2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tájékoztató új nyomtatványok megjelenéséről, nyomtatványok adattartalmának ellenőrzéséről

2004. április 16.

A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvényt módosító 2003. LXI. tv. 44. §-ának (3) bekezdése szöveges minősítést rendelt el az általános iskola bevezető és kezdő szakaszában. Eszerint "az első-harmadik évfolyamon - félévkor és év végén, továbbá a negyedik évfolyamon félévkor - szöveges minősítéssel kell kifejezni, hogy a tanuló kiválóan, jól vagy megfelelően teljesített, illetve felzárkóztatásra szorul." A szöveges minősítés alkalmazása 2004. szeptember 1-jén lép hatályba az első évfolyamon, ezt követően felmenő rendszerben halad tovább a felsőbb évfolyamokban.
A módosításnak sajátos nyomtatványigénye van. Az Oktatási Minisztérium irányításával folyik a szöveges minősítés nyomtatványainak kifejlesztése. Új bizonyítványt kapnak a 2004/2005. tanév végén az általános iskola első osztályosai. Az új bizonyítványhoz új törzslapok készülnek. Tekintettel arra, hogy a szöveges minősítés felmenő rendszerben lép be, a felsőbb évfolyamokban korábban kiadott bizonyítvány-könyvek továbbra is használhatók.
A szöveges minősítés bevezetése következtében a forgalomban lévő, jelenleg használatos általános iskolai nyomtatványok közül az első osztályos osztálynaplók és a tájékoztató füzetek a 2004/2005. tanévben induló első évfolyamokban már nem lesznek használhatók. A napló és a tájékoztató füzet is szöveges minősítésre alkalmas szerkezetben fog megjelenni. Az új nyomtatványokhoz az iskolák még a jelen tanév befejezése előtt hozzájutnak.
Ezúttal is nyomatékosan felhívjuk a figyelmet a közoktatási intézményekben használt nyomtatványok adattartalmának ellenőrzésére, az adatvédelmi előírások feltétlen érvényesítésére. A folyó tanévben utoljára használható nyomtatványok közül az A.Tü. 32. r. sz. számú, első osztályosok számára készült osztálynapló 92. oldalán a 3. számú táblázat az adatvédelmi törvény előírásaival ellentétes adat felvételére alkalmas, ezért ezt a táblázatot nem szabad kitölteni.

Kérem az intézmények vezetőit, haladéktalanul tegyék meg a kitöltés megakadályozásához szükséges intézkedéseket!

Sipos János
közoktatási helyettes államtitkár

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok