2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az OM közigazgatási államtitkárának levele a jegyzőkhöz a várható hóhelyzettel kapcsolatban

2005. január 25.
Tisztelt Jegyző Úr / Tisztelt Jegyző Asszony!

Ezúton tájékoztatom, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint 2005. január 26-án (holnap), valamint a hét második felében országszerte jelentős havazás várható.
Felhívom szíves figyelmét a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 54. § (1) bekezdésében, valamint 91. § (1) bekezdésének b) pontjában foglaltakra, mely rendelkezések értelmében:

"54. § (1) A nevelési-oktatási intézmény vezetője rendkívüli szünetet rendelhet el, ha rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás vagy más elháríthatatlan ok miatt a nevelési-oktatási intézmény működtetése nem biztosítható, vagy az intézkedés elmaradása jelentős veszéllyel, illetve helyrehozhatatlan kárral járna. Intézkedéséhez be kell szerezni a fenntartó egyetértését, illetve, ha ez nem lehetséges, a fenntartót haladéktalanul értesítenie kell".

"91. § (1) A főjegyző
b) az oktatási miniszter egyidejű értesítésével rendkívüli szünetet rendel el, ha rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás vagy más elháríthatatlan ok miatt a megye, főváros területén a nevelési-oktatási intézmények működtetése nem lehetséges. A főjegyző a döntéséhez - kivéve, ha a késlekedés jelentős veszéllyel vagy helyrehozhatatlan kárral járna - beszerzi az érdekelt önkormányzatok jegyzőinek véleményét. Ha a vélemény beszerzésére nem volt lehetőség, a főjegyző az intézkedéséről azonnal értesíti az érdekelt önkormányzatok jegyzőit".

Kérem, hogy amennyiben az időjárási helyzet szerint szükségesnek ítéli, úgy fenti jogszabályoknak megfelelően segítse elő a rendkívüli iskolai szünet elrendelésére vonatkozó lépések megtételét az illetékességi területén működő közoktatási intézményekben.

Előfordulhat, hogy a havazás miatt a tanulók nem tudnak eljutni az iskolába, illetőleg, hogy a tanulókat szüleik nem engedik el az iskolába. Indokolt, hogy az ilyen okból történő távolmaradást igazolt távollétnek fogadja el az iskola.


Budapest, 2005. január 25.


Üdvözlettel

Dr. Szüdi János
közigazgatási államtitkár
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok