller István kedden Szegeden.
2007. december 4.

A felsőoktatás ágazati minőségpolitikája

Elkészült az Oktatási és Kulturális Minisztérium minőségfejlesztési koncepciója.
2007. december 4.

Bogyay Katalin kulturális és oktatási kapcsolatok lehetőségeiről tárgyal Amszterdamban

A magyar-holland kulturális és oktatási kapcsolatokról tartanak kerekasztal beszélgetést Bogyay Katalin szakállamtitkárának részvételével 2007. november 30-án a hollandiai Magyar Nagykövetségen. A szakállamtitkár két napos amszterdami látogatása során a holland nemzetközi kulturális és oktatási kapcsolatok lehetőségeiről folytat tárgyalásokat, illetve 29-én részt vett az Erasmus-díj átadásán és az azt követő fogadáson, melyet Beatrix királynő adott.
2007. november 30.

Manherz: várhatóan tovább csökken a felsőoktatásba jelentkezők száma

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők számának további csökkenését prognosztizálta az elkövetkező évekre a felsőoktatási szakállamtitkár szerdán egy budapesti szakmai konferencián.
2007. november 28.

Több mint kétezren jelentkeztek a 2008. februárban induló egyetemi, főiskolai képzésekre

Csaknem negyedével többen adták be a jelentkezési lapjukat, mint egy évvel korábban.
2007. november 23.

Felsőoktatási tankönyv- és szakkönyvvásár nyílik

Közel félszáz hazai és határon túli egyetemi és felsőoktatási kiadó vonultatja fel több mint hatezer kötetét a ma nyílt kétnapos felsőoktatási tankönyv- és szakkönyvvásáron a Műegyetemen.
2007. november 20.

Kollégium felújítások PPP-konstrukcióban Debrecenben

A Debreceni Egyetem (DE) három kollégiuma újult meg magántőke bevonásával; a PPP-konstrukcióban elkészült beruházást pénteken avatta fel Závecz Ferenc, az oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára és Fésüs László akadémikus, a DE rektora.
2007. november 16.

Erősödik a kínai-magyar felsőoktatási együttműködés

A kutatás-fejlesztés terén történő együttműködésről, hallgatók és professzorok cseréjéről, az egyetemisták kölcsönös fogadásának ösztönzéséről tárgyalt Hiller István oktatási és kulturális miniszter kínai kollégájával, Csou Csi (Zhou Ji) miniszterrel és munkatársaival csütörtökön Pekingben.
2007. november 15.

Hiller István pekingi előadása

Peking, 2007. november 13. Hiller István oktatási és kulturális miniszter előadást tart a hallgatók részére a Pekingi Egyetemen a magyar oktatáspolitikáról. Fotó: Gordon Eszter
A magyarországi felsőoktatásról tartott előadást Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Pekingi Egyetem Kelet-Európával foglalkozó hallgatói előtt kedden.
2007. november 13.

Gyöngyösi főiskola - 2.7 milliárdos beruházást avatott Hiller István

gyongyos_071108_01.jpg
A tudásért és az információért folyó küzdelemben kulcsszerep jut a felsőoktatás fejlesztésének - hangsúlyozta Hiller István, amikor csütörtökön 2.7 milliárd forint értékű fejlesztést adott át a gyöngyösi főiskolán.
2007. november 8.

A magyar tudomány ünnepe - tehetségkutató verseny fiataloknak

A Magyar tudomány ünnepe alkalmából hétfőn hirdették meg a XVII. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt az Ifjúság-Innováció-Tudomány címmel rendezett fővárosi fórumon.
2007. november 5.

5. Országos Kreditfórum

Az Országos Kredittanács 2007. november 22-én immár 5. alkalommal rendezi meg az Országos Kreditfórumot a felsőoktatási intézmények kreditfelelősei, tanulmányi vezetői, kreditátviteli kérdésekben közreműködő oktatói számára.
2007. október 29.

Nemzetközi felsőoktatási kiállítás novemberben a Corvinuson

Hazai és külföldi egyetemek részvételével Nemzetközi Felsőoktatási Kiállítást rendeznek november 9. és 10. között a Budapesti Corvinus Egyetemen: a rendezvény célja, hogy segítsen a diákoknak és a szülőknek eligazodni az új pontszámítási rendszerben, felvételi eljárásban, valamint hogy megismerhessék a hazai és külföldi egyetemeket, főiskolákat - olvasható az egyetem és az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján a programot ismertető tájékoztatóban.
2007. október 27.

Felsőoktatási Reform Túra a Debreceni Egyetemen

A megújuló felnőttoktatás legfontosabb változásaival ismerkedhettek meg a hallgatók szerdán Debrecenben, amikor a helyi egyetemre érkezett az Oktatási és Kulturális Minisztérium Felsőoktatási Reform Túra 2007 roadshowja.
2007. október 25.

Szakbizottsági igen a felsőoktatási törvény módosítására

Az Országgyűlés Oktatási és tudományos bizottsága szerdán támogatta a felsőoktatási törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely többek között egy új fővárosi magánfőiskola létesítését is rögzíti.
2007. október 24.

Karácsonyig folytatódnak a tárgyalások a tandíjról a szaktárca és a HÖOK között

Karácsonyig folytatódnak a tárgyalások a szaktárca és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) között a tandíjról - jelentette be Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár a Felsőoktatási Kerekasztal csütörtöki ülése után. A HÖOK elnöke a tandíj eltörlését adná a hallgatóknak karácsonyi ajándékul.
2007. október 18.

Hiller István: törvény készül a legjobb hallgatók tandíjmentességéről

Kötelező lenne a jövőben, hogy a felsőoktatási hallgatók legjobban teljesítő tizenöt százaléka tandíjmentességet kapjon, az erről szóló törvényjavaslat már készül - jelentette be Hiller István a közszolgálati televízió csütörtöki Nap-kelte című műsorában.
2007. október 18.

Manherz Károly: folytatódik az egyeztetés a tandíjról

Manherz Károly
A HÖOK alternatív tandíjjavaslatának vannak elfogadható elemei, jelen formájában azonban nem szolgálja a minőségi felsőoktatás érdekeit, és nem veszi figyelembe a szociális szempontokat - jelentette ki Manherz Károly szerdán Szegeden.
2007. október 17.

Az oktatási tárca válasza a HÖOK javaslataira

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) nyitott arra, hogy az elmúlt hónapokban megszokott formában, a Felsőoktatási Kerekasztal valamennyi résztvevőjével közösen tárgyaljanak a HÖOK által kidolgozott alternatív tandíj javaslatról, amelyet azonban jelenlegi formájában nem tart bevezethetőnek a tárca.
2007. október 17.

Fókuszban a kutatás-fejlesztés és az innováció - 85 milliárd forintos uniós támogatás

A kutatás-fejlesztésre és az innovációra összpontosítanak az Új Magyarország Fejlesztési Terv október 17-én megjelenő felsőoktatási infrastrukturális és innovációs pályázatai.
2007. október 16.

Manherz: az oktatási tárca szerdán válaszol a hallgatók tandíjjal kapcsolatos javaslatára

Szerdán déli 12 órára elkészül az oktatási tárca válasza a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) tandíjjal kapcsolatos alternatív javaslatáról - közölte Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár az MTI kérdésére.
2007. október 16.

Megjelent a 2008 februárjában induló képzéseket tartalmazó felsőoktatási felvételi tájékoztató

Országszerte 50 felsőoktatási intézmény hirdette meg képzéseit 175 szakon - ebből 83 alapképzés, 58 felsőfokú szakképzés, 34 pedig - már diplomával rendelkezők számára - mesterképzés. A februárban induló képzésekre a jelentkezési határidő 2007. november 15.
2007. október 15.

Hétfőn indul az őszi felsőoktatási jelentkezési időszak

A felsőoktatási felvételi újdonsága, hogy a korábban keresztfélévesnek nevezett, februárban induló képzésekre már ősszel, 2007. november 15-ig kell jelentkezni. Az idén először megjelenő, kifejezetten a 2008 februárjában induló képzéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató pedig 2007. október 15-én kerül a könyvesboltokba.
2007. október 9.

Egri főiskola - 2,5 milliárdos PPP-beruházás

Manherz Károly, az OKM szakállamtitkára beszél az egri Eszterházy Károly Főiskola mintegy 2,5 milliárd forint értékű, úgynevezett PPP konstrukcióban elkészült fejlesztésének átadásán. Mögötte balra Hauser Zoltán, a főiskola rektora. MTI Fotó: Tréba Ákos
Mintegy 2,5 milliárd forint értékű, úgynevezett PPP-konstrukcióban megvalósult beruházást adtak át pénteken az egri Eszterházy Károly Főiskolán.
2007. október 5.

Államtitkári garancia az új szolnoki kampusz megépítésére

Az oktatási minisztérium gazdasági és fejlesztési szakállamtitkára, Závecz Ferenc garanciát vállalt arra, hogy napokon belül megérkezik a Szolnoki Főiskolára az új kampusz aláírt szerződése - mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Székely Péter, a főiskola rektora.
2007. október 4.

Miskolcra érkezett a felsőoktatási reform túra

A Miskolci Egyetemre érkezett szerdán az oktatási tárca "Többet kapsz, mint gondolnád" mottójú road show-ja, Manherz Károly szakállamtitkár azt mondta: céljuk, hogy megismertessék a fiatalokkal a megújuló felsőoktatás legfontosabb változásait.
2007. október 4.

Közlemény fejlesztési részhozzájárulásról

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a közelmúltban többször is kibővítette azoknak a körét, akik mentesülnek a fejlesztési részhozzájárulás fizetése alól. Nem kell tandíjat fizetniük a hátrányos helyzetű hallgatóknak, a GYES-en, GYED-en lévő jelentkezőknek, a doktoranduszoknak, és természetesen a költségtérítéses hallgatóknak sem. Ezen kívül a tárcánál előterjesztés készül arról, hogy a jól teljesítő hallgatók felső 15 százalékának az intézmények kötelesek legyenek mentességet biztosítani. Ez eddig csak lehetőségként állt fenn.
2007. október 2.

OTDK - záróértekezlet november közepén

A felsőoktatás értékének nevezte a kollégiumi és szakkollégiumi rendszert Szövényi Zsolt, az oktatási tárca főosztályvezetője az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDK) ülésén kedden Budapesten. A XXVIII. országos tudományos diákköri konferencia záróértekezletét november 12-én rendezik.
2007. október 2.

Elindult a Felsőoktatási Reform Túra - előterjesztés a képzési hozzájárulás alóli mentességről

Fotó: Gordon Eszter
Az oktatási tárcánál előterjesztés készül arról, hogy a jól teljesítő felsőoktatási hallgatók 15 százalékának biztosítani kell a mentességet a képzési hozzájárulás fizetése alól - közölte Manherz Károly szakállamtitkár a Felsőoktatási Reform Túra első állomásán, a Műegyetem Kármán Tódor Kollégiumában a fővárosban szerdán.
2007. szeptember 27.

Nem változik az államilag támogatott hallgatói létszám a 2008/2009-es tanévben

Nem változik az államilag támogatott hallgatói összlétszám: a 2008/2009-es tanévben is 56 ezer diák kezdheti meg ilyen formában tanulmányait - mondta Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár.
2007. szeptember 27.

Felsőoktatási Reform Túra - Tájékoztató road show indul az egyetemeken

Reformtúra
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 5 magyarországi egyetemen szervez a felsőoktatási reformmal kapcsolatos road showt 2007. szeptember 26. és november 14. között. A Felsőoktatási Reform Túra 2007 elnevezésű programsorozat célja, hogy megismertesse a fiatalokat a megújuló felsőoktatás legfontosabb változásaival.
2007. szeptember 26.

Az idei tanévtől a felsőoktatásban tanuló rászoruló hallgatók már az első félévben kaphatnak támogatást

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szerint a Fidelitas félrevezeti a közvéleményt, amikor azt állítja, hogy megszűnik több hallgatói kedvezmény. A felsőoktatásban tanulók továbbra is kaphatnak egyebek mellett lakhatási, tankönyv- és jegyzettámogatást, mint ahogy szociális ösztöndíj is megilleti a rossz körülmények között élő diákokat.
2007. szeptember 24.

Gyurcsány: a felsőoktatásnak nem a tandíj a nagy kérdése

A magyar felsőoktatásnak nem az a nagy kérdése, hogy van-e tandíj, hanem hogy a felsőoktatási intézmények nagyobbik része fel tudja-e venni a versenyt más felsőoktatási intézményekkel - mondta Gyurcsány Ferenc a Budapesti Corvinus Egyetem új épületének ünnepélyes átadásán szerdán a fővárosban.
2007. szeptember 12.

Hiller István: eljött a minőség ideje a felsőoktatásban

Le kell zárnunk a mennyiségi változások korát a felsőoktatásban, eljött ugyanis a minőség ideje - mondta az oktatási és kulturális miniszter kedden Pécsett, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) tanévnyitó szenátusi ülésén.
2007. szeptember 11.

108 ezer jelentkezőből 90 ezer gólya

Mintegy 108 ezerből 90 ezer jelentkezőt vettek fel az idén a felsőoktatásba – közölte Manherz Károly, az oktatási tárca szakállamtitkára kedden Gyöngyösön.
2007. szeptember 11.

Hiller István főiskolai tanári kinevezéseket adott át

A színvonalas és erős felsőoktatás fontosságát hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a főiskolai tanári kinevezés okiratainak átadásakor hétfőn Budapesten, a Néprajzi Múzeumban.
2007. szeptember 10.

Tanévnyitó az ELTE-n - Hiller: együttműködés a felsőoktatásért

Fotó: Gordon Eszter
Együttműködést kért az oktatási tárca vezetője az ELTE pénteki tanévnyitó ünnepségén, hogy a magyar felsőoktatás az Európai Unió és a világ élvonalába juthasson és ott is maradhasson az elkövetkező években.
2007. szeptember 7.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem tanévnyitó ünnepsége

A minőségközpontú felsőoktatás fontosságát hangsúlyozta Hiller István a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanévnyitó ünnepségén kedden Sopronban.
2007. szeptember 4.

Sólyom László egyetemi tanári kinevezéseket adott át

Fotó: Gordon Eszter
Sólyom László köztársasági elnök hétfőn 90 egyetemi tanárnak adta át kinevezését Hiller István oktatási miniszterrel együtt a Néprajzi Múzeum aulájában.
2007. szeptember 3.

Felavatták a budapesti műszaki egyetem bejáratát őrző kőszobrokat

Fotó: Gordon Eszter
Felavatták a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épületének Duna-parti bejáratánál hétfőn annak a négy ülő női kőszobroknak a mását, amelyek még a II. világháború alatt semmisültek meg.
2007. szeptember 3.

Országos felsőoktatási tanévnyitó

Fotó: Gordon Eszter
Bekerülni a világ felsőoktatásának élvonalába és ott benn is maradni - ezt jelölte meg célként Hiller István, az oktatási tárca vezetője a budapesti Műegyetemen rendezett országos felsőoktatási tanévnyitón hétfőn.
2007. szeptember 3.

Hétfőig lehet még pótfelvételizni

A ponthatárok megállapítása után megjelent kínálat időközben tovább bővült a kiegészítő képzésben meghirdetett szakokkal - a teljes lista megtalálható az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján, a www.felvi.hu-n.
2007. augusztus 10.

Dombegyházán végeznek önkéntes munkát a Katapult program mentorai

A Katapult mentorprogramban részt vevő közel 40 főiskolás és egyetemista a Békés megyei Dombegyházon végez önkéntes munkát, melybe csütörtökön Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára is bekapcsolódott.
2007. augusztus 9.

Külföldi diákok lehetőségeit méri fel a felsőoktatási kérdőív

A magyar felsőoktatásban tanulni kívánó külföldi diákok lehetőségeit méri fel az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) abban a kérdőívben, amelyet a tárca az intézményeknek küldött ki egy hónappal ezelőtt - reagált a tárca az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) korábbi közleményére.
2007. augusztus 8.

Manherz Károly: nem változik a tandíj rendszere

A tandíj rendszerének jelenlegi formáján nem kíván változtatni a szaktárca, illetve a kormányzat - mondta Manherz Károly, az oktatási minisztérium szakállamtitkára pénteken Debrecenben, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján (EFOTT) rendezett hallgatói fórumon.
2007. július 27.

Hiller: sikeres és eredményes volt az idei felvételi

Sikeresnek és eredményesnek nevezte az idei felsőoktatási felvételit Hiller István szakminiszter a pontszámok meghúzását követő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.
2007. július 26.

Felsőoktatási felvételik: nyilvánosak az idei ponthatárok

Nyilvánossá váltak az idei felsőoktatási felvételi ponthatárok szerda este nyolc óra után: az idén négy államilag finanszírozott és két költségtérítéses képzésre csak a legmagasabb, 144 ponttal lehetett bekerülni. A fővárosban a Millenáris parkban sok százan követték figyelemmel a felvételi ponthatárokat a kivetítőn.
2007. július 25.

Kerekasztal a felsőoktatásról

A tandíj ma Magyarországon nem szakmai, hanem politikai kérdés - mondta Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a felvételi pontok közzététele előtt rendeztek a fővárosban. A felsőoktatási szakállamtitkár szerint a képzési hozzájárulás olyan forrást biztosít, amely lehetőséget teremt a minőségi felsőoktatás megteremtésére.
2007. július 25.

Megnyílt a Debreceni Nyári Egyetem

Az ország legrégebbi, immár 80 éves nyári egyetemén 32 országból érkezett, 272 külföldi hallgató tanul az idén - jelentette be Gellén József igazgató a Debreceni Nyári Egyetem hétfői megnyitóján.
2007. július 23.

Felvételi ponthatárok szerda este 8 órától

Július 25-én szerdán este 8 órától válnak nyilvánossá a felsőoktatási felvételi ponthatárok: ekkor tudhatják meg a diákok sikeres vizsgát tettek-e, s melyik felsőoktatási intézménybe nyertek felvételt - közölte Hiller István szakminiszter a pénteki kormányülést követő tájékoztatón.
2007. július 20.

Egy hét múlva felsőoktatási felvételi ponthatárok

Egy hét múlva, 2007. július 25-én este kerülnek ki a www.felvi.hu honlapra a 2007-es felsőoktatási felvételi ponthatárai, vagyis eldől, hogy kit hova vesznek fel. Július első felében majdnem 58 ezer újabb pontszámításhoz szükséges dokumentum és egyéb levél érkezett az Országos Felsőoktatási Információs Központba (OFIK), így az idei eljárás során feldolgozott dokumentumok száma már meghaladja a félmilliót.
2007. július 18.

FÉT: folytatódó egyeztetések a koalíciós szerződés felsőoktatási pontjairól

Semmi változás nem várható a felsőoktatási intézmények eddigi státuszában: az egyetemek, főiskolák maradnak állami felügyelet mellett és állami finanszírozással működnek a jövőben is - mondta el Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács (FÉT) keddi budapesti ülése után az MTI-nek.
2007. július 17.

Hiller: mennyiségi után minőségi változás a felsőoktatásban

Fotó: Gordon Eszter
Az elmúlt 15 évben a felsőoktatás mennyiségi változáson ment keresztül; a hallgatói létszáma négyszeresére nőtt, a jövőben a minőségen lesz a hangsúly - mondta az oktatási és kulturális miniszter csütörtökön, Szegeden.
2007. július 13.

Nem csak az első jelentkezési helyen lehet bekerülni államilag támogatott képzésre

A jelentkezők 2007. július 11-ig még változtathatnak a jelentkezési sorrendjükön, melyben tetszés szerint rangsorolhatják a korábban megjelölt államilag támogatott és költségtérítéses jelentkezéseket. A ponthatárok megállapítása után arra a jelentkezési helyre kerülhetnek be, ahol a rangsorban lefelé haladva elsőként elérték a ponthatárt.
2007. július 10.

Hiller István osztrák kollégájával tárgyalt Budapesten

Fotó: Gordon Eszter
Felsőoktatási együttműködésről, a 2009-es Haydn-évről és az Európa Kulturális Fővárosa címmel kapcsolatos teendőkről tárgyalt Hiller István oktatási és kulturális miniszter osztrák kollégájával, Claudia Schmieddel szerdán, Budapesten.
2007. július 4.

Főiskolai rektori megbízásokat adtak át az Oktatási és Kulturális Minisztériumban

Az oktatási és kulturális miniszter előterjesztésére a miniszterelnök úr jóváhagyta a főiskolai rektori megbízásokat, amelyeket Manherz Károly szakállamtitkár adott át.
2007. június 28.

Hiller István rektori megbízási okiratokat adott át

Az oktatási és kulturális miniszter előterjesztésére a köztársasági elnök úr jóváhagyta öt felsőoktatási intézmény vezetőinek megbízási dokumentumait.
2007. június 26.

Az OKM közleménye a HÖOK állításáról

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a felsőoktatási törvény módosításakor messzemenőkig figyelembe vette a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának javaslatait.
2007. június 25.

Hiller István az oktatás elmúlt egy évéről

A közoktatás területén az esélyteremtés érdekében tett lépéseket, míg a felsőoktatásban a mennyiségi szemléletről a minőségközpontú gondolkodásra történő áttérést emelte ki az oktatás elmúlt egy évét értékelve Hiller István szakminiszter csütörtökön Budapesten.
2007. június 14.

Hiller: a szaktárca eltökélt a felsőoktatási reformok folyatásában

Az oktatási tárca vezetője eltökélt a felsőoktatási reformok folytatásában, a képzési hozzájárulás kérdésében a minisztérium szakmai álláspontja nem változott. Ezt Hiller István mondta az MTI kérdésére az Alkotmánybíróság keddi döntését követően.
2007. június 5.

Megújultak az ELTE BTK épületei

Fotó: Schumy Csaba
Megújult az ELTE Bölcsészettudományi karának több épülete, a magántőkéből, mintegy 4,5 milliárd forintos beruházással a Trefort kertben kialakított komplexumot Hiller István oktatási miniszter adta át kedden.
2007. június 5.

Újabb állomásához érkezett a bolognai folyamat

2007. május 17-18-án immár ötödik alkalommal, ezúttal Londonban találkoztak a bolognai folyamatban résztvevő országok felsőoktatásért felelős miniszterei, hogy áttekintsék a legutóbbi, 2005-ben Bergenben megrendezett miniszteri találkozó óta elért eredményeket, és meghatározzák a következő kétéves időszakra a prioritásokat.
2007. június 1.

Felsőoktatási kerekasztal: napirendre kerül a felsőoktatási intézmények gazdálkodása

Ősszel napirendjére tűzi a Felsőoktatási Kerekasztal a felsőoktatási intézmények gazdálkodásának kérdését. Erről állapodtak meg a felek a testület keddi ülésén Hiller István szakminiszter javaslatára.
2007. május 23.

Hiller: a mennyiségi felsőoktatást minőséginek kell felváltania

Fotó: Gordon Eszter
Az oktatási miniszter szerint a korábbi mennyiségi központú felsőoktatást minőséginek kell felváltania. Hiller István az Egész életen át tartó tanulás program elindítása alkalmából rendezett keddi budapesti konferencián arra hívta a figyelmet, hogy a magyar diákoknak már nem csak hazai, de már az európai, sőt akár a távol-keleti versenytársaikkal is fel kell venniük a versenyt.
2007. május 22.

Négyszáz férőhelyes diákhotelt avattak Sopronban

Négyszáz férőhelyes diákhotelt adtak át hétfőn Sopronban: a Nyugat-Magyarországi Egyetem új kollégiuma ppp beruházásban, magántőke bevonásával épült - mondta az avatás alkalmából Herczeg László gazdasági főigazgató az MTI-nek.
2007. május 14.

ISO-minősítés a gyöngyösi főiskolának - Manherz Károly

A felsőoktatás minőségének javítását szolgálja a felsőoktatási törvény tervezett módosítása - jelentette ki Manherz Károly, amikor a Károly Róbert Főiskola vezetése ISO minőség- és környezettanúsítványokat vett át pénteken Gyöngyösön.
2007. május 4.

Hiller: kiszámítható finanszírozás a felsőoktatásban

Fotó: Gordon Eszter
A felsőoktatás állami támogatása 2007-től 2010-ig 214 milliárd forintról 241 milliárdra emelkedhet. Ezt tartalmazná egyebek mellett a felsőoktatási törvény módosítása, amelyet a közoktatási és a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény módosításával együtt tárgyalt a kormány; a módosításokat még a tavaszi ülésszak folyamán elfogadhatja az Országgyűlés - hangzott el a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.
2007. május 3.

Oktatási törvénymódosítások

A prezentáció letölthető PPT-formátumban.
2007. május 3.

Nem tükrözi a tárca álláspontját a Bokros Lajos szerkesztette vitaanyag

Nem tükrözi az oktatási tárca és a felsőoktatás döntő többségének álláspontját az a vitaanyag, amelyet Bokros Lajos az ELTE gazdasági tanácsának elnöke szerkesztett - közölte Arató Gergely államtitkár a pénteki sajtótájékoztatón.
2007. április 27.

Fogászati Oktatási Centrum nyílt Budapesten

Fotó: Gordon Eszter
Egy épületen belül nyílt lehetőség a teljes körű fogászati ellátásra, valamint a fogászati képzésre és kutatásra a csütörtökön Budapesten átadott Oktatási Centrumban, amely egyben Európa legkorszerűbb fogászati intézményének is számít.
2007. április 26.

OKM: a hallgatók és a szakszervezet is nemet mondott a felsőoktatási modellkísérletre

Az oktatási tárca mellett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) sem támogatja a felsőoktatási intézmények privatizációját is lehetővé tévő modellkísérletet, ahogyan továbbra is elutasítja azt a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete is - közölte Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár a két szervezettel folytatott egyeztetés után az MTI-vel hétfőn.
2007. április 17.

Az oktatási tárca nem nyit utat a felsőoktatás magánosítása előtt

A felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvényt módosító tervezetnek sem az indokló részében, sem pedig a normaszövegében nincs szó az állami felsőoktatási intézmények magánosításáról. A Felsőoktatási és Tudományos Tanács április 11-i ülésének napirendjén az Oktatási és Kulturális Minisztérium előterjesztésében az államigazgatási eljárás keretében egyeztetésre megküldött felsőoktatási törvényt módosító tervezet szerepelt. A minisztérium erről kérte a Tanács véleményét és állásfoglalását.
2007. április 12.

Nem csökkent az érdeklődés a felsőoktatási tanulmányok iránt

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ rögzítette a február 15-i és a március 15-i határidőre beérkezett jelentkezési lapokat. Ezek alapján már feldolgozták a személyes adatokat és a jelentkezéseket. Hamarosan minden jelentkező írásban is értesítést kap arról, hogy a jelentkezését, jelentkezéseit regisztrálták, illetve, amennyiben a dokumentumok hiányosak, azok pótlására kérik fel. A feldolgozott adatokról a felsőoktatási intézmények is folyamatosan tájékoztatást kaptak és kapnak az OFIK-tól.
2007. április 10.

Új oktatási és kutatási központtal bővül a Semmelweis Egyetem - alapkőletétel

Új oktatási és kutatási központtal bővül a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara, a várhatóan jövő ősszel elkészülő épület alapkövét szerdán helyezték el a főváros IX. kerületében.
2007. március 28.

Arató Gergely: 2008 szeptemberétől kell fizetni a képzési hozzájárulást

Azok a hallgatók fognak először jövőre képzési hozzájárulást fizetni, akik az idén szeptembertől kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat - mondta az MTI érdeklődésére az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára.
2007. március 28.

Kezdődik a XXVIII. OTDK

2007. április 2-27. között rendezik meg az ország 10 városában a XXVIII.Országos Tudományos Diákköri Konferenciát (OTDK). Az OTDK az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia fővédnökségével, továbbá a felsőoktatásban érintett minisztériumok és országos hatáskörű intézmények, szervezetek, alapítványok, valamint magánszemélyek erkölcsi, szakmai és anyagi támogatásával kerül megrendezésre.
2007. március 27.

Átadták a Műegyetem felújított Kármán Tódor Kollégiumát

Átadták a Műegyetem közel kétmilliárdos beruházással megújított Kármán Tódor Kollégiumát pénteken. Az épületbe már március végén be is költözhet a közel ezer hallgató.
2007. március 23.

Szerződés az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem finanszírozásáról

Balról Klaus von Trotha nyugalmazott miniszter, a baden-württembergi tartományi kormánymegbízott, Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Josef Höchtl nyugalmazott képviselő, Ausztria Tudományos és Kutatási Minisztériumának megbízottja (MTI Fotó: Soós Lajos)
Az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem 2010-ig szóló nemzetközi finanszírozásáról írt alá megállapodást az oktatási tárca vezetője és a közreműködő Ausztria, valamint a bajor és a baden-württembergi tartomány képviselője csütörtökön a fővárosban.
2007. március 22.

Megalakult az új Felsőoktatási és Tudományos Tanács

Megtartotta alakuló ülését az új Felsőoktatási és Tudományos Tanács kedden a Parlamentben, az oktatási tárca vezetője azt kérte a grémiumtól, hogy szeptember 30-ig készítsen áttekintést a felsőoktatás és a munkaerőpiac mutatóiról.
2007. március 13.

Hiller: a tandíj a felsőoktatás versenyképességéről és színvonaláról szól

Az oktatási tárca vezetője szerint a tandíj a felsőoktatás versenyképességéről és színvonaláról szól, a népszavazás pedig teljes mértékben arról, hogy 2010 előtt hogyan lehet megbuktatni a kormányt. Erről Hiller István a Magyar Televízió Nap-kelte műsorában beszélt kedden reggel.
2007. március 13.

Az OKM közleménye: Nem késnek ősszel a felsőoktatásban résztvevő hallgatók ösztöndíjai

Alaptalanok a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának aggodalmai a hallgatói ösztöndíjak őszi kifizetésével kapcsolatban. A hallgatói juttatások és térítések új rendjéről szóló kormányrendeletet még márciusban kihirdetik, így a felsőoktatási intézményeknek egy hónapja lesz felkészülni az őszi félév kifizetéseire.
2007. március 8.

Szerződésben rögzítik az Andrássy Egyetem nemzetközi finanszírozását

Március végéig aláírhatják azt a szerződést, amelyben az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem nemzetközi finanszírozását rögzítenék - mondta Arató Gergely oktatási és kulturális államtitkár azt követően, hogy találkozott Emilia Müller, Bajorország európai ügyekért felelős miniszterrel pénteken délelőtt.
2007. március 2.

Várhatóan áprilisban kerül a kormány elé a felsőoktatási törvény módosítása

Módosul a felsőoktatási törvény, a jogszabályi változásokról várhatóan áprilisban tárgyal a kormány - közölte Manherz Károly a Felsőoktatási Kerekasztal ülését követően az MTI-vel kedden.
2007. február 28.

A tavalyihoz hasonló az érdeklődés az egyetemi, főiskolai felvételik iránt

Várhatóan csaknem 126 ezren jelentkeznek idén a felsőoktatási intézményekbe. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ előzetes adatai szerint 120 ezren adták be jelentkezési lapjukat a felsőoktatási intézményekbe. Mint ismert, a jelentkezők február 15-ig küldhették be dokumentumaikat, illetve használhatták ki az elektronikus jelentkezési lehetőséget.
2007. február 22.

Újabb egyetemisták kapnak GE-ösztöndíjat

Fotó: Gordon Eszter
Újabb tizenöt magyar egyetemi hallgató csatlakozik a GE Foundation Scholar-Leader ösztöndíjasok regionális hálózatához, a program nyertesei csütörtökön Budapesten vették át a díjakat.
2007. február 15.

Nem kell képzési hozzájárulást fizetniük a kismamáknak

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a 2007. évi felvételi eljárás megindulása előtt döntést hozott a felsőfokú tanulmányokra készülő kismamák helyzetének megkönnyítésére.
2007. február 12.

Megalakult az új Magyar Akkreditációs Bizottság

Fotó: Gordon Eszter
A felsőoktatási akkreditáció rendszere ma túlságosan bürokratikus ezért annak átalakítására van szükség - mondta Hiller István az új Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) alakuló ülését követően újságírók előtt Budapesten hétfőn.
2007. február 5.

A felsőoktatási felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítése

A kiegészítést érdemes átböngésznie minden idén jelentkezőnek, hátha az általa kiszemelt képzést érintő változás történt. Az idei kiegészítés több tucat új képzést, új jelentkezési lehetőséget tartalmaz, illetve néhány esetben a meghirdető intézmények egyes szakok indítását visszavonták, vagy módosították.
2007. február 5.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium új oktatási háttérintézményei

Megkezdi működését az Oktatási Hivatal, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
2007. február 1.

Egyesül a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetemmel a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola

A soproni Nyugat-Magyarországi Egyetemmel közösen kíván új egyetemet létrehozni a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola (BDF) - jelentette be szerdán sajtótájékoztatóján Gadányi Károly, a Berzsenyi Dániel Főiskola rektora. A szaktárca tiszteletben tartja az intézmények autonómiáját - közölte Manherz Károly szakállamtitkár.
2007. február 1.

Többletpontok a felsőoktatási felvételi során

Az oktatási tárca egyik fontos céljának tekinti a hátrányos helyzetűek támogatását az egyetemi, főiskolai felvételi során.
2007. január 31.

Merre tovább az oktatási reformmal? - konferencia

Hiller István szerint az elkövetkező évek legjelentősebb változásait hozza majd a felsőoktatás új finanszírozási modellje, amely nem direkt módon történő beavatkozást jelent az intézményi struktúrába. Pokorni Zoltán több kategóriából álló állami ösztöndíj létrehozását kezdeményezte a költségek fedezésére.
2007. január 25.

Átalakul a hallgatói juttatások rendszere

Átalakul a felsőoktatási hallgatói juttatások rendszere, s az intézményeknek április 30-ig kell megalkotniuk térítési és juttatási szabályzataikat - közölte Hiller István szerdán azt követően, hogy a kormány elfogadta a vonatkozó rendeletet.
2007. január 24.

Nyilatkozat a hallgatói juttatások rendszeréről

Fotó: Gordon Eszter
A hallgatói juttatások új rendszeréről szóló nyilatkozatot írtak alá a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői a miniszterelnök és a szaktárca vezetőjének jelenlétében kedden Budapesten. Az új rendszerről szóló javaslatot szerdán tárgyalja kormány.
2007. január 23.

Új oktatási épületet adtak át Győrött

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János karának, az egykori tanítóképzőnek adták át pénteken Győrött új oktatási épületegyüttesét.
2007. január 19.

Egyetemi kollégiumból irodaház Miskolcon

Irodaházként funkcionál a jövőben a Miskolci Egyetem korábban E/7-es számot viselő egykori kollégiuma, az 1,1 milliárd forintért PPP konstrukció keretében megújult épületet Závecz Ferenc, az oktatási tárca szakállamtitkára adta át pénteken.
2007. január 19.

Véget ért Hiller István izraeli látogatása Fotógaléria

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!
Minden tekintetben sikeresnek értékelte Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden véget ért háromnapos izraeli látogatását, az állami, illetve kormányzati képviselőkkel folytatott tárgyalásait.
2007. január 16.

Az OKM közleménye az éves képzési hozzájárulás mértékéről

A felsőoktatási intézményektől eddig beérkezett adatok azt támasztják alá, hogy az intézmények elfogadják a Magyar Rektori Konferencia ajánlását, és nem kívánnak eltérni az éves tandíj megajánlott mértékétől, amely így a 2008/2009-es tanévben alapképzésben 105.000 forint, mesterképzésben 150.000 forint lesz.
2007. január 15.

Egri főiskola - 605 millió forintos fejlesztés PPP programban

Mintegy 4000 négyzetméternyi oktatási terület felújítását és egy 500 négyzetméternyi új műterem épület megvalósítását végzi el az egri Főiskolán az IMOLA Építő Kft., úgynevezett PPP beruházás keretében - az erről szóló megállapodást hétfőn Egerben írták alá a cég, az oktatási tárca, illetve a főiskola vezetői.
2007. január 15.

Szigorodó feltételek a felsőoktatási akkreditációs rendszerben - a cél a képzés színvonalának emelése

A felsőoktatási reform első szakaszában megnégyszereződött a hallgató létszáma, bevezettük a bolognai rendszert, nyitott és átjárható lett a képzési rendszer. Csökkent viszont az oktatás színvonala, már van olyan intézmény, amelynek diplomáját alig fogadják el a munkaadók. Ezért a reform következő szakaszában a legfontosabb cél a képzés színvonalának emelése, a valódi minőség biztosítása.
2007. január 2.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok