2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hitelszerződés intézménykorszerűsítések finanszírozására

2006. augusztus 23.
Az energiagazdaságos, ésszerű felhasználást előirányzó Szemünk fénye program finanszírozására 50 milliárd forintos hitelkeret szerződést írt alá a CAMINUS Zrt. és az OTP Bank Nyrt. szerdán, Budapesten.
A Szemünk fénye programot az Oktatási és Kulturális Minisztérium 3 éves előkészítés után márciusban indította el, lehetőséget biztosítva az iskoláknak arra, hogy modernizálják az elavult, drága fűtési és világítási rendszerüket. A programban az iskolafenntartók szociális, egészségügyi, művelődési, oktatási, igazgatási és sport létesítményeinek világítási és fűtési rendszerét korszerűsíthetik.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója és Szadeczki János, a CAMINUS Zrt. vezérigazgatója megkötik a szerződést (Fotó: Gordon Eszter)
Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója és Szadeczki János, a CAMINUS Zrt. vezérigazgatója megkötik a szerződést
Fotó: Gordon Eszter

Az aláírást követő sajtótájékoztatón Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy olyan megoldásokat kínál a program az intézmények korszerűsítésére, ami nem jár a költségvetés terheinek növekedésével. Hozzátette: az intézményekben a világítás és a fűtés korszerűsítése után keletkező megtakarítások fedezik a beruházás költségeit.

A programhoz már 140 önkormányzat, és mintegy 2.000 intézmény csatlakozott.

Az energia ésszerű hasznosítása érdekében a kormány által meghirdetetett Szemünk fénye program célja a költségvetési támogatásban részesülő közoktatási intézményfenntartók segítése, az intézmények világítási és fűtési rendszereinek korszerűsítésében.

A hitelt kedvezményes kamatozással nyújtja az OTP, míg a CAMINUS elvégzi a korszerűsítést.

Az intézményfenntartók az interneten keresztül rendelhetik meg intézmények műszaki állapotának ingyenes felmérését, majd a konzorcium, amelynek tagjai CAMINUS Zrt., az OTP Bank Nyrt., GE Hungary Zrt. Viessmann Kft. és a RÁTHERM Kft., a felmérés alapján ajánlatot tesz a korszerűsítésre. A fenntartók közbeszerzési eljárás nélkül köthetnek szerződést a konzorciummal.

A projektben résztvevő intézmények fenntartói az új berendezéseket bérleti konstrukcióban üzemeltetik. Az eszközök a bérleti időszak lejártakor jelképes összeg ellenében a fenntartók tulajdonában kerülhetnek. Az esetek túlnyomó többségében a bérleti díj, valamint az új fűtési és áramhasználati kiadások együttes költsége nem haladja meg a korábbi fűtési és villanyszámlák összegét.

A beruházásokhoz szükséges összeget, hitel formájában az OTP Bank nyújtja a CAMINUS Zrt. részére a Világbank csoporthoz tartozó International Finance Corporation (IFC) garanciavállalása mellett. A program 5 évre 50 milliárd forint hitelkerettel számol. A hitelt változó kamatozással 10 éves futamidőig a mindenkori 1 havi BUBOR+0,8 százalékpontos kamat és 0,15 százalékos kezelési költség mellett folyósítja az OTP. A 10 évnél hosszabb idejű futamidő esetén a kamat az 1 havi BUBOR-t 0,9 százalékkal haladja meg.

Csányi Sándor kérdésre válaszolva elmondta, hogy szükség esetén a hitelkeret összege bővíthető. Hozzátette: a bank a konstrukciótól elvárt mérsékelt haszon mellett azzal számol, hogy tovább erősíti pozícióját az önkormányzati üzletágban.

A CAMINUS Energiaracionalizálási Szolgáltató és Fővállalkozó Zrt. 100 százaléka hazai tulajdonosok érdekeltségében van, alaptőkéje 120 millió forint. A mostani programot megelőzően a társaság 228 települési önkormányzat intézményeiben 2,5 milliárd forint értékben valósított meg világítás- és fűtéskorszerűsítési beruházást.

Bővebb információ a Szemünk fénye programról: www.szemunk.fenye.hu


MTI/OKM Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok