2023. június 2.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tájékoztató az alapfokú művészetoktatási intézmények minősítési eljárásáról

2007. szeptember 21.
A közoktatás minőségbiztosításáról és minőségfejlesztéséről szóló 3/2002. (II. 15.) OM rendelet 10§-14/F. §-ai alapján az alapfokú művészetoktatási intézmények minősítési eljárásának második fordulója nyújt lehetőséget a "előminősítés" megszerzéséhez azoknak az intézményeknek, amelyek 2007. szeptember 1-jével kezdték meg működésüket, ezért nem rendelkeznek ezzel a minősítéssel. Ugyancsak az eljárás második fordulója biztosítja a lehetőséget az előminősített intézmények számára a minősített, illetve a kiválóra minősített cím megszerzésére. Az eljárás lefolytatására azonban csak akkor van lehetőség, ha fenntartó a szükséges kérelmet és az ahhoz kapcsolódó dokumentációt benyújtja a 2007. szeptember 6-án az OKM honlapján közzétett az alapfokú művészetoktatási intézmények 2007. évi minősítési eljárásrendjébe meghatározottak szerint a Minősítő Testület részére.

Fontos hangsúlyozni azt, hogy a minősítési eljárás nem az egyes feladatok ellátásában közreműködők, hanem az intézmény egész tevékenységének összegzett értékelésére irányul.

Indokolt ezért, hogy az érintett intézmények fenntartói kezdeményezzék a minősítési eljárás megindítását, abban az esetben is, ha az Oktatási Hivatal hatósági ellenőrzési, illetőleg az első minősítési eljárás során megállapították, hogy a dokumentációk vezetése, a foglalkoztatásra vonatkozó rendelkezések megtartása nem minden esetben volt teljes körű.

A pedagógusok foglalkoztatásánál, a képesítési követelmények be nem tartása olyan érvénytelenségi ok, amely a munkáltató hibájára vezethető vissza. Emiatt a foglalkoztatási jogviszonynak a munkáltató által történő megszüntetése számos kétséges kimenetelű munkaügyi perhez vezethet. Célszerűnek látszik ezért az érvénytelenségi ok kiküszöbölése érdekében, hogy a munkáltató és az érintett munkavállaló, illetve közalkalmazott mielőbb megállapodjon - a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 8. §-ának (1) bekezdésében foglalt orvoslási lehetőségre is figyelemmel - a megfelelő szakképesítés megszerzése céljából a szükséges tanulmányok megkezdésében.

A sikertelen minősítési eljárást követően az Oktatási Hivatalnál eljárást lehet indítani, amelynek révén közigazgatási hatósági eljárás keretei között megvizsgálják az előírt feltételek meglétét. Az első fokú határozat felülvizsgálatára az oktatási és kulturális miniszter az illetékes.


Oktatási és Kulturális Minisztérium
Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok