2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
Fórum » Felsőoktatás
 
Tisztelt Fórumozók!
 
Technikai okok miatt átmenetileg lezártuk a fórumot, de hamarosan újraindítjuk. Megértésüket és türelmüket köszönjük!
 
Felhívjuk figyelmüket arra, hogy az általunk leírt szakmai vélemény nem kötelező erejű. Az Alkotmánybíróság a 60/1992. (XI. 17.) AB határozatában kifejtette, hogy a minisztériumi és egyéb központi állami szervektől származó jogi iránymutatást tartalmazó leiratok, körlevelek, útmutatók, iránymutatások, állásfoglalások és egyéb informális jogértelmezések kiadása alkotmányellenes, ezért ahhoz semmiféle joghatás nem fűződik, és arra bíróság vagy más hatóság előtt hivatkozni nem lehet.
 
A szerkesztők
 
  
 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  
  
A Szerkesztők üzenete
2010.05.06. 13:18
Tisztelt "Hennni"!

Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet (a továbbiakban: vizsgaszabályzat) 9. § (7) bekezdése értelmében:
(7) Pótló érettségi vizsga a vizsgázónak fel nem róható okból meg sem kezdett, vagy megkezdett, de be nem fejezett rendes, előrehozott, kiegészítő, szintemelő, ismétlő, javító érettségi vizsga folytatása.

Mivel Ön rendelkezik már érettségi bizonyítvánnyal, bármely vizsgatárgyból, bármely szinten jelentkezhet érettségi vizsgára (azonban annak megnevezése nem pótló vizsga). A következő érettségi vizsgaidőszak a 2010. évi október-novemberi, amely esetében a jelentkezési határidő 2010. szeptember 5. Személyesen vagy postai úton is jelentkezhet majd az Oktatási Hivatal (a továbbiakban: OH) területileg illetékes regionális igazgatóságánál, valamint lehetőség van arra is, hogy személyesen egy középiskolába nyújtsa be a jelentkezését (tájékoztatom azonban, hogy a középiskolák nem kötelesek fogadni a velük tanulói jogviszonyban nem álló vizsgázókat).
Ha az OH-nál jelentkezik érettségi vizsgára, az érettségi vizsgáját az OH szervezi meg, természetesen lakóhelyének figyelembevételével. (Az érettségi vizsga helyszínéről és pontos időpontjáról is az OH értesíti a vizsgázókat.) Az OH területileg illetékes regionális igazgatóságainak elérhetősége megtalálható a http://www.oh.gov.hu/main.php?folderID=1075&objectID=5004282 honlapon. (Az Ön esetében a Közép-magyarországi Regionális Igazgatóság illetékes.)
A postai út esetében a jelentkezési lap letölthető lesz majd az OH honlapjáról, ezt kell a kitöltés után a szükséges mellékletekkel együtt postán megküldeni az OH területileg illetékes regionális igazgatóságának. (A mellékletek listája a kitöltési útmutatóban szerepel.)
Ha személyesen jelentkezik az érettségi vizsgára, az OH területileg illetékes regionális igazgatóságán fog jelentkezési lapot kapni.
Tájékoztatom továbbá, hogy ha Ön rendelkezik érettségi bizonyítvánnyal, és nem áll tanulói jogviszonyban egyetlen középiskolával sem, az érettségi vizsgák vizsgadíj kötelesek.
Ha személyesen jelentkezik érettségi vizsgára, az OH regionális igazgatóságán fog csekket kapni, ezen kell a vizsgadíjat befizetni valamelyik postahivatalban. Ha postai úton nyújtja be a jelentkezését, a jelentkezési lap kitöltési útmutatójában található számlaszámra kell befizetni a vizsgadíjat.

Üdvözlettel:
Brassói Sándor
főosztályvezető-helyettes

 

tzatza üzenete
2010.05.06. 10:29
Tisztelt Szerkesztő!
2009.-ben szereztem meg a szakmámat.Most egy másik szakmát tanulok amihez kapcsolódnak olyan tantárgyak amiket már tanúltam tavaly és vizsgáztam is belőlük.Az a problémám hogy nem kapok felmentést ezek a vizsgák alól mert tavaly még nem modulos rendszer volt.Szeretném tudni hogy a felmentés ténylegesen nem jár?És hogy melyik szabályok vonatkoznak erre?

Előre is köszönöm.
ferenczim üzenete
2010.05.06. 08:51
Tisztelt Szerkesztő!

2004. szeptemberében kezdtem meg a tanulmányaimat távoktatás tagozaton. Tanulmányaimat 2009. februárban záróvizsgával befejeztem. A főiskolán a diploma feltétele középfokú szakmai nyelvvizsga megléte.
Nekem - bár amikor vizsgáztam még nem voltak ezek a jelölések, C tipusú felsőfokú nyelvvizsgának megfelelő nyelvvizsgám van, az érettségivel szereztem meg, mivel kéttannyelvű gimnáziumban érettségiztem. A főiskolán azt mondják, hogy ez nem számít szakmai nyelvnek, ezért nem fogadják el.
Két kérdésem is lenne:
- az érettségin idegen nyelvből idegenvezetésből is kellett vizsgázni, ezt elfogadtathatnám-e, mint szakmai nyelvvizsga?
- 2009 februárban államvizsgáztam és abban az évben töltöttem be a 40. életévemet, van-e arra lehetőség, hogy mentesüljek a nyelvvizsga letétele alól?

Köszönöm segítségét!
ferenczim
esperanza13 üzenete
2010.05.05. 17:31
Tisztelt Dr. Szitás József!

Nagyon köszönöm a részletes válaszát. Sajnos, elfelejtettem megadni egy fontos információt: nem férek bele a 12 félévbe. 14-re lesz szükségem, ha minden úgy sikerül, ahogyan szeretném. Induljunk ki optimistán ebből a szituációból. Ilyenkor mi a helyzet a félévekkel? Valószínűleg ezt is ki lehet olvasni azokból a sorokból, amelyeket Ön írt nekem, de mivel ez a nyelvezet számomra néha nem elég egyértelmű (mert igen összetett), ezért arra kérném Önt, hogy még egyszer világosítson fel, ebben az esetben hogyan alakulnak az államilag finanszírozott szemeszterek.

Köszönettel még egyszer:
esperanza 13
mangi üzenete
2010.05.05. 15:46
Tisztelt Szerkesztő!

Jelentkeztem egy két éves felsőfokú szakképzésre, idegenforgalmi menedzser, idegenvezetői szakirányra.
Már csak 1-2 hónap van hátra a képzésből. Az iskola vezetősége a napokban közölte velünk, hogy az oktatási miniszter egy 2009-es jogszabályi módosítása következtében idegenvezetői szakképzettséget már nem tudnak adni, csakis idegenforgalmi szakmenedzseri végzettséget. Idegenvezető szeretnék lenni, ezért jelentkeztem ezen képzésre, de az idegenforgali szakmenedzser képzés nem elegendő ahhoz, hogy idegenvezető legyek. Így mindenféleképpen sérelmesnek találom az iskola ezirányú rendelkezését. A felvételi nem így volt meghirdetve, és a tavalyi év folyamán sem kaptunk semmiféle tájékoztatást. Jogos-e kifogásom? Mire hivatkozhatok? Tudunk-e tennni valamit annak érdekében, hogy az eredetileg kilátásba helyezett szakképzést megkapjuk?
olivia üzenete
2010.05.04. 14:04
Tisztelt Szerkesztő!

Ha államilag támogatott levelezős képzésre vesznek fel (SZTE, anglisztika), van-e lehetőségem átjelentkezni 1 vagy 2 félév után ELTE nappali tagozatos, államis vagy költségtérítéses anglisztika szakra? (Magyarán egy levelezős, államis egyetemi képzésről át lehet-e jelentkezni egy másik intézmény nappali, államis, esetleg költségtérítéses képzésére.)

Köszönettel,
Olívia
dorie üzenete
2010.05.03. 16:51
Tisztelt Szerkesztők!

23 éves vagyok és jelenleg egy 3 éves államilag támogatott felsőfokú szakképzésben veszek részt, amiről előreláthatólag végbizonyítványt kapok idén júniusban. 6 félévet használtam el. Idén februárban ismét beadtam a jelentkezésemet 2010. szeptemberében induló képzésekre. Januárban úgy tájékoztattak, hogy lehetőségem van még egy felsőfokú szakképzés elvégzésére de közben utána jártam és elbizonytalanodtam. Egy FNA és egy ANA típusú képzést jelöltem be.
Ma kaptam egy felvételi alkalmassági vizsgára behívólevelet attól az egyetemtől ahol felsőfokú szakképzést jelöltem be első helyen.
A kérdésem a következő: Automatikusan az első helyen megjelölt felsőfokú szakképzés törlődik és az államilag támogatott alapképzésre történő felvételre van csak esélyem? A felvételi alkalmasságira így el sem kellene mennem?
Válaszukat előre is köszönöm!
papandi üzenete
2010.05.03. 10:02
Tisztelt Dr. Szitás József!

Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel: papandi
abcdef üzenete
2010.05.02. 10:08
Tisztelt Szakértők!

Az államilag támogatott félévekről szeretnék kérdezni.
Bolognai rendszerben tanulok, tavaly (időben) elvégeztem az alapképzést, idén kezdtem a mesterképzést. Következő tanévtől kezdenék párhuzamosan még egy mesterképzést, ha a két mesterképzést egyszerre fejezném be, és az így időben beleférne az államilag támogatott félévek számába, akkor elvégezhetem mind a két mesterképzést állami finanszírozásban? Vagy ez hogyan működik ilyen esetben? Meddig támogat az állam, tehát hogyan kell érteni az államilag támogatott féléveket?

Köszönettel:
M. Zsuzsa
wacak69 üzenete
2010.05.01. 23:28
Tisztelt Szerkesztő!

1. Februárban szerzem meg első diplomámat, és majd szeretnék mestreképzésre jelentkezni. A 7 félév alatt költségtérítéses voltam, és arra szeretnék választ kapni, hogy a mestreképzést végezhetem-e államilag finanszírozottan?

2. Gondolkodtam azon is, hogy doktori képzésre jelentkeznék, de arról azt olvastam, hogy egyetemi végezettség szükséges a jelentkezéshez. Mivel nekem főiskolai diplomám lesz, arra szeretnék választ kapni, hogyan tudnék egyetemi szintet teljesíteni ahhoz, hogy doktori képzésre menjek?

Előre is köszönöm a válaszokat!
zsuzsi42 üzenete
2010.05.01. 18:25
Tisztelt Szerkesztő!

Két kérdésem lenne. Az egyik, hogy egy főiskolai angol nyelvtanári és egy tanárszak nélküli angol egyetemi bölcsészdiplomával milyen kategóriába kell, hogy soroljanak a közalkalmazotti bértábla szerint?

A másik kérdésem pedig a bölcsészdiplomával kapcsolatos. Hét év után fogok záróvizsgázni a Szegedi Egyetemen angol szakon. Én még a korábbi rendszer szerint működtetett angol kiegészítő levelező szakon szereztem meg az abszolutóriumomat és akkor az angol bölcsésztanári diploma feltétele csak egy szakdolgozat volt és, mivel már volt egy diplomám és felmentettek a tanári szakkal kapcsolatos vizsgák alól. Most viszont már azt kérték tőlem, hogy a történelem szakdolgozatom mellett, módszertanból is adjak le egy szakdolgozatot és a záróvizsgán vizsgázzak le újra módszertanból. Ha ezt nem teszem és csak a történelemből írt szakdolgozatomat védem meg akkor bölcsészdiplomát kapok tanár szak nélkül. Kérdésem az lenne, hogy van-e lehetőség felmentést kérni a módszertani vizsga alól és enélkül megszerezni az angol bölcsésztanári diplomát?

Válaszukat előre is köszönöm!
zsuzsi42 üzenete
2010.05.01. 17:54
Tisztelt Szerkesztő!

Két kérdésem lenne. Az egyik, hogy egy főiskolai angol nyelvtanári és egy tanárszak nélküli angol egyetemi bölcsészdiplomával milyen kategóriába kell, hogy soroljanak a közalkalmazotti bértábla szerint?

A másik kérdésem pedig a bölcsészdiplomával kapcsolatos. Hét év után fogok záróvizsgázni a Szegedi Egyetemen angol szakon. Én még a korábbi rendszer szerint működtetett angol kiegészítő levelező szakon szereztem meg az abszolutóriumomat és akkor az angol bölcsésztanári diploma feltétele csak egy szakdolgozat volt és, mivel már volt egy diplomám és felmentettek a tanári szakkal kapcsolatos vizsgák alól. Most viszont már azt kérték tőlem, hogy a történelem szakdolgozatom mellett, módszertanból is adjak le egy szakdolgozatot és a záróvizsgán vizsgázzak le újra módszertanból. Ha ezt nem teszem és csak a történelemből írt szakdolgozatomat védem meg akkor bölcsészdiplomát kapok tanár szak nélkül. Kérdésem az lenne, hogy van-e lehetőség felmentést kérni a módszertani vizsga alól és enélkül megszerezni az angol bölcsésztanári diplomát?

Válaszukat előre is köszönöm!
A Szerkesztők üzenete
2010.04.29. 15:27
Tisztelt "papandi"!

Tájékoztatom, hogy kérdéseire a jelenleg hatályos, a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény (továbbiakban törvény) alapján lehet választ kapni.

A rendelkezésére álló támogatási idő kiszámításánál alapvetően a törvény alábbi rendelkezéseit kell figyelembe vennie: -
„53.§ (2) Bármely képzési ciklusban, felsőfokú szakképzésben, szakirányú továbbképzésben folyó képzés lehet államilag támogatott, függetlenül annak munkarendjétől. A további (párhuzamos) hallgatói jogviszony is lehet államilag támogatott képzés.”

- „55. § (2) Egy személy tizenkét féléven át folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat államilag támogatott képzésben (a továbbiakban: támogatási idő), beleértve a felsőfokú szakképzést is. ...”, és a - 161. § (2) szerint „E törvény hatálybalépése után az, aki igazolja, hogy a felsőoktatási intézményben költségtérítéses képzésben szerzett oklevelet, az 53-55. § alapján jogosult igénybe venni az államilag támogatott hallgatói képzést. Azok akik 2006. január 1-je után felsőoktatásban szerzett oklevéllel vagy bizonyítvánnyal kezdenek újabb felsőfokú tanulmányokat és nem tudják igazolni, hogy tanulmányaikat költségtérítés fizetése mellett folytatták, az 55. § (2)-(3) bekezdésének alkalmazásában - bármely képzési ciklus esetén - azt kell vélelmezni, hogy hét félévet vettek igénybe államilag támogatott képzésként. E vélelemmel szemben a hallgató a beiratkozáskor igazolással élhet.”.

A levelében megadottak alapján Ön eddig csupán költségtérítéses képzésben vett részt, s még mind a 12 félév rendelkezésére áll. Ebben az esetben nincs jogszabályi akadálya annak, hogy bármely képzési ciklusban (FSZ, alapképzés, mesterképzés, ...) igénybe vegye az állami támogatást.

Üdvözlettel:
Dr. Szitás József
Felsőoktatási Főosztály

 

A Szerkesztők üzenete
2010.04.29. 15:25
Tisztelt "esperanza13"!

Tájékoztatom, hogy kérdéseire a jelenleg hatályos, a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény (továbbiakban törvény) alapján lehet választ kapni.

A rendelkezésére álló támogatási idő kiszámításánál alapvetően a törvény alábbi rendelkezéseit kell figyelembe vennie: „55. § (2) Egy személy tizenkét féléven át folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat államilag támogatott képzésben (a továbbiakban: támogatási idő), beleértve a felsőfokú szakképzést is. ... Az államilag támogatott képzésben való részvételt nem zárja ki a felsőoktatásban szerzett fokozat és szakképzettség megléte, azzal a megkötéssel, hogy azonos képzési ciklusban államilag támogatott képzésben kizárólag az 56. § (3) bekezdése szerinti feltételek fennállása esetén folytathatók tanulmányok. Ezt a rendelkezést alkalmazni kell a felsőfokú szakképzés tekintetében is.”.

Továbbá a törvény 55. § (4) szerint az „adott képzéshez rendelkezésre álló támogatási idő legfeljebb két félévvel lehet hosszabb, mint az adott tanulmányok képzési ideje”.

A fentiekből kitűnik, hogy meg kell különböztetni az egyén rendelkezésére álló támogatási időt, az egy képzéshez felhasználható támogatási időt és az egy képzési ciklusban igénybe vehető támogatást.

Levele alapján Ön már 8 félévnyi támogatást igénybe vett egyetemi képzése során. A fennmaradó 12-8, azaz négy finanszírozási félévét pedig jelenleg FSZ képzésben veszi igénybe. Mivel ez egy másik képzési ciklus, ezért ezen féléveket itt még igénybe veheti.

Üdvözlettel:
Dr. Szitás József
Felsőoktatási Főosztály

 

A Szerkesztők üzenete
2010.04.29. 15:22
Tisztelt "erikaerika49"!

A szülésznő szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményeit a 20/1994. (XI. 15.) NM rendelet tartalmazza. A rendelet IV. 1. f) pontja "C" szerint a szakmai vizsgára jelentkezés feltétele „C” típusú alapfokú állami nyelvvizsga.

A felsőoktatási szakok esetében a képzési és kimeneti követelmények az oklevél kiadás feltételeként határozzák meg az előírt nyelvvizsga megszerzését. A jogszabályok tehát a felsőfokú szakképzés és a felsőfokú végzettséggel járó képzés nyelvvizsga követelményeit, illetve azok teljesítését eltérően határozzák meg. Jogszabályi kötelezettség alól felmentés nem adható.

Megjegyzem, hogy az alapfokú nyelvvizsga követelmény teljesítése az Ön érdeke is, hiszen a szakma gyakorlását, elhelyezkedési esélyeit javítja. Figyelembe véve a fent hivatkozott rendelet hatályosságát, a képzésre való jelentkezéskor a rendeletben foglalt követelmény Ön számára is ismert lehetett, tehát ennek tudatában kezdhette meg tanulmányait.

Üdvözlettel:
Dr. Veres Pál
szakmai tanácsadó

 

 

Noemi_10 üzenete
2010.04.29. 10:15
Tisztelt Szerkesztőség!

A következő tanévtől a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem pszichológia szakos hallgatója leszek. Amikor elvégeztem a szakot, milyen módon fogom tudni honosítani az ott megszerzett diplomát? A BA után van-e lehetőség itthon MA-ra jelentkezni?
Köszönettel,
Tóth Noémi
orrszorcsipesz üzenete
2010.04.28. 16:50
Tisztelt Szerkesztőség!

Egyetemista vagyok, állami finanszírozású, kredites képzésű, 2004-ben iratkoztam be. Az lenne a kérdésem, hogy hány félévet finanszíroz az állam? Ez a 12. félévem. A legtöbb helyen azt hallottam, hogy 12-őt, de hallottam jelenleg olyat egy ismerősömtől, hogy neki 13-mat. Ráadásul olyat is hallottam, hogy a 2006-tól beiratkozottaknak 12-őt, s az előtte beiratkozottaknak 13-mat. Én egy szakos vagyok, pedagógia nélkül. Én a 13. félévemben, ha az ingyenes lenne, szeretnék még tárgyakat csinálni, ha ez lehetséges.
Várom válaszukat.
Köszönettel: Németh Katalin
Micah üzenete
2010.04.26. 13:15
Tisztelt szerkesztőség!

A következő összetett problémával küzdök. Átnéztem a felsőoktatási rendelkezéseket, és azt tapasztaltam hogy egyrészről az első szakma megszerzése ingyenes, másrészt 22 éves kor fölött iskolarendszerű képzésben nem lehet részt venni csak tanfolyamokon, és az állam valamivel több mint 10 félévnyi( szemeszternyi) támogatást nyújt.
Ezeknek megfelelően azt szeretném megtudni, hogyan egyeztethetőek ezek össze számomra, mivel 22 éves elmúltam, OKJ szerinti képzésben veszek részt, de az általam választott OKJ-t előreláthatólag nem leszek képes befejezni, és váltani szeretnék valamely hiányszakmában való képzésre. Milyen lehetőségem van, hol, és milyen formában lehetek jogosult az első sikeres OKJ szakma megszerzésére, milyen finanszírozási lehetőségekkel számolhatok.

Válaszukat előre is köszönöm!
kmamk üzenete
2010.04.26. 12:41
Tisztelt Cím!


Iskolánk a Kovács Margit ÁMK, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (9024 Győr, Répce u. 2.) párhuzamos művészeti oktatást folytat. Tanulóink 2005/2006-os tanévben kezdték tanulmányaikat, így 2009-ben érettségiztek és az idei tanévben, 2010. júniusában OKJ-s szakmai vizsgát tesznek. A probléma a következő: a főiskolai, egyetemi felvételikhez használt pontszámító kalkulátor az 54-el kezdődő OKJ-s szakmákra ad plusz pontot.
Iskolánkban üvegműves 52 1812 15 ; zománcműves 52 1812 14 szakmaszámú OKJ-s vizsgát biztosítunk tanulóinknak.
A 20/2008. (VII.29.) OKM rendelet 4.sz. melléklete tartalmazza a 37/2003. (XII.27.) OM rendelettel és az I/2006. (II.17.) OM rendelettel kiadott Országos Képzési Jegyzékben szereplő az Oktatási és Kulturális Miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményének tartalmi megfeleltetését, mely az én és a szülők értelmezése szerint azt jelenti, hogy a 37/2003. OM rendelet szerinti szakképesítés megfelel a I/2006. OM rendeletben szereplő szakképesítéssel.

Ha a tartalmi megfeleltetés mindkét szak esetében azonosságot mutat, (azonos vizsgakövetelmény) akkor az egyetem és főiskola miért tesz különbséget az 52-es és az 54-es szakmák között, miért van az, hogy csak az 54-es szakmákra adja meg a plusz pontot.
A felvételi kormányrendeletet, mely tartalmazza a felvételi többletpontokat áttanulmányoztuk, de a problémánk, illetve kérdésünk továbbra is az lenne, hogy ha kiadnak a OM rendelet mellé megfeleltető táblázatot, akkor az kinek szól, kit érint, mit jelent.

Problémánkkal felkerestük Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Ügyfélszolgálatot, ahol Annus Tünde tájékoztatási munkatárs Önök felé irányított.

Tisztelettel kérem, hogy problémánk megoldásában szíveskedjék segíteni, írásban válaszolni, hogy mi a szülők felé mihamarabb továbbítani tudjuk.




Tisztelettel:

Juhász Józsefné
kézműves egységvezető



Győr, 2010-04-26
papandi üzenete
2010.04.24. 22:51
Tisztelt Szerkesztőség!

48 éves diplomás pedagógus vagyok. Szeretnék jelentkezni egy főiskolára. A kérdésem, hogy ha én eddigi tanulmányaim során mindig költségtérítéses finanszírozási formában tanultam, jogosult lehetek-e államilag finanszírozott formára?

Köszönettel: papandi
Krisztina1 üzenete
2010.04.23. 19:40
Tisztelt Dr. Sárvári Judit

Köszönöm szépen a válaszát.
Csak azt nem értem, egyes felsőoktatási intézmények miért adják meg a mentességet. Tudomásom van arról, hogy van/nak olyan személy/ek akik 2005-2009 évben végzetek, és ezen idő alatt töltötték be a negyvenedik életévüket, megkapták a mentességet. És nem egy intézményről tudok. Nekem úgy tűnik, hogy nem egységesen értelmezik a jogszabályt a felsőoktatási intézmények.
2004. évben kihangsúlyozta az iskola, hogy nem kell nyelvvizsgázni!!! Ez érintett az évfolyamon két hallgatót. Természetesen folyamatosan konzultáltunk és érdeklődtünk ez ügyben. Folyamatosan az hangzott el, nem kell nyelvvizsga azon hallgatóknak akik időközben betöltik a negyvenedik életévüket. Hetedik félévben mikor szigorlatok és államvizsga előtt álltunk jött egy email, hogy " téves tájékoztatás történt a nyelvvizsga ügyében", mégis nyelvvizsgázni kell. És be kell látni, szigorlatok és államvizsga előtt megtudni egy ilyen hírt, nem volt kellemes, hisz addig abban a hiszemben voltam, voltunk, hogy ott lehetünk a diplomaosztón.
Úgy gondolom nem én nem mi hibáztunk!!!
Államvizsga előtt beiratkoztam egy tanfolyamra. Aki oda járt máig nem tudja letenni az alapfokot. Természetesen a szigorú feltételek mellett amit a szerződés apróbetűjében találtam nem tetszettek, így visszamondtam, bár pénzem veszlett. Utána egy másik tanárt kerestem szeptembertől, szintén nem vált be, hisz nem volt diákja, így hiába kértem hogy alapfokra tegyen, felsőszintű oktatással kezdte. Végül tavaly sikerült találnom egy megfelelő nyelvtanárt. Ebben azt akarom éreztetni, hogy nem egyszerű nem csak 40 év felett, hanem azoknak akik velem végeztek és még nem érték el a negyvenedik életévet. Gond a fizetés hisz az akkor végzett osztálytársakkal konzultálva kb. 77 ezer forint fizetésből nyelvtanárt fizetni, most mondjuk ki... nem egyszerű. Gyermek, család, munka, felelősség. Természetesen tudom, ez mindenkinek egyéni szociális problémája. De próbálunk segítésért kiáltani, és falakba ütközünk. Kb 44 államvizsgázott diákból 14 vette át a diplomát. Elgondolkodtató!!!

Tisztelettel:

Krisztina1
A Szerkesztők üzenete
2010.04.23. 14:48
Tisztelt "Krisztina1"!

A 2004 szeptemberében és utána beiratkozott hallgatókra az vonatkozik, hogy a beiratkozás naptári évében kellett betölteni a 40. életévet a mentességhez. Valószínű, hogy azt az átmeneti rendelkezést értette félre, ami a 2003. július 1-jén hallgatói jogviszonyban állókra, illetve a 2003. szeptemberében beiratkozott hallgatókra vonatkozott, amely szerint a szakra előírt képzési idő alatt kellett betölteni a 40. életévet a mentességhez.

Üdvözlettel,
Dr. Sárvári Judit
idegen nyelvi koordinátor

 

plasmapress üzenete
2010.04.22. 20:22
Tisztelt Szerkesztőség!

1997-ben végeztem művelődésszervező szakon, ekkor az alapdiploma megszerzéséhez nyelvvizsga követelmény nem volt. 2005-ben felvételt nyertem a SZTE szociális munkás szakára, ahol kijelentették, hogy aki rendelkezik diplomával nincs szüksége nyelvvizsgára az újabb diploma megszerzéséhez. A tanév elején azonban halasztást kértem, majd átjelentkeztem a TSF azonos szakára ahol 2006-ban kezdtem meg a tanulmányaimat. 2009-ben sikeres záróvizsgát tettem, az oklevelet azonban nyelvvizsga hiányában nem kaptam meg.
Az oklevél kiadását illetően a főiskola felé kérelemmel még nem éltem. Kérem állásfoglalásukat, hogy nyelvvizsga hiányában kiadható-e az oklevelem.
Köszönettel: LJ.
plasmapress üzenete
2010.04.22. 20:18
Tisztelt Szerkesztőség!

1997-ben végeztem művelődésszervező szakon, ekkor az alapdiploma megszerzéséhez nyelvvizsga követelmény nem volt. 2005-ben felvételt nyertem a SZTE szociális munkás szakára, ahol kijelentették, hogy aki rendelkezik diplomával nincs szüksége nyelvvizsgára az újabb diploma megszerzéséhez. A tanév elején azonban halasztást kértem, majd átjelentkeztem a TSF azonos szakára ahol 2006-ban kezdtem meg a tanulmányaimat. 2009-ben sikeres záróvizsgát tettem, az oklevelet azonban nyelvvizsga hiányában nem kaptam meg.
Az oklevél kiadását illetően a főiskola felé kérelemmel még nem éltem. Kérem állásfoglalásukat, hogy nyelvvizsga hiányában kiadható-e az oklevelem.
Köszönettel: LJ.
esperanza13 üzenete
2010.04.21. 14:37
Tisztelt Szerkesztőség!

2005-ben kezdtem el egyetemi tanulmányaimat, két szakosként, 10 féléves képzésben. Előző szemeszterben azonban leadtam az egyik szakomat, így a képzésem 8 félévesre módosult. Viszont van még valami: 2009 szeptemberében elkezdtem egy FSZ-es egyetemi képzést, amely 4 féléves. Kérem, írják meg nekem, hogy az én esetemben mennyi az államilag finanszírozott félévek száma. (Mindkét képzésen a kezdetek óta államilag finanszírozottként veszek részt.)

Köszönettel:
esperanza13
aniko_l üzenete
2010.04.20. 12:10
Tisztelt Szerkesztőség!

A kérdésem annyi lenne, hogy amennyiben 6+1 féléves képzésben veszek részt, akkor mennyi az államilag támogatott féléveim száma? 8 vagy 9 félév?
A szakmai gyakorlatos félév az államilag támogatott félévek vonatkozásában is része a képzési időnek, az így összeálló 7 félévhez kell hozzáadnom az igénybe vehető plusz 2 félévet?
sztpaebpte üzenete
2010.04.19. 21:23
Tisztelt szerkesztőség!
Jelenleg hatodik féléve járok alapképzésre és reményeim szerint a jövő téli szemeszterben megszerzem a Ba diplomát. Idén felvételiztem egy szeptemberben induló képzésre, ugyanis el szeretnék kezdeni egy másik alapképzést. Valószínűleg felvételt nyerek. Terveim szerint az első szemeszteremet passziváltatnám, hogy el tudjam végezni a másik szakomat és tavasztól kezdeném el az újat. Tehát számításaim szerint 1 félévet kellene költségtérítéses formában elvégeznem. Kérdésem az lenne, hogy tényleg így van-e? Köszönöm szépen!
erikaerika49 üzenete
2010.04.19. 18:44
Nyelvvizsga nélkül nem lehet szakmai vizsgát tenni. Választ kaptam a kérdésemre, csak további kérdést vet fel.
Sehol nem akadtam a SZVK-ra ami a szülésznő OKJ-s képzés szakmai vizsgáját szabályozná. Tudtommal pld. ovodapedagógus képzésben (személyes ismerős) sikeres szakmai államvizsgát tett, a diplomáját csak akkor kapta kézhez (kb. 6 hónap múlva) amikor a sikeres nyelvvizsga bizonyítványát bemutatta. És ez egy diploma volt, nem egy OKJ-s oklevél. Ide alapfokú nyelvvizsga kell. Továbbra sem értem. Kérem a T. szerkesztőséget, hogy konkretizált kérdésemre konkrét választ szíveskedjék adni.
Üdv. erikaerika49
A Szerkesztők üzenete
2010.04.16. 22:40

Tisztelt Professzor úr!

Hiller István miniszter úr a mai napon adta át a címeket, bővebben ezen a linken http://www.okm.gov.hu/miniszterium/sajtokozlemenyek/hiller-istvan-atadta-100416 olvashat róla.

Üdvözlettel,
a szerkesztők

Hennni üzenete
2010.04.15. 20:42
Tisztelt Szerkesztőség!

Én első éves vagyok egy felsőoktatási intézményben és most ún. minor szakot kell felvennem. Az anglisztikát szeretném felvenni, azonban ehhez emelt szintű angol érettségire lenne szükségem. Az lenne a kérdésem, hogy van e valami mód arra, hogy ezt szeptemberig megcsináljam?

(3) Pótló vizsgát, ha a vizsgaszervezés megoldható, a folyamatban lévő érettségi vizsga vizsgaidőszakában vagy azt követő másik vizsgaidőszakban, javítóvizsgát csak a folyamatban lévő érettségi vizsgát követő másik vizsgaidőszakban lehet tenni.
Azt szeretném tudni, hogy ez az én esetemben lehetséges e?( Mármint a pótlóvizsgára vonatkozó rész?)

Tisztelettel és köszönettel: Hennni
  
 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  
  

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok