2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megjelent a Felsőoktatási felvételi tájékoztató

2006. december 14.
Megjelent a Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2007, s ezzel kezdetét vette a jövő évi felvételi időszak; a jelentkezés határideje február 15-e lesz a következő évben is, de a mester- és kiegészítő képzésekre március 15-ig is lehet jelentkezni - közölték az oktatási tárca és az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) illetékesei.
Változik a jelentkezés díja: kilencezer forintért három helyre lehet majd jelentkezni, míg a fejlesztési részhozzájárulás pontos összegét a tájékoztató január végi pótkötetében találhatják meg a jelentkezők - közölte Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár.

Kerekes Gábor, az OFIK vezetője elmondta: idén összesen nyolcféle kiadvány segíti a felvételizők tájékozódását. A leendő hallgatók 68 intézmény 188 kara és 2.449 szak, valamint 1.537 alapképzés közül választhatnak. A kötetek és a jelentkezési lapok péntektől vásárolhatók meg a boltokban, a postahivatalokban.

Tavaly több mint 132 ezren határoztak úgy, hogy megpróbálnak bekerülni valamelyik egyetemre, főiskolára, s közülük majdnem 94 ezren jártak sikerrel. Jövőre 56 ezer diákot vesznek fel államilag finanszírozott képzésre.

Manherz Károly vízválasztónak nevezte a jövő évi felvételi eljárás rendjét, ugyanis a jelentkezők sorrendje határozza meg, hogy melyik intézmény mennyi államilag támogatott helyhez juthat majd. Jelezte: csökken a bölcsész-, a jogi-, az agrár-, a gazdasági- és a pedagógusképzésekben résztvevők száma, a kormány preferálja ugyanakkor a műszaki, a természettudományos képzést, az orvosképzést pedig szinten tartja. A képzéseket a bolognai rendszer alapján hirdették meg, újdonság, hogy nem keretszámokat, hanem minimum és maximum irányszámokat tartalmaz a felvételi tájékoztató.

A felvételi legfontosabb kiadványa a Felsőoktatási felvétel tájékoztató 2007, amely több mint 900 oldalon tartalmazza a felvételi eljárás szabályainak teljes körű ismertetését, valamint minden olyan információt a képzésekről, ami a jelentkezők számára a döntéshez szükséges.

Az érettségivel rendelkező felvételizők az alapképzések, egységes, osztatlan képzések és a felsőfokú szakképzések közül választhatnak, míg az oklevéllel, diplomával rendelkezők a mesterképzésre, valamint a kiegészítő alapképzésekre és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára meghirdetett alapképzésekre is jelentkezhetnek. A könyv a 2007 februárjában (keresztféléves) és a szeptemberben induló képzéseket is tartalmazza.

Jövő január végéig várhatóan megjelenik a tájékoztató hivatalos kiegészítése is, mely azokat a képzéseket tartalmazza, amelyeket a könyv nyomdai lezárása után hirdettek meg vagy módosultak. Ebben a tájékoztatóban lesz benne intézményekre és karokra lebontva az is, hogy mennyi a fejlesztési részhozzájárulás, amit a diákoknak 2008-tól fizetniük kell. Tanácsos tehát a jelentkezési lap kitöltésével megvárni ezt az időpontot.

A doktori - PhD/DLA - képzések teljes listáját idén először kizárólag az interneten, az OFIK honlapján (www.felvi.hu) teszik közzé. A korábbi évekhez hasonlóan a szakirányú továbbképzések sem a tájékoztatóban, hanem külön kötetben jelennek meg, szintén december 15-én. A felvételi tájoló négy kötetben ad segítséget. A www.felvi.hu honlapon jelentkezési díj és pontszámkalkulátor is segíti a diákokat a döntésben.

A felvételi jelentkezés határideje 2007. február 15., kivételt képeznek ez alól a 2007 februárjában induló (keresztféléves) képzések, melyek jelentkezési határideje január 15. Újdonság, hogy amennyiben a felvételiző csak mester- és/vagy kiegészítő képzésekre jelentkezik, akkor azokra jelentkezését március 15-ig is benyújthatja.

Jelentkezni elektronikus úton, a www.felvi.hu oldalon keresztül, valamint normál, postai úton lehet. A postai jelentkezés lényegesen változik: itt mindössze egy központi jelentkezési lapot kell használni, s ezen kell feltüntetni a szükséges információkat. A laphoz csatolni kell a meglévő dokumentumok másolatait, de ezt legkésőbb július 11-ig pótolni lehet.

Változik a jelentkezés díja is. A jelentkezés alapdíja 9.000 forint lesz, mely összegért három helyre - ha ugyanazon szak államilag támogatott és költségtérítéses képzésére is jelentkezik valaki, az egynek számít - lehet jelentkezni. Minden további jelentkezés 2.000 forintba kerül.

A keresztféléves képzések jelentkezési szabályai ettől eltérőek. Esetükben a jelentkezőknek "KERESZTFÉLÉVES" felülnyomással megjelenő "A" és "B" lapot kell kitölteniük és beküldeniük, mely lapokat a keresztféléves szakokat indító felsőoktatási intézményektől lehet beszerezni. Az eljárási díj, a korábbiakhoz hasonlóan laponként 3.000 forint.

A pontszámítás szinte változatlan: a felvételi során 120+24 pontot lehet elérni. A pontokat két módon számolhatják: vagy a középiskolában szerzett tanulmányi és érettségi pontokat (maximum 60-60 pont) összesítik és egészítik ki a többletpontokkal (maximum 24 pont), vagy az érettségi pontok kétszeresét számítják a többletpontokkal bővítve. A kétféle számítás közül automatikusan azt veszik figyelembe, amelyik a jelentkező számára kedvezőbb.

Az idén felvételizőknek figyelembe kell venniük azt is, hogy ha 2007 szeptemberében kezdődő, államilag támogatott alap- vagy mesterképzésre veszik fel őket, akkor a második évfolyamtól - 2008 szeptemberétől - már képzési hozzájárulást kell fizetniük.

A hozzájárulás összege alapképzésben évi 105 ezer, mesterképzésben évi 150 ezer forint, amelytől az intézmények - az egyes szakokon - plusz-mínusz 50 százalékban térhetnek el. Az államtitkár szerint olyan javaslat körvonalazódik a rektorok többségénél, hogy a törvényben előírt összeget szedjék be az intézmények.


MTI

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok