2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átfogó informatikai fejlesztési programok a közoktatásban - sajtóanyag

2005. december 1.
Az Oktatási Minisztérium fejlesztési programjainak köszönhetően jelentősen nőtt a közoktatási intézmények informatikai ellátottsága, egyre szélesebb körben nyílik lehetőség az infokommunikációs technológiák alkalmazására, a Közháló Program szinte valamennyi iskolának biztosított szélessávú internet hozzáférést, a Sulinet Expressz Program pedig jelentősen hozzájárult az internet és a számítástechnikai eszközök elterjedéséhez.

Internet hozzáférés biztosítása

A Közháló Program keretében 2005 végéig már közel 5500 közoktatási intézmény rendelkezik szélessávú internet hozzáféréssel, 2500 településen. Az internetes infrastruktúra kiépítésének minél teljesebbé tételének érdekében 500 elzárt, nehezen elérhető településen lett elérhetővé a műholdas adatszórás. A továbbfejlődés érdekében a Nemzeti Fejlesztési Terv II. keretében 2007 és 2013 között az adatvitel minőségének javítása érdekében megvalósul az optikai hálózat kiépítése.

Nagyértékű hardvereszközök beszerzése az informatikai normatívából

A közoktatási intézmények informatikai fejlesztését szolgáló kötött felhasználású támogatás, közismertebben az informatikai normatíva, a költségvetési törvényben található 4250 forint tanuló/év normatív támogatás. Ebből 2250 Ft/tanuló támogatásrész a nagyértékű hardvereszközök beszerzésére fordítható 3 éves bérleti konstrukció keretében. A közoktatásban ebben az évben debütált új normatíva találkozott az iskolák igényével, hiszen a közbeszerzési eljárás alapján kiválasztott IBM Magyarország Kft.-vel kötött szerződések alapján 55,510, nagyértékű hardvereszköz jutott el a közoktatási intézményekhez 6,2 milliárd forint értékben. A normatívának köszönhetően 22,082 PC, 3,028 notebook, 24,344 monitor, 5628 nyomtató és 438 szerver került az iskolákba. E lehetőségnek is köszönhetően a közoktatási intézményekben meglévő munkaállomások száma a 2003-as 122 ezer darabról 2005-re 148 ezerre nőtt. Nemcsak a PC-k száma, hanem minősége is jelentősen javult: míg 2003-ban a multimédiás számítógépek (Pentium III-IV, Athlon processzorokkal rendelkező PC-k) száma 20 ezer volt, addig 2005 végére már 45 ezer. Az informatikai normatívából lehetősége nyílt az iskoláknak kis értékű hardvereszközök (pl. egér, tintapatron, billentyűzet) és iskolai ügyviteli szoftverek beszerzésére is. A normatív támogatásról bővebb információ: www.om.hu/infonorm

Tisztaszoftver Program és Felsőoktatási Campus szerződés

A Tisztaszoftver Program keretében a közoktatási intézmények térítésmentesen jutnak különböző szoftverekhez. A 2008. március 30-ig érvényes megállapodásnak köszönhetően a közoktatási intézmények a Microsoft Windows XP Professional, Microsoft Office 2003 Professional, Office Media Content, Ügyfél-hozzáférési licenc szoftverekhez jutottak hozzá. A tanárok és rendszergazdák otthoni használatra is megkapták a szoftvereket.

A felsőoktatásban a Campus szerződésnek köszönhetően még bővebb a térítésmentesen elérhető szoftverek köre, ezek a Microsoft Windows XP frissítés, Microsoft Office 2003 Professional, Microsoft Sharepoint Protal Server, Microsoft Klienshozzáférési jog, Microsoft MSDN AA előfizetés, Microsoft Visual Studio .NET, Microsoft Windows Server, Microsoft Exchange Server, Microsoft SQL Server, Microsoft ISA Server, SUN Start Office 6.0.

Innovatív IKT infrastruktúra fejlesztése

A középiskolának eljuttatott 1100 darab digitális zsúrkocsi és bőrönd egy projektort, notebookot, DVD lejátszót tartalmaz. A 3 milliárd forintos program új és hatékony taneszközt adott a pedagógusok kezébe.

Az interaktív tábla nagy mértékben fejleszti a pedagógusok előadás-technikáját. A szakképzési intézmények közel 1000 db interaktív táblához jutottak hozzá, a Nemzeti Fejlesztési Terv második részében 2010-ig a 62 ezer tanteremből 40 ezer jut interaktív táblához.

A helyi vezeték nélküli (wireless; WIFI) hálózatok kialakítása is elkezdődött, 2004 első félévében a digitális zsúrkocsi részeként 300 wireless hozzáférési pont került átadásra, 2005-ben pedig pályázati lehetőség nyílt a gimnáziumok wireless hálózatának kialakítására is 100 millió forint értékben. A Nemzeti Fejlesztési Terv második részében a helyi a WIFI technológiát minden közoktatási intézményre kiterjesztjük.

A Sulinet Expressz Program

A 2003. július 1-én indult Sulinet Expressz Program célja az internet és a számítástechnikai eszközök elterjedésének elősegítése, az oktatás modernizálása irányított adócsökkentés formájában, amely az információs társadalom családi infrastruktúrájának megteremtését szolgálja. A program nyújtotta adókedvezményt kezdetben az oktatás szereplői; a pedagógusok, a szülők és a diákok vehették igénybe.
A program 2004. július 1-jén átalakult, azóta a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó minden magánszemély jogosult a programban részt venni, a vásárlóknak 50 százalék önrészt kell vállalniuk minden terméknél és évi 4 millió forint jövedelem fölött az adókedvezmény nem vehető igénybe.
A 2005. november 8-tól bevezetett változások alapján kizárólag teljes konfigurációk és notebook-ok szerezhetőek be a program keretében.
A Sulinet Expressz Programnak köszönhetően 150 ezer új számítógép került a háztartásokba, 500 ezer számítógépet újítottak fel, 600 ezer család jutott számítástechnikai eszközhöz. Az adókedvezményt igénybe vevők 94 százaléka alkalmazott, 80 százalékuk évi jövedelme nem haladja meg a 3,5 millió forintot.

* * *

Az IKT fejlesztés által támogatott programok bemutatása a közeljövőben a következő fórumokon valósul meg:
  • Bologna Folyamat, Felsőoktatási Reform - 2005. december 2. (Educatio Kiállítás)
  • Digitális tartalom fejlesztés, SULINET - 2005. december 3. (Educatio Kiállítás)
  • Egységes Oktatási Azonosító és Diákkártya rendszer - 2005. december 5. (HIK sajtótájékoztató)
  • Elektronikus adminisztrációs rendszerek - 2005. december 5. (HIK sajtótájékoztató)
2005. december 1.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok