2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A bankkonferencia résztvevői támogatják a pénzügyi ismeretek oktatását

2006. november 20.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által szervezett I. Bankkonferencia résztvevői is támogatják az Oktatási és Kulturális Minisztérium kezdeményezését, hogy a Nemzeti Alaptanterv egészüljön ki pénzügyi ismeretekkel - közölte a PSZÁF.
Az elmúlt időszakban több szervezet, köztük a PSZÁF, a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség és a Budapesti Értéktőzsde is hangsúlyozta annak a fontosságát, hogy - a fejlett piacgazdaságokhoz hasonlóan - a pénzügyi ismereteket már gyermekkorban, az általános vagy középiskolai tanulmányok során szerezhessék meg a tanulók.

A konferencia résztvevői szerint a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos ismeretek és készségek fejlesztésének a közoktatásba történő beépítése lehet az alapja annak, hogy a felnövő nemzedékek a szolgáltatásokat magasabb pénzügyi kultúrával, felelősen és hozzáértően vegyék igénybe.

A Nemzeti Alaptanterv "életvitelt" vagy a "gazdaságot" magába foglaló műveltségi területébe a pénzügyi szolgáltatások részterület beiktatása hosszútávon biztosítja a pénzügyi kultúra jelentős emelkedését - hangsúlyozták.

Az I. Bankkonferencia résztvevői üdvözölték az oktatási tárca hozzájárulását ahhoz, hogy először a jelenlegi tanév végén a középiskolák minden végzős diákja a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos ismeretanyagot kap.

Az oktatási tárca korábbi tájékoztatása szerint az idei tanévtől hatvan középiskolában kezdik meg a pénzügyi ismeretek új, digitális tananyagának oktatását; ennek köszönhetően mintegy háromezer diák tanulhatja meg, hogyan bánjon későbbi jövedelmével és megtakarításaival.

A Budapesti Értéktőzsde és az általa létrehozott Öngondoskodás Alapítvány közös munkával kidolgozott tananyagát 19 településen kezdik el oktatni. Az alapítvány által kiírt, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által támogatott pályázatra 84 középfokú oktatási intézmény küldte be anyagát.

Hiller István oktatási miniszter hangsúlyozta: arra fog törekedni, hogy a Nemzeti Alaptanterv szerves és kötelező része legyen a pénzügyi kultúra.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter ugyancsak korábban azt mondta: határozott célja, hogy még ebben a ciklusban bevezethető legyen az alapvető pénzügyi- és gazdasági ismeretek középszintű oktatása.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok