2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kétszáz éves a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium

2006. november 10.
Az ország és a világ olyan kiválóságokat köszönhet a kétszázadik születésnapját ünneplő kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumnak, akik között képzőművészek, írók, költők, közéleti szereplők egész sora említhető - emelte ki a háromnapos rendezvénysorozat ünnepi megemlékezésén az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára pénteken Kaposváron.
Arató Gergely - mint mondta - családilag is kötődik a tisztes múltú gimnáziumhoz, így annak munkájáról nyugodtan állíthatja, hogy abban a minőség és a teljesítmény, valamint a hagyomány és az újítás készsége együttesen van jelen.

Az intézmény története szorosan egybekapcsolódott a magyar történelemmel - mutatott rá Reöthy Ferenc, a jelenlegi igazgató.

Az iskola a modern polgári nemzet születésekor, 1806-ban herceg Esterházy Miklós földesúr, valamint Kaposvár mezőváros és Somogy vármegye adakozásából nyitotta meg kapuit, s kezdetben három évfolyammal működött.

1817 és 1861 között "Nagy-Gymnasiummá" lett, és hatosztályos iskolaként működött. Az 1848-as szabadságharc idején képviselt elvei miatt az önkényuralmi rendszer négyosztályú algimnáziummá minősítette vissza. Az iskola széthullását az egykori diák, Saárdi Somssich Pál országgyűlési képviselő akadályozta meg, aki több támogató segítségével újra virágzásnak indította az időközben államivá, később főgimnáziummá fejlődött intézményt.

A mecénás nevét 1921-ben vette fel a középiskola, amelynek az 1948-49-es tanévtől a Táncsics Mihály Gimnázium nevet adták.

Kiváló képzőművészek - Rippl-Rónai József, Vaszary János, Kunffy Lajos - mellett Fekete István író, Fodor András költő, író, műfordító, Hanák Péter akadémikus is a kaposvári alma materből indultak, és az ország két miniszterelnökét - Nagy Imrét és Boros Pétert - is e gimnázium bocsátotta útjára.

Az évfordulót ünneplő programok között pénteken és szombaton művészeti gálaestet tartanak a Csiky Gergely Színházban, és a "Legek találkozója" elnevezésű rendezvény vendége lesz egyebek között Olsvai Imre népzenekutató, Boross Péter volt miniszterelnök, Rózsa György médiaszemélyiség, valamint Kiss László egykori válogatott futballista.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok