2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átfogó iskolafelújítási programot szorgalmazott a szakminiszter

2006. augusztus 29.
Várhatóan a 2007/2008-as tanévtől átfogó iskolafelújítási program indulhat el Magyarországon - az oktatási és kulturális tárca vezetője erről a tanév előkészítő tájékoztatón beszélt pedagógusok előtt a fővárosban kedden.
Fotók: Gordon Eszter
Fotók: Gordon Eszter

Hiller István kifejtette: a hatvanas évek vége, a hetvenes évek eleje óta nem volt Magyarországon átfogó iskolafelújítási program, s kizárólag költségvetési forrásból erre most sem telne. Jelenleg is folynak a tárgyalások arról, hogy a 2007-13 közötti fejlesztési tervéből külön forrást különítsenek el a közoktatás infrastrukturális megerősítésére - mondta.

A program így a 2007/2008-as tanévtől elindulhat, s fél évtized alatt százas nagyságrendben újulhatnak meg teljes egészében iskolák, illetve ezres nagyságrendben iskolarészek, valamint megvalósulhatnak informatikai fejlesztések is.

Az óraszámok változásáról kifejtette: 2002-ben az általános ötven százalékos béremeléssel csökkentek a kötelező óraszámok. Hiller István azt mondta: úgy érzi ez hiba volt. Közölte: a 2007/2008-as tanévtől kénytelenek voltak a kötelező óraszámot megemelni.

Elmondta: a következő tanévtől a nehéz helyzetű gyermekek felzárkózását kívánja segíteni az a heti két óra, amely tanórán kívüli tevékenységként előírható.

A középfokú oktatást érintve szólt arról is, hogy folytatódik az Arany János Tehetséggondozó Program, az Útravaló Ösztöndíj Program és az Utolsó Padból Program is.

Arra kérte a pedagógusokat, támogassák a Világ - Nyelv Program megvalósítását, s kitért arra, 2010-re meg kell teremteni a lehetőséget, hogy a gimnáziumokban minden diák tanulhasson angol nyelven.

A pedagógusképzésről szólva hangsúlyozta: annak színvonalát minőségelvűvé kell tenni. Mint mondta, számára a reformnak csak akkor van értelme, ha színvonal-emelkedést eredményez.


MTI

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok