2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tanévhez igazodó finanszírozás bevezetését tervezi az oktatási tárca

2006. október 27.
Tanévhez igazodó finanszírozás bevezetését tervezi az oktatási tárca, ezért a 2007-es oktatási költségvetésben sok 2008-ra áthúzódó elem lesz - jelentette ki Arató Gergely pénteken Noszvajon.
A reform bevezetésére, amelynek során a normatív finanszírozást egyre inkább felváltja az intézményi működési paraméterek szerinti finanszírozás, fokozatosan kerül sor. Ez azt is jelenti, hogy a 2007-es oktatási költségvetésben érdemben nem nő a normatív támogatás - közölte a minisztérium államtitkára egy pedagógiai tanácskozáson.

Az elmúlt ciklusban már megkezdődött az oktatás szakmai reformja, ezért ebben a ciklusban már nem várhatóak drámai változások ezen a területen - mondta el Arató Gergely, hozzátéve: ez a helyzet viszont lehetőséget teremt arra, hogy a tárca fokozottabban koncentráljon a finanszírozás reformjára, ugyanis a legtöbb feszültség ezen a területen keletkezik.

Ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a 2000-es 231 milliárdhoz képest, 2006-ra 120 százalékkal, 489 milliárd forintra nőtt az oktatás költségvetése. Ennek ellenére sem a pedagógusok, sem a szülők nem elégedettebbek az oktatás minőségével - ismerte el.

Mindez azt jelenti, hogy önmagában a források növelése nem oldotta meg a finanszírozási gondokat, vagyis elkerülhetetlen a reform bevezetése - szögezte le az államtitkár.

A továbbiakban arról is szólt, hogy az esélyegyenlőség növelése érdekében elkerülhetetlennek tartják a térségi együttműködések erősítését, mert csak így biztosítható megfelelő minőségű oktatás az ország egész területén.

Utalt arra, hogy ehhez segítséget nyújthat a kormány iskolakorszerűsítési programja, amely 5 év alatt 50 milliárd forintot biztosít az intézmények fűtésének és világításának modernizálására. Arra is rámutatott továbbá, hogy a második Nemzeti Fejlesztési Terv 1.000-1.400 milliárd forintos forrásai 1.000 intézmény felújítására, 300 iskola teljes korszerűsítésére, illetve 500 tornaterem és 100 tanuszoda megépítésére teremtenek lehetőségét 2013-ig.

Az államtitkár az MTI-nek a jövő évi oktatási költségvetéssel kapcsolatos kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: "úgy látjuk, hogy az oktatás pozíciói ebben a költségvetésben jók, hiszen egy nagyon óvatos bővülés lesz az oktatás területén".

Az államtitkár ugyanakkor nem szolgált számszerű adatokkal. Mint mondta, a részleteket először az oktatási szervezetekkel és a szakszervezetekkel kívánja megosztani.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok