2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

'56-os szeminárium tanároknak - A forradalom tanítása történeti interjúk módszerével

2007. március 21.
Az 1956-os forradalom eseményeinek módszertani tanításáról rendeznek szemináriumot Budapesten március 22-én, csütörtökön az OSA Archívumban. A szemináriumot - amit az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az OSA Archívum, a Kanadai Nagykövetség és az Ontheglobe.com Kiadó szervez - Robert Hage, Kanada magyarországi nagykövete, valamint Rév István, az OSA Archivum igazgatója nyitják meg.
A szeminárium programjában elméleti és gyakorlati előadások egyaránt szerepelnek, emellett a résztvevők útmutatót is kapnak az oral history lehetséges alkalmazásáról az '56-os forradalom tanításában.

A szeminárium célja, hogy az oral history - vagyis a történeti mélyinterjú - módszertana alapján elősegítse a fiatalok ismeretanyagának gyarapítását az '56-os forradalomról és hétköznapi családok mikro-történetein keresztül felkeltse az érdeklődésüket a forradalom iránt. Egy tavalyi felmérés szerint a fiatalok nagyrésze keveset tanult az 1956-os forradalomról. Ugyanakkor az évforduló kapcsán megjelenő naplók, memoárok és visszaemlékezések révén középpontba kerültek a hétköznapi történetek.

A szeminárium elsősorban középiskolai történelemtanároknak szól, de a szervezők várnak minden érdeklődőt, akik a forradalom eseményeit emberi sorsokon, emigránsok és hátrahagyott kapcsolataik történetén keresztül szeretnék tanulmányozni. A program lehetőséget nyújt arra is, hogy a résztvevők megismerkedjenek Andrew Princz Ötven év távlatából című könyvével, mely tizenöt magyar család szétválásának viszontagságait mutatja be '56 során.

Szintén segédeszközt jelent a tanároknak a kanadai-magyar Andrew Princz kétnyelvű riportalbuma, melyet a szerző élőben ismertet majd. A 144 oldalas, gazdag egyéni élményanyagot tartalmazó könyv - melyet a szemináriumra ellátogatók ajándékba kapnak - a forradalom 50-ik évfordulójára készült és annak a 38 ezer magyarnak állít emléket, akik a forradalom után Kanadába vándoroltak.

A szemináriumot az OSA Archivumban (1051 Budapest, Arany János u. 32.) tartják 14:00-től 18:00 óráig. Helyszín: 1051 Budapest, Arany János u. 32. A részvétel ingyenes, regisztrálni március 21-ig lehet a www.okm.gov.hu/szeminarium_56 weboldalon.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok