2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Arató Gergely: hétszáz milliárd forintos uniós támogatásra számíthat az oktatás

2006. november 24.
A 2007-2013. közötti uniós költségvetési időszakban az oktatásra fordítható fejlesztési pénzforrások elérik az előzetesen várt 700 milliárd forintot, s ebben még nem is szerepel a szakképzés támogatása - hangsúlyozta Arató Gergely csütörtökön Balatonfüreden, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet konferenciáján.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára szerint ez "igen jelentős pénzforrás, ám ha minden igényt számba veszünk, még lenne ötletünk, még tudnánk mire költeni, de ez a pénz már érzékelhető, komoly fejlesztési ugrást jelent majd a magyar oktatási rendszer egészében". Világosan kell azt is látni, hogy ez a pénz - az uniós logika alapján - nem egyenletesen fog eloszlani; nem úgy lesz, hogy van 3400 oktatási intézmény, s ezzel osztva a 700 milliárdot, kijön egy adott összeg, és mindenki fáradhat a kasszához - mutatott rá az államtitkár. Jó pályázatokkal kell előállni - tette hozzá.

Megjegyezte azt is: "ahogy én a magyar közoktatási intézményeket ismerem, zömük rendelkezik olyan fejlesztési elképzeléssel", amellyel igénybe tudja venni a fejlesztési pénzforrást. "Én olyan iskolát, meg óvodát nem láttam Magyarországon, hogy ha azt mondják, hogy lehet pályázni bármire, akkor ne lett volna olyan elképzelés, amelyet annak keretében lehet megvalósítani" - vélekedett Arató Gergely. Rámutatott arra is, hogy az infrastrukturális fejlesztéseknél különösen "indokolt a forrásigény", hiszen az iskolaépületeink állapota "a még elviselhetőtől a botrányoson keresztül a katasztrófálisig terjed". Megítélése szerint alig akad olyan iskolaépület, amely a kor színvonalának megfelel. Arató Gergely hangsúlyozta: jelentős mértékben a helyi (regionális) döntéseken múlik majd, hogy mire, milyen ütemezésben és milyen módon jut pénz. Az államtitkár ismertetése szerint a Nemzeti Fejlesztési Terv ugyanis a regionális operatív programjai keretében finanszírozza legfőképpen az oktatást. Utalt rá, hogy ennek alapján valósulhatnak meg például a nagymértékű iskola-fejlesztési és -felújítási programok.

Közlése szerint a tárca azt szeretné, ha 2007 elején már kiírhatók lennének bizonyos pályázatok, s arra ösztönzi majd a regionális tanácsokat is, hogy "az infrastruktúra fejlesztésével kapcsolatos pályázatok is a lehető legkorábban jelenjenek meg". Arató Gergely kitért arra is, hogy "a pedagógusok óraszám-emeléséből visszajönni nem fogunk (...), ebben nem tudunk kompromisszumot ajánlani", de az úgynevezett kéthavi időkeret és munkaidő-nyilvántartási kötelezettség elhagyása azonban - mint fogalmazott - "nem lehetetlen". Az államtitkár elmondta: világosan értik a tárcánál, hogy az óraszámemelés és az olyan bérajánlat, amit "tenni tudunk", a szakszervezetek számára nem üdvözlendő. Hozzátette: "azt is világosan kell azonban látni, hogy ebben a szituációban mindannyian egy költségvetési kényszer alatt tárgyalunk". Arató Gergely rámutatott: minden olyan taktikai elemet próbálnak kiaknázni, ami az ágazat számára jobb lehetőségeket biztosít. Mint mondta: ebben azok a partnereik, akik kulturáltan tárgyalva, a munkajog szabályait betartva keresnek lehetőséget arra, hogy nyomást gyakoroljanak a tárcára és a kormányzat egy részére is. "Azok a partnereink viszont, akik inkább a médiában való szereplés lehetőségeit keresik, azok rontják ezeket a pozíciókat" - tette hozzá az államtitkár. A jelenlegi egyensúlyteremtő politikában és költségvetési helyzetben nem kaphat többet az, aki hangosabban kiabál - mondta Arató Gergely. Közölte azt is, hogy a közalkalmazotti bérrendszert "érdemben átrendező" törvényjavaslat jelenleg nincs a parlament előtt.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok