2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Rászorultsági alapon járó ingyenes tankönyv és étkezés

2005. augusztus 24.
Ingyenes tankönyvellátás

2005/2006-os tanévben válik teljessé az ingyenes tankönyvellátás rendszere az újonnan belépő 9-13. évfolyamos kedvezményezettekkel. Több mint a duplájára emelkedett az ingyenes tankönyvellátás állami támogatása. Míg 2002-ben 3,5 milliárd forinttal támogatta az állam a tankönyvvásárlást (és nem volt kötelezően ingyenes ellátás), addig 2005-ben mintegy 700.000 rászoruló tanuló ingyenesen jut tankönyveihez. Ehhez a költségvetés csaknem 8,0 milliárd forint támogatást biztosít. A térítésmentes tankönyvellátásra való jogosultság igazolásához az iskolában elegendő bemutatni a családi pótlék összegét tartalmazó bérjegyzéket, számlakivonatot vagy postai utalványt.

Az elsősök vagy kilencedikesek legkésőbb a beiratkozáskor jelenthetik be jogosultságukat az ingyenes tankönyvre. Az ingyenesség biztosítása történhet a tankönyvvásárláshoz nyújtott támogatással, iskolai könyvtárból történő kölcsönzéssel; a tankönyvek napköziben, tanulószobában történő elhelyezésével.

Térítésmentesen kell biztosítani a tankönyvet
  • a tartósan beteg,
  • a sajátos nevelési igényű,
  • a három vagy többgyermekes családban élő,
  • az egyedülálló szülő által nevelt,
  • a nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult,
  • a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő, nappali tagozatos 1-13. évfolyamos diákok.
Rászorultsági alapon járó ingyenes és kedvezményes étkeztetés

2003 szeptembere óta mintegy 100 ezer rászoruló óvodás ingyenes étkeztetésben részesül, a Kormány 2005-ben további 1,5 milliárd forintot csoportosított át az alsó tagozatos tanulók gyermekétkeztetés díjának egyedi mérséklésére, vagy elengedésére. Az étkeztetési támogatás a rászorulók körében családonként 2.500-5.000 forint/hó megtakarítást jelent.

A szociálisan rászorult gyermekek számára nyári étkeztetést biztosítottunk. Ez számításaink szerint kb. 70-80 ezer gyermeket érintett, 300 millió forintot fordítottunk a célra.

Az ingyenes étkeztetésre jogosultak a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő óvodás gyermekek, valamint az 1--4. évfolyamon nappali oktatásban résztvevő tanulók hely önkormányzati döntés alapján.

Az 50%-os térítési díj-kedvezményre jogosultak
  • a tartósan beteg vagy fogyatékos,
  • a három vagy több gyermekes családban élő,
  • a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermekek.
A rászorultsági alapon járó ingyenes vagy kedvezményes étkezésre szóló igényre folyamatosan, egész évben lehet nyilatkozatot benyújtani, az azt követő hónaptól már ingyenes vagy kedvezményes étkezésben részesül az óvodás vagy diák.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok