2023. szeptember 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tessedik Sámuel Főiskola

2005. április 18.
Előadóterem és Könyvtár beruházása

Az Oktatási Minisztérium és a Főiskola 2003-ban nyilvános építészeti tervpályázat keretében adott megbízást az Építész Kaláka Kft-nek (2000 Szentendre, Pacsirta u. 12.) a főiskolai épületegyüttes bővítésére egy nagyelőadó és könyvtár épület tervezésére.
A rendelkezésre álló telek (47.580 m2) nagysága lehetővé tette, hogy az előzetes elképzeléseknek megfelelően a meglévő tanulmányi épülethez egy átjáró nyaktagon keresztül közvetlenül kapcsolódhasson a bővítmény és így egy 8.000 m2-t meghaladó alapterületű épületegyüttes alakuljon ki.
A kar működésének megkezdése (1986.) óta, jogos igény a tervezett beruházás megvalósítása. Hallgatói létszám és egyéb szakmai igények egyaránt a bővítés realitásaként jelennek meg. A 350 fős előadóterem és az új könyvtár olyan hiányosság megszüntetését szolgálja, amely belépéséig csak szükségmegoldások alkalmazása árán megoldható pl. tornaterem - előadóként használata, könyvtár részéről tanteremként használható helyek elfoglalása stb.
A Tessedik Sámuel Főiskola - különösen a békéscsabai főiskolai kar - az ország gazdasági - társadalmi szempontból elmaradott, hátrányos helyzetű térségében, a fővárostól és nagyobb regionális központoktól távol fekszik. A térség innovációs és tudás bázisának erősítése érdekében a gazdasági képzést folytató kar infrastrukturális fejlesztése, egyben hozzájárul a régió gazdasági fejlődéséhez is.
A beruházás megvalósítására az előzetes tervek szerint 530 millió Forint ráfordítást terveztünk. Időközben körvonalazódott, hogy a beruházás külső befektetői finanszírozás bevonásával valósulhat meg.
A beruházás engedélyezési tervei elkészültek és beadásra kerültek Békéscsaba megyei jogú város építési hatóságához, így várhatóan 2004. szeptember hónapban építési engedéllyel is rendelkezni fogunk. A bemutatott tablók és szerkezeti látványképek egy olyan program részleteit tartalmazzák amely további következetes szakmai munkával, viszonylag gyorsan és eredményesen megvalósítható.
Az előzetes számítások alapján a modul tervezett befektetői tőkebevonást követően 2006-ban megvalósulhat.
A kalkulált szolgáltatási díj finanszírozása évente mintegy 66-70 millió Forint bérleti díj fedezetet igényel az Oktatási Minisztériumtól és az intézménytől, amely közöttük az 50 %-os megosztást figyelembe véve 35 millió Forint/év lekötését jelenti 20 éves időtartamra.
A beruházás megvalósulásával egy közel 20 éve húzódó probléma végleges megoldására nyílik lehetőség, teljesebbé téve ezáltal mind a főiskola, mind a gazdasági kar képzési feltételeit.

  • A beruházás célja: Oktatási épület építése (előadóterem és könyvtár).
  • Szintterület: 8000 m2
Szarvas
  • A beruházás célja: Új többfunkciós oktatási épület építése.
  • Szintterület: 3803 m2
A két beruházás becsült költsége: 1,4 Mrd Ft
A befejezés várható időpontja: 2006. IX.


Kapcsolódó anyag:

 Bemutató prezentáció (PDF, 852 kB)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok