2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az OKM a pedagógus elbocsátásokról

2006. szeptember 8.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium sajtóközleménye
Az oktatási és kulturális tárca nem hozhat semmiféle döntést, pláne nem kötelező érvényű szabályt arról, hogy az iskoláknak, az iskolákat fenntartó önkormányzatoknak hány pedagógust kellene elbocsátania. Ilyen döntéseket a helyi viszonyok ismeretében a munkáltatóknak, tehát az iskolák igazgatóinak kell meghozni, egyeztetve az iskolafenntartókkal. Kormányzati szintű döntés tehát csak arról van - és ez jelenik meg a nyáron elfogadott közoktatási törvény módosításában, illetve a Brüsszelbe múlt pénteken eljuttatott konvergencia programban -, hogy az eddigieknél ésszerűbben kell megszervezni a közoktatás intézményrendszerét és a tanárok munkaidejének kihasználását is.

Az idei évtől lehetőségként, a következő tanévtől pedig már kötelezettségként megjelenő 2 órás óraszám emelés pusztán arra szeretné rászorítani a pedagógusokat, iskolaigazgatókat és fenntartókat is, hogy gondolják át a munkaidő leghasznosabb kitöltésének feltételeit és körülményeit.

Valamennyi magyar munkavállaló számára negyven órás a munkahét. Ezt senki nem akarja megváltoztatni a pedagógusok esetében sem, de arra valóban szükség van, hogy a tanárok munkával töltött idejük eddiginél nagyobb részét fordítsák a lemaradó diákok felzárkóztatására és a legtehetségesebb tanulók felkészítésére külön foglalkozások keretében is.

A kormány eltökélt szándéka, hogy előre lépjünk az esélyek kiegyenlítésében. A mai magyar iskolarendszer nem képes csökkenteni azokat a különbségeket, amelyekkel a kisdiákok belépnek az oktatási rendszerbe. A kistelepüléseken és rossz anyagi körülmények között élő gyerekekkel tehát biztosan többet és másként kell foglalkozni, mint eddig. Amit tehát kér a szaktárca az az, hogy a pedagógusok egyébként is munkával töltött idejéből ezután két órával többről mondhassa meg az iskola igazgatója, hogy milyen feladat elvégzése segítené leginkább az iskolai teljesítmények javulását.

Budapest, 2006-09-08
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok