2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Még öt napig lehet jelentkezni a felsőoktatásba

2010. február 10.
Öt nap múlva véget ér a 2010. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás jelentkezési időszaka: aki 2010. szeptemberben induló képzésen szeretne továbbtanulni, 2010. február 15-ig nyújthatja be jelentkezését.
A felsőoktatási intézmények a 2009. december 15-én megjelent Felsőoktatási felvételi tájékoztató - 2010. szeptemberben induló képzések érettségizetteknek és a Mesterképzések felsőoktatási felvételi tájékoztatója - 2010. szeptemberben induló képzések diplomásoknak című kiadványokban hirdették meg az ősszel induló alapképzéseiket, egységes, osztatlan képzéseiket és mesterképzéseiket, valamint felsőfokú szakképzéseiket.
 
2010. január végén jelent meg a kötetek hivatalos kiegészítése, amelyben a változások, módosítások mellett új képzéseket is meghirdethettek a felsőoktatási intézmények. A Felvi.hu-n a jelentkezők már a kiegészítésben megjelentekkel frissített adatbázisokat böngészhetik. Ugyanitt, ha valaki hibátlanul és kényelmesen szeretné a jelentkezését elküldeni, érdemes az e-felvételit választania.
 
A jelentkezés határideje 2010. február 15. éjfél.
 
A felsőoktatási felvételi eljárás alapdíja változatlanul 9 ezer Ft, ezért az összegért 3 jelentkezés megjelölésére van lehetőség. Ugyanazon képzés - azaz az intézmény neve, szak neve és munkarend megegyezik - államilag támogatott és a költségtérítéses finanszírozási formájára történő jelentkezés egy jelentkezésnek számít. Az ezen felül megjelölt további jelentkezésenként az alapdíjon túl 2-2 ezer Ft kiegészítő díjat kell fizetni.
 
Azok a hátrányos helyzetű, illetve halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők, akik erről a felsőoktatási felvételi jelentkezési lap 11. b) pontjában nyilatkoznak, és a jelentkezésükhöz csatolják az ezt igazoló dokumentumot, kedvezményben részesülhetnek a felsőoktatási felvételi eljárás alapdíjából. A hátrányos helyzetű jelentkezők 50% kedvezményt kapnak az alapdíjból, a halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők teljesen mentesülnek az alapdíj megfizetése alól. A benyújtott dokumentumok vizsgálatát követően a regisztrációs levéllel együtt kapnak csekket a befizetendő összegről.
 
A fizetendő díj pontos kiszámításában segítséget nyújt a www.felvi.hu-n elérhető eljárási díj kalkulátor.
 
Érdemes alaposan mérlegelni, hogy a megjelölni kívánt képzések, felsőoktatási intézmények közül melyik helyre szeretne legjobban bekerülni a jelentkező, és ez alapján állítani fel a végleges jelentkezési sorrendet. Ugyan a felsőoktatási felvételi jelentkezés alkalmával a jelentkezők tetszőleges számú képzést megjelölhetnek, besorolást azonban csak egyre nyerhetnek. A sorrend eldöntésében segít a www.felvi.hu honlapon frissített adatokkal elérhető interaktív Felvi-rangsor, amellyel a magyar rangsorok közül egyedülálló módon másodpercek alatt bárki elkészítheti személyre szabott, saját rangsorát. A program lehetőséget ad arra is, hogy az érdeklődő által meghatározott számos szempont alapján mérlegelje a felsőoktatási intézményeket.
 
A gyors és hatékony felsőoktatási felvételi jelentkezés lehetőségét kínálja a www.felvi.hu weblapon elérhető e-felvételi szolgáltatás. Az elektronikus felvételi a felsőoktatási felvételi jelentkezés online változata, amelynek egyik előnye, hogy nem engedi a hibás űrlapkitöltést. Az elektronikus jelentkezést a honlapon való regisztráció után lehet igénybe venni, a felületen pedig különböző súgók, útmutatók, üzenetek, keresők támogatják a jelentkezőt az űrlapok kitöltésében. Így otthonról, postai sorban állás nélkül, kényelmesen intézhető a felsőoktatási felvételi jelentkezés benyújtása.
 
Az elektronikusan jelentkezőknek 2010. február 15-én éjfélig van lehetőségük arra, hogy a szükséges jelentkezési adatokat rögzítsék, majd ezt követően legkésőbb 2010. február 23-ig hitelesíteniük kell jelentkezésüket. A hitelesítést a felületről kinyomtatható ún. hitelesítő adatlap Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190 címre történő visszaküldésével vagy elektronikusan, az Ügyfélkapun keresztül lehet megtenni (az Ügyfélkapu használatához egyszeri, okmányirodában tett regisztráció szükséges).
 
(EDUCATIO Kft.)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok