2023. szeptember 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Eötvös József Főiskola, Baja

2005. április 18.
Nagyításhoz kattintson a képre!
 
 
A beruházás célja: Új oktatási épület.
Szintterület: 5323 m2
A beruházás becsült költsége: 1,9 Mrd Ft.
A befejezés várható időpontja: 2006. X.
 
 
 
A tervezési terület ismertetése

Nagyításhoz kattintson a képre!A tervezési terület Baja központjához a Sugovica partján helyezkedik el az árvízvédelmi töltés védett oldalán. A területen jelenleg az Eötvös József Főiskola főépülete, kollégiuma, illetve egyéb kisebb raktárépületei helyezkednek el.

Bár a terület a város központjához közel van, de a nagy zöldterület a kis forgalom, illetve a Sugovica partján kiépített sétány kellemessé, barátságossá teszik a környezetet. Gyakorlatilag ezek az adottságok adják meg a tervezés környezeti peremfeltételeit.

A környező épületek lapostetősek, 3-4 szintesek. A környezetet uralja a főiskola főépülete, mely karakteres tégla - architektúrájával építése idején kifejezetten jó építészeti színvonalat képviselt.
A területen több, nagy méretű fűzfa található, melyek lehetőség szerinti megtartása a tervezés egyik fő célja lehet.

Az új épület ismertetése

Nagyításhoz kattintson a képre!A kiírásnak megfelelően az új épület a meglévő főépület nyugati oldalán helyezkedik el, a főépülethez a magasföldszinten kapcsolódik. A meglévő épületből több fő funkció hiányzik, ami nem feltétlenül korábbi tervezés hibájából adódik, sokkal inkább a főiskola nőtte ki kereteit, illetve a kor követelményei változtak.

Az új épületben is a magasföldszint jelenik meg fő forgalmi szintként, ezáltal a meglévő épület logikáját folytatja tovább, ami a telepítésben is következetesen folytatódik, ugyanis az új funkciókat a meglévő épülettel párhuzamos, vele közel megegyező traktusszélességű két épülettömbben helyeztük el.

Az új épület, tömegében nem kíván rivalizálni a meglévő épülettel. Attól két szinttel alacsonyabb, háromszintes kialakítású. Mind az utca felől, mind a Duna felől a főépület karakterének folytatásával egyfajta ritmust ad, ami újabb bővítés esetén tovább folytatható.

Az utca felé zárt homlokzatok egyszerűen jelölik ki a gazdasági és a személyi főbejáratot. Mivel az új épületbe kerül át a főbejárat, ezért a meglévő épület keleti oldali főbejárata későbbiekben megszüntethető, ezen az oldalon nagy méretű, kultúrált parkoló alakítható ki.

Funkció ismertetése

Az új épület személyi főbejárata a két új épülettömb között felvezető lépcsőn és rámpán közelíthető meg. A szélfogón keresztül jutunk be a magasföldszinten lévő bejárati előcsarnokba. Innen mehetünk tovább az előadótermi szárnyba, illetve a könyvtári szárnyba. Az előadótermi szárnyban helyezkedik el a két szint magas aula, melyet a kiállítótértől a térben úszó infotéka és internet kávézó választja el. Az aulából közvetlenül jutunk az előadóterembe, illetve a ruhatárba, a WC blokkba.

Nagyításhoz kattintson a képre!A színpad és annak kiszolgáló területei a praktikusság és a könnyebb használhatóság miatt, külső megközelíthetőséggel is rendelkeznek. A díszletraktár a színpadéval megegyező belmagasságú. Mivel a kellékraktár nem igényel nagy belmagasságot, így e fölött elhelyezhető a színpadi öltőző blokk.

A könyvtári szárnyban ezen a szinten található, az összes olvasóterem, úgymint a nagyolvasó, a kétmultimédiás olvasó, a régi könyvek tára és az egyedi identitású olvasóhelyek. Az olvasók infopultja, könyvlift által közvetlen kapcsolatban van a könyvtárral. Ebbe a szárnyba került a jegyzetbolt - kötészet is, külön megközelítési lehetőséggel.

Az első emeleten az előadói szárnyban helyezkednek el a különtermek, a könyvtár kiszolgáló irodái (közvetlenül a könyvlift mellett), helyiségei, a raktárak, valamint a programban külön szereplő különterem. A déli oldalra került az eszközraktár, az audiovizuális helyiség, aminek a területét a technikai helyiség tárolókapacitásával csökkentettük. Itt kapott helyett a szellőzőgépház is. Az épület többi gépészeti helyisége (klímagépház, fűtőhelyiség) a meglévő épület a meglévő épület szabad kapacitását kihasználva, annak gépészeti terében kerül elhelyezésre. A meglévő trafót a gazdasági porta mellé helyezzük át.

Az épület homlokzati kialakítása

Nagyításhoz kattintson a képre!Az új épületek homlokzati kialakítása illeszkedik az építészeti környezethez. A szomszédos téglaépületek mellett csak a tégla, mint meghatározó építészeti anyag alkalmazása volt elképzelhető. Mivel az épületben nagyobb bevilágítási felületet igénylő funkciók is vannak, ezért a tégla mellett függönyfal szerkezet is alkalmazásra került. Az előadótermi szárny az utca felé zártabb képet mutat, de a szabadabb funkciókkal (aula, kiállítótér, internet kávézó) az épület nyit a Sugovica felé.

A könyvtári szárny elrendezésében és funkciójában is a kert felé való nyitást igényli. Ez a koncepció a homlokzaton is megjelenik. A nagy üvegfelületek csak a déli és a szabad nyugati oldalon igényelnek árnyékolást, mivel a többi felületet egyrészt az épületek közötti nagy fűzfák, illetve az egyes épületek által árnyékolva vannak. Az összekötő "nyaktagok" üvegdobozként jelennek meg.


Kapcsolódó anyagok:
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok