2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Minden középiskola megkapja az '56-os forradalomról írt gyereknaplót

2006. november 2.
Minden magyarországi középiskolába eljuttatja a Magyar Forradalom 1956 Napló címmel megjelent gyermekírást az Oktatási és Kulturális Minisztérium. Az első példányt csütörtökön adta át Arató Gergely, az OKM államtitkára és a fakszimile kiadványt megjelentető Kieselbach Tamás a szerző egykori középiskolája, a Vörösmarty Gimnázium egyik tanárának Budapesten.
Fotó: Gordon Eszter
Fotók: Gordon Eszter

A minisztérium a naplót két másik, az 1956-os forradalommal kapcsolatos kiadvánnyal együtt juttatja el az 1.206 középiskolának, még november 4-e előtt - mondta az eseményen Arató Gergely.Hangsúlyozta: a kiadvány olyan ablakot nyit meg, amely közelebb hozza a történelem fontos eseményét. Akiknek már nincs személyes élményük a forradalomról, "azok számára a hétköznapok politikai csatájában lassan elveszik 1956" - tette hozzá.

Fotó: Gordon Eszter

A naplót Kovács János akkor 14 éves kisdiák vezette, rajzokkal és újságkivágásokkal színesítve. Az Ecseri piacon talált kötetet eredeti, kézzel írt formájában az idén júniusban jelentette meg a Kieselbach Galéria. Szintén júniusban, de a galéria kiadványától függetlenül jelent meg az 1956-os Intézet Közalapítvány gondozásában a napló "ikertestvére". Ezt Csics Gyula 12 éves diák írta, aki egy házban lakott a másik naplót jegyző Kovács Jánossal.

Fotó: Gordon Eszter

Kieselbach Tamás műgyűjtő, galériatulajdonos Kovács János naplója kapcsán azt mondta: úgy érzi, az írás érthetővé teheti, hogyan szólt bele az emberek sorsába a történelem. A naplót jegyző, jelenleg szeretetotthonban élő Kovács János a szervezők meghívására nem lehetett jelen az átadáson, Kieselbach Tamás azonban elvitt a szerzőnek egy, könyv alakúra formált tortát. A középiskolák Kovács János naplója mellett az 1956-os Intézet által Forró ősz a hidegháborúban címmel készített DVD-t is megkapják.

Fotó: Gordon Eszter

Az utóbbi kiadvány eddig nem látott német, francia, angol, amerikai és orosz archív felvételek segítségével helyezi nemzetközi politikai összefüggésbe a magyar forradalmat. A csomag tartalmazza az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményéből összeállított, dokumentumokat tartalmazó CD-ROM-ot is.

Fotó: Gordon Eszter

Fotó: Gordon Eszter

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok