2023. június 2.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az oktatási azonosító szám

2005. november 21.
A közoktatási törvény előírása alapján november 30-ig másfélmillió diák és pedagógus kapja meg az oktatási azonosító számát tartalmazó igazolását. Ez az igazolás nem helyettesíti a diákigazolványt és nem minősül hatósági igazolványnak, célja az érintett személy tájékoztatása a számára kiosztott azonosító számról, amelyet a későbbiekben egyre szélesebb körben lehet felhasználni az oktatási jogviszonyt érintő ügyintézések során (pl. diákigazolvány igénylés, felvételi eljárás, stb.).

A közoktatási törvény rendelkezései előírják a közoktatásban résztvevők (tehát a tanulók és pedagógusok) számára egy tizenegy számjegyből álló azonosító szám kiosztását. A szám kiosztásának legfontosabb célja a korszerű, pontos, naprakész nyilvántartás, amely biztosítja, hogy a közoktatási jogviszonyhoz kapcsolódó juttatások (pl. normatívák), illetve kedvezmények (pl. utazási kedvezmény) igénybevételére való jogosultság központilag ellenőrizhető legyen.
Az azonosító számok kiadását adatszolgáltatás előzte meg; az oktatási intézmények az Educatio Kht. Közoktatási Információs Irodájának (KIR) 2005. április 1. és június 15. között továbbították azok nevét és szükséges adatait, akik az intézménnyel tanulói jogviszonyban állnak, vagy az intézményben dolgozó pedagógusok. A nyilvántartásban szereplő személyek részére létrehozták és hozzárendelték az oktatási azonosító számokat, legyártották az azonosító számokat tartalmazó igazolásokat. Az igazolásokat az intézmények a Közoktatási Információs Irodától az őszi szünet után kapták meg, és azt november 30-ig kötelesek a tanulóiknak, pedagógusaiknak átadni.
Ez az igazolás nem helyettesíti a diákigazolványt és nem minősül hatósági igazolványnak, célja az érintett személy tájékoztatása a számára kiosztott azonosító számról, amelyet a későbbiekben egyre szélesebb körben lehet felhasználni az oktatási jogviszonyt érintő ügyintézések során (pl. diákigazolvány igénylés, felvételi eljárás, stb.).
Néhány hónapja a Közoktatási Információs Iroda az oktatási intézmények részére bocsátott egy Felhasználási kézikönyvet, amelynek célja, hogy az előírt tanuló- és pedagógus nyilvántartás működési kereteit a mindennapi tevékenységek szintjén meghatározza. A kézikönyv átfogó tájékoztatást ad a tanuló- és pedagógus nyilvántartás működéséről, részletekbe menően tárgyalja a nyilvántartás létrehozásának célját, az intézmények feladatait, a feladatok végrehajtását támogató informatikai rendszert.

További információ: http://www.oktatasiazonosito.hu


2005. november 21.
OM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok