2023. június 1.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyarország képes történelmi kronológiája a Sulinet Digitális Tudásbázisban

2005. április 26.
A Magyarország Képes Történelmi Kronológiája című internetes adatbázis fejlesztésének újabb szakasza zárult le, melynek forrását az Informatikai és Hírközlési Minisztérium IHM-ITP-11-es pályázata biztosította. A magyar történelem nevezetes évszámaihoz, eseményeihez 12 ezer képet társítottak a szerkesztők. Az Országos Széchényi Könyvtár szerverén helyet kapó képes kronológia a http://www.kepido.oszk.hu címről érhető el. A Sulinet Digitális Tudásbázishoz (SDT) kapcsolódó adatbázis jelentős segítséget nyújt az infokommunikációs technológiát az oktatás folyamatában felhasználó pedagógusoknak. Május végén újabb digitális tananyagokkal bővül az SDT


Magyarország képes történelmi kronológiája

Az adatbázisban történelmünk sorsfordulóit, a mindennapok és ünnepek eseményeit, tárgyi és írásos emlékeit követhetjük nyomon a kezdetektől a második évezred végéig. Az időrendben felsorolt szikár tényeket a tárgyi és szellemi kultúra emlékeivel, korabeli és később született képzőművészeti alkotásokkal illusztrálták. A Magyarország Képes Történelmi Kronológiája című adatbázis elsősorban az oktatás és az ismeretterjesztés céljait szolgálja a tudományosság igényével.

Az adatbázis a Széchenyi Terv Információs Társadalom- és Gazdaságfejlesztési Program keretében, a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága támogatásával jött létre. Az adatbázis nagymértékű továbbfejlesztésére 2004-ben nyílt lehetőség az IHM-ITP-11-es pályázat keretében az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, az Oktatási Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma anyagi és erkölcsi támogatásával. Az újabb fejlesztési szakaszban az adatbázis átkerült az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szerverére és beépült annak szolgáltatási rendszerébe. A tartalmi fejlesztésben is döntő szerepet kapott az Országos Széchényi Könyvtár, mivel a digitalizálási munkái során keletkezett nagy mennyiségű, rendkívül gazdag képanyag biztosítja az adatbázis képanyagának jelentős bővülését. Példaként említhetjük, hogy ebben az adatbázisban került először nagy nyilvánosság elé az OSZK 1956-os röplapgyűjteménye, továbbá XVI-XVII. századi magyar vonatkozású nyomtatott röplapjai is. Jelentős mennyiségű metszet, képeslap alapján kereshetjük a magyar vár-, város- és színháztörténet fontos helyszíneit is. Az Enciklopédia Humana Egyesület és az OSZK együttműködése biztosítja az adatbázis folyamatos bővülését a magyar írásbeli kulturális örökség területén. Tervek szerint további intézmények is bekapcsolódnak a tartalmi fejlesztésbe.

Az adatbázis tetszőleges internet-böngészővel megtekinthető (http://www.kepido.oszk.hu). A gyűjtemény tervezett bővítésénél figyelembe kívánjuk venni a témakör iránt érdeklődők igényeit, kívánságait, kérdéseit. A felhasználói körrel való kapcsolatfelvételt és folyamatos kommunikációt szolgálja a nyitó oldalon felkínált Javaslat lehetősége is. A felhasználók egy űrlap segítségével tehetnek javaslatot az adatbázis bővítésére. Javasolhatnak képeket, időpontokat, földrajzi elemeket. A javaslatokat negyedévente összeülő bizottság értékeli és bírálja el, majd ezután kerül sor az adatbázis tényleges kiegészítésére.
Az adatbázis kereshető képek, időpontok és földrajzi elemek alapján is. Többféle keresési lehetőség biztosítja a hatékony munkát. Lehetőség van kulcsszavas és szabadszöveges keresésre is. Az időrendet 3000 időpont mellett kb. 5000 esemény alkotja. A képtárban jelenleg több mint 12000 kép található. A tezaurusz alapján mintegy 1000 kulcsszó (tárgyszavak, szerzők, valamint egy bizonyos eseményhez nem köthető képek dátumai) segítségével kereshetünk. Jelenleg a magyarországi várrendszer, az adatbázisban található város- és színháztörténeti vonatkozású elemek topográfiai vetületét láthatjuk az adatbázisban a Kárpát-medence domborzati és vízrajzi térképére vetítve. Az adatbázis tervezői és kivitelezői további topográfiai elemek megjelenítését is tervezik.
 

Sulinet Digitális Tudásbázis: http://sdt.sulinet.hu

A Sulinet Digitális Tudásbázis (SDT) célja, egy komplett, a műveltségi területeket minden közoktatási évfolyamon felölelő elektronikus tananyag-adatbázis és az azt kezelő dinamikusan testre szabható keretrendszer létrehozása. Ennek alapvető feltétele, hogy a létrehozott adatbázis képezze le az iskola tantervét a különböző műveltségi területeken, és konkrét óravázlatokat, módszertani segédleteket, tananyagokat és elemi tanulási egységeket nyújtson a pedagógusok és a tanulók számára, amelyeket felhasználhatnak a mindennapi tanítás-tanulási folyamatban.
A 2004. szeptember óta a Tudásbázis tesztverziója érhető el, jelenleg 11 műveltség területre/tantárgyra vonatkozó digitális tananyagot tartalmaz. Ezek a tartalmak oktatási célra mindenki számára szabadon és díjmenetesen elérhetőek.

A rendszer egy elektronikus tananyag-adatbázis és tartalomkezelő eszköz, amely minőségileg új lehetőségeket biztosít interaktív multimédia tartalmak eléréséhez és felhasználásához az iskolai oktatásban. Lehetővé teszi eddig nem létező elektronikus oktatási anyagok elérését és felhasználását a mindennapi oktatásban, illetve támogató eszközt biztosít a pedagógusok számára az információ gyűjtő, értékelő és problémamegoldó gondolkodás magasabb szintjeire való felkészítéshez.

Lényeges kihangsúlyozni, hogy a tananyagfejlesztés nem fejeződött be, hiszen, ez a rendszer nyitott, folyamatosan bővül, egyre több digitális tananyag fog bekerülni.

A Tudásbázisba bekerülő anyagok fejlesztőit közbeszerzési eljárás, illetve pályázatok útján kerültek kiválasztásra:
 • Digitális tananyagok és taneszközök készítése (már meglévő, akkreditált tankönyv alapú fejlesztés tantárgyakhoz)
 • Interneten, mindenki számára elérhető formában megjelenő, új fejlesztésű, választható oktatási modulok tananyagainak kifejlesztése, és digitális formában történő elkészítése
 • Digitális oktatási segédanyagok fejlesztése (kiegészítő tananyagok, adatbázisok)
 • A Nemzeti Alaptanterv követelményeihez illeszkedő, az interneten hozzáférhető digitális oktatási segédanyagok forgatókönyveinek elkészítése
Az első pályázat keretében elkészült pályázatokat jelenleg lektorálják, ezek javított változatai május közepéig kerülnek a keretrendszerbe, a második pályázat keretében elkészült pályázatok pedig május végéig.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal közösen gondozott harmadik pályázat nyertesei 2004 tavaszán kezdték el a tananyagfejlesztést. Ezek a tananyagok 2005. júniusa és szeptembere között folyamatosan kerülnek publikálásra. Néhány példa az itt elkészülő tananyagokból:
 • Huszártörténelem
 • Képes Történelmi Atlasz
 • Magyar digitális várlexikon
 • A Formák képe- A Képek formanyelve
 • A magyar nép tánchagyománya, Néptánc és tánckísérő muzsika a közoktatásban
 • Magyarország madarainak gyűjteménye
2005-ben elkészülnek a közismereti tárgyak 1-6, illetve 1-8-ik évfolyama. A teljes, adott tantárgyhoz, műveltségi területhez tartozó tananyagok mellett, különböző gyűjtemények is színesíteni fogják a SDT tartalmát:
 • Feldolgozásra kerül a Magyar Távirati Iroda által egy politika- társadalomtörténeti képgyűjtemény 1945-től napjainkig, amely 10.000 képet jelent ez év végéig.
 • Az Országos Széchényi Könyvtár által elkészített "Magyarország képes történelmi kronológiája", mint link májusban már elérhető lesz az SDT-ből. Ebben a képtárban található többek között a magyar katonaviseletet bemutató képgyűjtemény is.
 • Reményeink szerint az év végéig az SDT tovább bővül feladatokkal, példatárakkal, filmrészletekkel, és újabb olyan nemzetközileg is már használt tartalommal, amely segítik a pedagógusok, diákok munkáját.
 • Az újabb tananyagok publikálása mellett az Sulinet Digitális Tudásbázis rendszer továbbfejlesztése is folyik és 2005. szeptemberig a felhasználók újabb funkciókat vehetnek birtokba.
Pedagógus-továbbképzés

Ahhoz, hogy a pedagógus használni tudja a tanítás tanulás folyamatában a digitális tananyagot, szükséges hogy továbbképzésen vegyen részt.
2004 márciusában, 22 témában 10.000 pedagógus számára kezdődött támogatott továbbképzés. A 10.000 pedagógus pályázattal került kiválasztásra. 2005 május 30-ig befejeződnek a továbbképzések. A 22 téma nagy része az IKT alap kompetenciákat erősítette.

2005 májusában újabb pályázatok kerülnek kiírásra, hozzávetőlegesen 17.000 pedagógus számára. Itt a cél, hogy az IKT alapismereteken kívül, olyan továbbképzések támogatása, amelyek segítik a pedagógust abban, hogy hogyan alkalmazza a digitális tananyagokat az óráján, hogy alkalmazza az IKT eszközöket más kompetencia területen.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok