2023. június 2.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Arató: meghatározó lesz az új tanév a művészeti iskolák számára

2007. szeptember 6.
A jelenleg működő alapfokú művészeti iskolák 94 százaléka, 873 intézményből 817 vállalkozott az intézmény minősítésére, ám az előminősítés szempontjainak már csak 689-en feleltek meg - közölte Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára az intézmények tanévnyitó konferenciáján csütörtökön a fővárosban.
A jogszabályban előírt minősítésben a művészeti képzést folytató alapfokú iskoláknak részt kell venniük, ha továbbra is teljes összegű állami normatívához akarnak jutni. Az az iskola, amelyik nem felel meg a minősítési szempontoknak, csak az állami támogatás ötven százalékára lesz jogosult a jövőben. A minősítés első köre decemberben zárul. A minősítést a művészeti iskolák szakmai szervezetei által választott testület végzi.

Az oktatási államtitkár alapvető érdeknek nevezte, hogy garantálni lehessen: csak azok az intézmények juthassanak állami támogatáshoz, ahol a szervezeti, a személyi és szakmai feltételek egyaránt adottak a jó színvonalú oktatáshoz.

Arató Gergely elmondta, hogy nem kizárólag a formai szempontok alapján veszik górcső alá az iskolákat, ez azonban nem a jogszabályok fakultatív betartását jelenti.

Kijelentette: semmiképpen sem hagynak olyan kiskapukat, amelyek a korábbi évek mulasztásait oldanák fel.

Ismertetése szerint 1995 és 2005 között gyors növekedés zajlott le a művészeti oktatásban, az oktatási feladatokat ellátó helyek száma 798-ról 2.989-re, a diákok száma 115 ezerről 337 ezerre, míg a pedagógusok száma ötezerről kilencezerre nőtt.

Ennek következményeként bár jó minőségű képzést folytató iskolák is alakultak, s a művészeti képzés oda is eljutott ahová korábban nem, számos kritika is megfogalmazódott a minőség kapcsán. Az egyik leggyakrabban felmerült probléma az eddigi hatósági ellenőrzések során az volt, hogy mindenfajta előképzettség, pedagógusi képzettség nélkül is dolgoztak tanárok ezekben az iskolákban.

A minimális térítési díj megállapítása után sem oldódtak meg a gondok, a gyermekek létszáma némileg csökkent, ám a pedagógusoké 7 százalékkal nőtt, s a művészeti képzést folytató intézmények száma 810-ről 873-ra emelkedett. Az oktatási feladatokat is ellátó helyek száma 3.300-ra gyarapodott. Ez azt jelentette, hogy a kevesebb normatívát még több intézményben osztották szét.

Arató Gergely szerint a következő tanév hosszabb időre meghatározza majd a művészeti oktatás lehetőségeit, működését és feltételeit. Összegzése szerint oktatásirányítási és intézményi szinten egyaránt megoldást kell találni a minőség garantálására, a hozzáférés kérdésére és a finanszírozási rendszer átalakítására.

Mint mondta, a művészeti oktatás a magyar oktatásügy egyik legsajátosabb és európai értelemben véve is egyik legfontosabb része. A művészeti oktatásnak jelen formájában a közoktatás rendszerén belül van helye, s a valóban értékes művészeti oktatást meg kell védeni - hangsúlyozta a tanácskozáson az államtitkár.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok