2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Arató: a közoktatás felkészült a tanévkezdésre

2007. augusztus 27.
A közoktatás felkészült az idei tanévkezdésre - közölte Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a hétfői budapesti kormányszóvivői tájékoztatón.
Elkészültek és megjelentek azok a jogszabályok, amelyek a nyugodt tanévkezdéshez szükségesek - jelentette ki az államtitkár. Arató Gergely hozzátette: szeptemberben - az óvodásokkal együtt - 1 millió 700 ezer gyermek számára indul el az új tanév a közoktatásban, ami 20 ezres csökkenést jelent az egy évvel korábbi adathoz képest. A tanév szeptember 3-án kezdődik, és a vakáció előtt 2008. június 13-án kell utoljára a diákoknak az iskolatáskát a hátukra venniük.

Az államtitkár közlése szerint az általános iskolákban folytatódik a tanulói létszám csökkenése, és bár a középiskolai létszám stabil, két-három éven belül várhatóan ezt a területet is elérik az alacsonyabb tanulói létszámok. Megfordult a trend az alapfokú művészeti oktatásban: az idén már kevesebben járnak ide.

Az 1980/1981-es tanévvel összevetve 318.391-el csökkent a közoktatásban a diákok száma, ugyanakkor ezzel párhuzamosan 16 év alatt több mint 27 ezerrel nőtt a pedagógusoké - mondta Arató Gergely, aki szerint ebből következnek azok a feszültségek, amelyek a közoktatást jellemzik, és álláshelyek megszűnésével járnak.

Kérdésre válaszolva az oktatási tárca államtitkára közölte: megbízható adatok még nincsenek arról, hány intézményt érintenek az átszervezések. Az előzetes adatok alapján mintegy 500 olyan fenntartói döntés született eddig, amely "ilyen vagy olyan módon érint" iskolákat. Ezek többsége arról szól, hogy az iskolák tagintézményként működnek majd, azaz az iskola megmarad, csak egy nagyobb egység részeként.

A pedagógus álláshelyek megszűnéséről Arató Gergely azt mondta, a döntéseket a fenntartók hozzák meg. Szerinte nem lehet pontos adatokat mondani a döntések megszületéséig, hiszen a közoktatás területén számos szervezési lehetőség áll rendelkezésre, hogy a lehető legkevesebb pedagógust kelljen elküldeni.

Ennek ellenére vélhetően lesznek pedagógus-elbocsátások, ezért a munkaügyi tárcával közösen olyan programokat dolgoztak ki, amelyek lehetővé teszik a pedagógusok átképzését, illetve továbbfoglalkoztatását, többek között a Prémium évek program keretében.

Az új tanévben életbe lépő változásokat ismertetve az államtitkár kiemelte a különdíjazás nélküli órák eltörlését. Differenciáltan emelkednek ugyanakkor a kötelező pedagógusi óraszámok: a nem szaktanítást végző pedagógusoknál eggyel, a szaktanítást végzőknél, középiskolai tanároknál kettővel hetente. Nem változnak az óraszámok az óvodapedagógusoknál, a napközis tanároknál, és a kollégiumi nevelőknél.

A mostani tanévtől lép életbe az új finanszírozási rendszer: a teljesítménymutató mellett a gyermekek létszámát, a tanárok és diákok kötelező óraszámát, valamint az átlagos csoportlétszámot is figyelembe veszik. Módosul a határnap is, ezentúl a finanszírozási szabályok szeptembertől szeptemberig lesznek érvényesek. Pontosították a pótlékszabályokat és új elem a szakképzésben a pályakövetési rendszer bevezetése. Lehetőség lesz a közös szakképzési évfolyamokkal működő szakközépiskolák és szakiskolák létrehozására, a szegregációs törekvésekkel szemben pedig hatékonyabb fellépésre adnak lehetőséget a bővülő döntési jogkörök.

A közoktatás területén ebben a tanévben is folytatják azt az óvatos átalakítást, amely az intézmények teherbíró képességének figyelembe vételével a közoktatás szereplőivel folyamatosan egyeztetve kíván megteremteni egy olyan oktatási rendszert, ahol korszerű tananyagokból tanulnak a diákok, és mindegyikük megfelelő oktatást kap, XXI. századi körülmények között - hangoztatta az államtitkár.

(MTI)

Kapcsolódó anyagok:
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok