2023. június 2.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Csökkentek az adminisztrációs terhek a közoktatási intézményekben

2007. március 13.
Az OKM Közoktatási Szakállamtitkársága 2007. január 12-én tájékoztatót tett közzé a honlapon a munkajogi szabályozás változásairól.
A tájékoztatóból kiemeljük a következőket:

A 290/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 5. § (2) bekezdése 2006. december 31-ei hatállyal hatályon kívül helyezte a Kjt. végrehajtására kiadott 138/1992. (X. 8.) Korm. rendelet 7. § (1) bekezdésének utolsó két mondatát, nevezetesen:

"A nevelési-oktatási intézményekben vezetett munkaidő-nyilvántartásnak tartalmaznia kell a tanítással le nem kötött munkaidő keretében ellátott feladatokat, külön megjelölve a nevelési-oktatási intézményben és a nevelési-oktatási intézményen kívül ellátott feladatokat. A szervezeti és működési szabályzat határozza meg a munkaidő-nyilvántartás vezetésének eljárási szabályait."

A hatályon kívül helyezésre tekintettel tehát a továbbiakban nem kell külön-külön megjelölni a munkaidő-nyilvántartásban a tanítással le nem kötött munkaidő keretében végzett feladatokat aszerint, hogy azokat a nevelési-oktatási intézményben vagy azon kívül teljesíti-e a pedagógus. Nem kell továbbá rögzíteni a szervezeti és működési szabályzatban a nyilvántartás eljárási szabályait.
Ha a pedagógus a kötelező órák teljesítésével le nem kötött munkaköri feladatait az intézményen kívül teljesíti, ez esetben lehetőség van arra, hogy a Munka Törvénykönyve 140/A. § (2) bekezdésében foglaltak alapján munkaideje felhasználását maga határozza meg: ilyenkor nincs nyilvántartási kötelezettség e feladatok tekintetében.

A kötelező órák teljesítésének nyilvántartásaként továbbra is megfelelőek az osztálynaplók, foglalkozási naplók bejegyzései.

Ugyancsak közzétette a Szakállamtitkárság a végrehajtási rendelet újabb módosításáról szóló 36/2007. (III. 7.) Korm. rendelet változásáról szóló tájékoztatót.

A módosítás - lényegesebben kevesebb adminisztrációval - állítja vissza a feladatellátási terv készítését: kizárólag az intézményben megoldásra váró feladatokat és a végrehajtásban résztvevők névsorát kell megtervezni.


Oktatási és Kulturális Minisztérium
Közoktatási Szakállamtitkárság
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok