2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Arató Gergely a falusi iskolákról és a finanszírozásról

2006. szeptember 9.
Különös akkor a falu lakosságmegtartó erejéről beszélni, amikor a település elitje, de még a pedagógusok egy része is elviszi máshová tanulni a gyermekét abból az iskolából, amelynek a fennmaradásáért egyébként küzd - mondta Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára szombaton Veszprémben, egy közoktatási fórumon.

(MTI) - Különös akkor a falu lakosságmegtartó erejéről beszélni, amikor a település elitje, de még a pedagógusok egy része is elviszi máshová tanulni a gyermekét abból az iskolából, amelynek a fennmaradásáért egyébként küzd - mondta Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára szombaton Veszprémben, egy közoktatási fórumon.

Ez a helyzet "nagyon komolyan megkérdőjelezi", hogy érdemes-e az ilyen iskolát megtartani - mutatott rá az államtitkár.
Mint mondta, az oktatás finanszírozását illetően is "előbb-utóbb tiszta vizet kell önteni a pohárba, mert a mai fejkvótarendszer kizárólag arra alkalmas, hogy elkenődjön a felelősség is és az is, hogy mi mennyibe kerül".
Arató Gergely szerint nem világos, hogy milyen feladat ellátására van állami garancia, s mi az, amit az önkormányzat vállal. Az oktatás közös finanszírozású; egyrészt állami, másrészt önkormányzati, de ennek arányát meg kellene pontosan határozni - tette hozzá.
Hangsúlyozta: a pénz ott van a rendszerben, csak nem hasznosul jól, mert "a finanszírozás nem a hatékony feladatellátás, hanem az elaprózódás irányába hat". Közlése szerint az elmúlt öt évben több mint kétszeresére nőttek az oktatásra fordított kiadások, az eredmény mégsem, vagy alig látható.
A pedagógusok óraszámemeléséről úgy fogalmazott, hogy az "tartozás, amit előbb-utóbb vissza kell adni a pedagógus társadalomnak", s nagy kérdés lesz, hogy milyen módon.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok