2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Deszegregáció - az esélyegyenlőséget a beiskolázáskor és a pályázatokon is számon kérik

2007. március 23.
Nemcsak az oktaktási törvény hangsúlyozza a gyermekek - köztük a hátrányos helyzetűek - mindenek feletti érdekét, az elkülönítés tiltását, hanem a különböző uniós pályázáskor is számon kérik az esélyegyenlőség meglétét - hangzott el a megyei jogú városok deszegregációs tanácskozásának zárónapján pénteken Keszthelyen.
Szüdi János, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára szerint az önkormányzatoknak az iskolák átszervezésekor, a beiskolázási körzethatárok kijelölésekor kötelességszerűen gondolniuk kell a hátrányos helyzetű gyerekek teljes és arányos integrálására.

"Az oktatási törvény a gyermekek mindenek feletti érdekét teszi első helyre, ami azt is jelenti, hogy a közoktatást érintő bármilyen helyi döntésben az egyenlő bánásmódnak és az egyenlő színvonalú oktatáshoz való hozzáférésnek kell érvényesülnie" - hangsúlyozta a keszthelyi fórumon Szüdi János.

Hozzátette: már a beiskolázás folyamata diszkriminációmentes kell, hogy legyen, mellőzve még a "kiválogatásra" alkalmas felvételi beszélgetéseket is az általános iskolákban. Ellenkező esetben akár egymillió forintos bírsággal is sújtható egy intézmény.

A deszegregáció követelménye ellen ható iskolai körzethatár kijelöléseket a bíróság felülvizsgálhatja és dönthet a helyes kijelölésről - fűzte hozzá a szakállamtitkár.

"A közoktatást az önkormányzati munka középpontjába kell helyezni, összehangolva azt a deszegregációt erősítő más ágazati intézkedésekkel, fejlesztésekkel" - mondta Szüdi János.

Bajnai Gordon fejlesztési kormánybiztos az új Magyarország program számos fejezetének az elkülönítés-ellenességhez, az esélyegyenlőséghez való szoros kötődését emelte ki.

Többek között szólt a társadalmi-szociális befogadást, a hátrányos helyzetű térségek és csoportok felzárkózását, a gyermekkori szocializációt és a cigány tanulók integrálódását szolgáló, összesen több száz milliárd forintnyi uniós forrás felhasználásáról.

"A közoktatási és a diszkriminációmentességet bármilyen módon érintő uniós fejlesztési pályázatok beadásakor, megvalósításakor szigorúan ellenőrzik majd az esélyegyenlőségi szempontok valódi érvényesülését" - mondta Bajnai Gordon.

A deszegregáció helyi gyakorlatát bemutató előadásokkal, a tapasztalatok összegzésével és közös nyilatkozattal zárul a kétnapos keszthelyi konferencia.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok