2023. június 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Vegyen részt Ön is a Tavasz Nap Európában 2005 programban!

2005. február 9.
Idén újra indul a Tavasz Nap Európában elnevezésű program, melyet 2003-ban az Európai Konvent tagjainak kezdeményezésére indítottak el. Az első ilyen jellegű rendezvény addig szinte példanélküli együttgondolkodást és együttműködést eredményezett - mind az európai iskolákat, mind az európai ügyeket illetően. Az első kezdeményezés több mint 5000 iskolát és közel 750 000 diákot vont be a programba.
 
Az Európai Bizottság és az Európai Parlament kérésére a Tavasz Nap Európában 2005 programot nemzetközi szinten az Európai Iskolahálózat (European Schoolnet) koordinálja, szorosan együttműködve az Európai Unió illetve a csatlakozásra váró országok oktatási minisztériumaival. Az Európai Iskolahálózat koordinálásával évente több projekt lát napvilágot, melyeknek fő célja, hogy a fiatalok minél tájékozottabbak legyenek az Európai Uniót érintő kérdésekben és a különbözőségeket, a határokat és nyelvi nehézségeket legyőzve együtt dolgozzanak más országok diákjaival, felfedezve közben Európa sokszínűségét. Az Európai Iskolahálózat tagjaként a magyar oktatási intézmények első kézből szerezhetnek információt a szervezet koordinálásával induló uniós projektekről, programokról, versenyekről, stb.

A Tavasz Nap Európában 2005 program célja, hogy a fiatalok bevonásával a diákok minél szélesebb körű információhoz jussanak az Európai Unióról és egyúttal véleményt is formálva hallassák a hangjukat.
Minden évben egy bizonyos téma köré szervezik a Tavasz Nap eseményeit; idén a program fókuszpontjában az Európai Alkotmány áll. Minden iskola, amely regisztrálja magát, kap egy kivonatot az Európai Alkotmányból a saját nyelvén, a program végeztével pedig egy bizonyítványt, mely bizonyítja, hogy az iskola derekasan helyt állt a Tavasz Nap programban.

Minden iskola, amely részt vesz a projektben, Európa szerte "Tavasz Napot" szervez. A központi Tavasz Nap 2005. március 17-én lesz, de az iskolák ettől eltérhetnek, saját programjaikhoz igazíthatják az időpontot. Ez lehet egy 1 órás vagy akár egész napos program is. Szakembereket hívhatnak, hogy közösen vitassák meg az Uniót és a diákokat érintő kérdéseket, szervezhetnek versenyeket, kvíz játékot, kiállítást, vitafórumot -- kinek-kinek fantáziájára bízva azok megvalósítását.

Hogyan vehetnek részt az iskolák?
 
A Tavasz Nap projektben minden iskola önálló, az aktuális kérdéshez kapcsolódó alprojekttel is részt vehet, de a szervezők 3 különböző típusú tevékenység csoportot is kitaláltak, melyben az iskolák részt vehetnek.
 
"Döntéshozatali szerepjáték": Egy online játék, mely szimulálja az Európai Unió döntéshozatali folyamatát.
 
"Európai Értékek", melynek keretében az európai alapértékeket (demokrácia, szabadság, egyenlőség, tolerancia, szolidaritás ) lehet körbejárni 4 tevékenység mentén.
  • Cselekedjünk! Válasszon ki egy értéket és váltsa tettekre!
  • Illusztrált értékek: Hogyan tanulják meg a diákok a kultúrájukban és idegen kultúrákban az értékeket felismerni és elismerni.
  • Mit csinálnék, ha: fórumbeszélgetések arról, hogy hogyan oldhatóak meg erkölcsi kérdések az értékek segítségével.
  • Van egy álmom,:víziók egy jobb Európáról, amit levélként a diákok címezhetnek minisztereknek, politikai és más fontos közéleti személyiségeknek, ami angolul, franciául vagy németül megjelenhet a Tavasz Nap honlapján.
"Chatelj egy Szakértővel", mely tevékenység során lehetőség nyílik a diákok számára, hogy európai uniós szakértőkkel, európai uniós intézmények vezetőivel beszélgessenek. A Tavasz Nap szervezői 6 online beszélgetést terveznek, melyek szövegkönyveit megszerkesztik, így azok egyedülálló oktatási anyagként szolgálhatnak.

Regisztráció, információk, elérhetőségek
 
Regisztrálni lehet a http://futurum2005.eun.org többnyelvű honlapon 2005. március 20-ig.
 
További információért, segítségért forduljon Szabó Zsófiához.
 
Tel: 477-3201; E-mail: szabozs@sulinet.hu
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok