2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az Oktatási Minisztérium tájékoztatója a Szent Korona országházi látogatásának meghosszabbításáról és a Millenáris Park meglátogatásának rendjéről

2004. február 5.

A Magyar Köztársaság Kormánya döntésének megfelelően az ország területén működő magyar általános iskolák, szakiskolák, szakmunkásképző iskolák, gimnáziumok és szakközépiskolák nappali rendszerű oktatásban részt vevő tanulói az iskola által szervezett csoportos utazás keretében díjmentes vasúti utazás igénybevételével meglátogathatják az Országházat, megtekinthetik a Szent Koronát, a koronázási jelvényeket, meglátogathatják a budai Millenáris Parkot.

A látogatást az iskolák az e tájékoztatóban meghatározottak szerint szervezhetik meg a 2004. január 1-jétől december 31-ig tartó időszakon belül.

I. Az Országház és a Millenáris Park látogatási rendje:

  1. Az iskolának a látogatás időpontját (legalább 10 nappal előbb) előzetesen egyeztetnie kell a Magyar Országgyűlés Idegenforgalmi Irodájával, illetőleg a Millenáris Kht-vel (a továbbiakban: Közönségszervező Iroda).
  2. A Közönségszervező iroda - az előzetes bejelentkezés alapján - visszajelzi az iskolának, hogy mely időpontban tudja fogadni a csoportot. Az Országház meglátogatására csak a hivatalos visszajelzésben meghatározott időpontban kerülhet sor.
  3. A Magyar Országgyűlés Idegenforgalmi Irodájának elérhetősége:
  4. Levélben: 1037 Budapest Kossuth tér 1-3.
    Fax: 441-4801
    Telefon: 441-4904, 441-4415, 441-4038, 441-4412
    Internet: www.parlament.hu

    Az Országgyűlés ülésszaka alatt, valamint az állami protokoll-rendezvények időszaka alatt a látogatás időpontja változik, ezért mindig szükséges az előzetes tájékozódás.
    Az Országház, a Szent Korona, a koronázási jelvények szervezett csoportokban (idegenvezető kíséretében) tekinthetők meg. A csoport vezetőjének tíz perccel a látogatás megkezdése előtt jelentkeznie kell az Országház X. kapujánál található jegypénztárban. Ennek során bejegyzik a látogatás tényét és bélyegzőlenyomattal látják el a csoportos utazásra szóló jegyet.
    Az Országházba történő belépéskor mindenkinek biztonsági ellenőrzésen kell átesnie. Ennek meggyorsítása érdekében a csoport tagjai - lehetőség szerint - ne vigyenek magukkal nagyobb méretű táskát, csomagot.
    Előre nem látható esemény miatt a látogatást a beléptetés megkezdéséig a Közönségszervező iroda lemondhatja. Erről az Iroda - lehetőség szerint előzetesen - értesíti az iskolát. Ha a Közönségszervező Iroda előzetes értesítést nem küld és emiatt a látogatás elmarad, ebben az esetben is le kell bélyegeztetni a csoportos jegyet az ingyenes visszautazás miatt. A látogatás elmaradásáért a Közönségszervező Iroda kártérítést nem fizet.
    Abban az esetben, ha az iskolai csoport nem tud az előzetesen egyeztetett időpontban megjelenni a látogatáson, ezt - legkésőbb két nappal a megadott időpont előtt - jeleznie kell a Közönségszervező Irodának.
    Az Országház előtt nincs parkolási lehetőség, ezért az épület csak gyalog vagy tömegközlekedési eszközzel közelíthető meg.
    Az Országházban a fényképezés és a videokamera használata megengedett. A Szent Korona és a koronázási jelvények kizárólag vaku használata nélkül fényképezhetők.

  5. A Millenáris Park meglátogatása esetén célszerű előre tájékozódni a nyitva tartó kiállításokról és a rendezvényekről.

A Millenáris Park elérhetősége:
Postacím: H-1024 Budapest, Fény u. 20-22
Telefon: 438-5312
Telefax: 438-5320
Internet: www.millenaris.hu
E-mail: millenaris@millenaris.hu

II. Az ingyenes vasúti utazás igénybevételének módja

  1. Az Országház és a Millenáris Park szervezett látogatásához az iskoláscsoportok a vasutat díjmentesen vehetik igénybe.
  2. Az utazási igényt a tervezett utazás előtt legalább 3 nappal be kell jelenteni az indulási hely vasúti pénztárában. A csoportos utazásnál az együttes elhelyezési igényt legalább hét nappal korábban jelezni kell a pénztárban. Az iskolának a díjmentes utazást a "Bejelentés tanulmányi kiránduláson" nyomtatványon kell igényelnie, melynek felső margóján "KORONA-LÁTOGATÁS" megjegyzést kell szerepeltetni. A bejelentésen fel kell tüntetni a kísérők nevét.
    A bejelentéshez csatolni kell annak az értesítésnek a másolatát, amelyben a Közönségszervező Iroda értesítette az iskolát a látogatás időpontjáról.
  3. Díjmentes utazásra jogosult a csoport az iskola székhelyének vasútállomásától a budapesti pályaudvarig és vissza. Ha az iskola székhelyén nincs vasútállomás, az iskola székhelyéhez legközelebb eső vasútállomás lehet az indulási hely. A díjmentes utazás nem szakítható meg, és hosszabb út részbeni fedezéséhez nem használható fel.
  4. A csoportos díjmentes utazás csak kísérővel vehető igénybe. Minden tíz tanuló után egy fő felnőtt kísérő utazhat díjmentesen. A csoporttal együtt utazó további kísérő a díjmentes utazás igénybevételére nem jogosult. Kísérő lehet az iskola pedagógusa, más alkalmazottja vagy szülő.
  5. A vasút által kiállított csoportos utazásra jogosító jeggyel a tanulók és kísérők kizárólag a 2. kocsiosztályon utazhatnak díjmentesen. A kötelező helybiztosítású vonaton a helyjegyet, az 1. kocsiosztály igénybevétele esetén a két kocsiosztály teljesárú díjának különbözetét előre meg kell fizetni. a vonaton történő helyjegyváltás vagy különbözeti díjfizetés esetén a vasút pótdíjat számít fel. Díjmentes menetjegy a vonaton és különvonaton nem igényelhető.
  6. A csoportos utazás a Közönségszervező Iroda által küldött fogadó nyilatkozatban megjelölt napot megelőző nap 00.00 órájában kezdhető meg, a visszautazást a fogadó nyilatkozatban megjelölt napot követő nap 24.00 órájáig be kell fejezni.
  7. Visszautazásra a csoportos menetjegy akkor érvényes, ha a látogatás tényét a Közönségszervező Iroda felülbélyegzéssel igazolja. Visszafelé a vasútállomáson nem kell lebélyegeztetni a csoportos menetjegyet.
  8. Felülbélyegzés hiányában a menetjegy nem érvényes. Ez esetben a vasúti utazás általános szabályai szerint meg kell váltani az oda-vissza útra szóló menettérti jegyet. A vonaton történő jegyváltás esetén ki kell fizetni a pótdíjat is.

Budapest, 2004. január 29.

Sipos János
közoktatási helyettes államtitkár

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok